Cursuri de îngrijire a nou născutului, obligatorii pentru mame și tați la plecarea din maternitate

Theodora Fintescu, redactor
mama tata copil

Externarea unui copil din maternitate s-ar putea face doar după ce, obligatoriu, mama și tatăl au participat la cursuri de îngrijire a nou născutului. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat deja de senatori la începutul lunii februarie 2019 și urmează să ajungă la Camera Deputaților.

Cursul ar urma să dureze o jumătate de oră și va cuprinde informații despre hrănirea bebelușului, prevenirea sufocării, sindromul copilului scuturat, gestionarea febrei, transportul corect al copilului în mașină și schema de vaccinare. Deputatul Ovidiu Raeţchi, inițiatorul proiectului, spune că lecțiile acestea pot avea loc în grupuri mari de părinți și pot fi ținute de o asistentă medicală. 

Cea mai mare rată a mortalității infantile

România se află în topul țărilor cu mortalitate infantilă, cifrele fiind de două ori mai mari decât media europeană. „Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile, că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală”, a spus deputatul Tudor Ciuhodaru.

Mai multe zile de concediu pentru tații care au urmat cursuri

La ora actuală, o serie de spitale și diverse organizații predau cursuri de puericultură, iar pe baza adeverințelor tații primesc zile de concediu în plus odată cu nașterea primului copil. Ele nu sunt însă obligatorii.

Nevoia unor informații corecte privind îngrijirea nou născuților și a bebelușilor este dovedită de multe cazuri de îmbolnăviri grave și accidente care au loc din ignoranța sau neatenția părinților. La sfârșitul anului trecut, un bebeluș de 3 luni din Botoșani a ajuns la spital în stare gravă după ce, de la naștere, a fost hrănit cu griș cu lapte. Copilul se născuse cu 3,6 kg, iar la 3 luni avea cu 300 de grame mai puțin decât la naștere. Micuțul era îngrijit de mama lui de 18 ani și bunica acestuia, iar specialiștii de la Protecția Copilului au spus că problemele de sănătate au apărut pentru că cele două nu au știut să îl hrănească adecvat vârstei.

 

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa