Cuvintele pe care ar trebui să le spună un copil de doi ani

Anca Vlad
cuvintele pe care ar trebui să le spună un copil

De la primul gângurit, până la primul „ma-ma”, orice onomatopee a copilului nostru ne umple inima de bucurie și de mândrie. Până la vârsta de doi ani, majoritatea copiilor vorbesc, mai mult sau mai puțin, mai clar sau mai greu inteligibil.

 Sunt multe cuvintele pe care cei mici le folosesc, dar e recomandat ca, în vocabularul unui copil de doi ani să existe cel puțin 50 de cuvinte. Cercetătorii conduși de Leslie Rescoria, profesor și medic la BrynMawr College, au restrâns însă lista la 25 dintre cuvintele pe care ar trebui să le spună un copil de doi ani și pe care știu să le pronunțe cei mai mulți dintre micuții care se încadrează la această categorie de vârstă.

De asemenea, ei sugerează că, dacă micuțul tău nu folosește măcar aceste cuvinte, atunci e cazul să să-l duci la pediatru pentru o evaluare. Lista de mai jos include o parte dintre cuvintele pe care ar trebui să le spună un copil de doi ani:

Mama

Tata

Bebe

Lapte

Suc

Buna

Pa-pa

Da

Nu

Pisi

Ham-ham

Nas

Ochi

Mersi

Baie

Apa

Gata

Ce e de remarcat la această listă este faptul că ea cuprinde cuvintele pe care le folosesc bebelușii atunci când interacționează. Dacă micuțul tău nu se folosește în mod obișnuit, atunci poate că e bine să mergi la pediatru ca să-l evalueze. Ar fi putea fi mai multe motive pentru care micuțul tău nu vorbește bine – o problemă auditivă, semne de întârziere în dezvoltare sau chiar autism, scrie parents.com.

La fel de bine, se poate dovedi că temerile nu sunt justificate și copilul le va folosi în scurt timp. Aceasta este vârsta la care copilul trebuie evaluat, pentru că dacă există probleme se poate interveni la timp și lua măsuri. Cu cât se intervine mai repede, cu atât se obțin rezultate mai bune și mai rapide.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa