Cum trebuie să îngrijești un nou născut

Alexandra Constantin
cu nou-născutul acasă

    Un nou născut este atât de delicat, încât în primele zile aproape că-ți va fi teamă să îl atingi.

    Eşti plin de emoţie numai când te gândeşti că mai este puţin şi urmează să cunoşti cea mai importantă persoană din viaţa ta… copilul tău. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt lucrurile pe care părinţii este bine să le cunoască înainte de a-şi ţine în braţe bebeluşul.

    Bebeluşii pot avea un aspect… amuzant

    Când te gândeşti la nou-născuţi cu siguranţă îţi vin în minte pozele cu bebeluşi adorabili care zâmbesc sau care dorm ca nişte îngeraşi. Ei bine… lucrurile nu stau chiar aşa în primele zile de viaţă. Imediat după naştere bebeluşul poate avea forma capului uşor alungită, dar şi un păr fin (cunoscut sub denumirea de lanugo) pe marginea urechilor, dar şi în zona frunţii. În plus, poţi să observi că se uită puţin cruciş (încă nu-şi pot controla musculatura de la nivelul ochilor) şi că pleoapele sunt uşor umflate (a stat timp de nouă luni în mediul lichid).

    Primele zâmbete apar mai târziu

    Zâmbetul este una dintre primele recompense pe care o primeşti de la bebeluş. Dar până la apariţia zâmbetelor e ca şi cum ai lucra non-stop pentru un şef care se plânge tot timpul. O să faci mai uşor faţă nopţilor nedormite şi crizelor de plâns dacă îţi aminteşti din când în când că toate eforturile tale vor fi la un moment dat răsplătite cu un zâmbet minunat. ,,În jurul celei de-a 6-a săptămână de viaţă bebeluşul începe să zâmbească, mai ales atunci când este ţinut în braţe de mama sau de tatăl său, când se simte în siguranţă şi iubit”, explică medicul pediatru Christopher Tolcher.

    Poţi să-i faci baie chiar dacă nu a căzut bontul ombilical

    Majoritatea părinţilor au avut temeri când a venit momentul să-i facă baie pentru prima dată celui mic, mai ales că bontul ombilical încă nu a căzut. Specialiştii în pediatrie spun nou-născutului trebuie să-i fie făcută baie, cu condiţia ca zona buricului se păstrează uscată. Dacă se păstrează igiena la nivelul bontului ombilical el se va usca şi cădea cel mai târziu în cea de-a treia săptămână de viaţă.

    Nu-ţi fie teamă să atingi capul bebeluşului

    Mulţi părinţi au teamă atunci când ţin în braţe bebeluşul, mai ales când îi ating căpuşorul (datorită zonelor moi de la nivelul craniului cunoscute sub denumirea de fontanele). ,,La unii bebeluşi zonele moi se închid mai rapid, în timp ce la alţii mai târziu, în jurul vârstei de 18-24 de luni. Părinţilor nu trebuie să le fie teamă să atingă căpuşorul bebeluşului, doar că trebuie să evite mişcările puternice. Uneori se poate simţi că zona moale pulsează. Vasele de sânge care acoperă creierului se află la acest nivel”, spune medicul pediatru Tanya Remer Altmann.

    Cum îţi poţi da seama că mânăncă suficient

    Bebeluşul va mânca în primele luni de viaţă la fiecare două-trei ore. Spre deosebire de situaţiile când bebeluşul este hrănit cu lapte praf şi când se ştie cantitatea pe care trebuie să o consume, atunci când este alăptat mamele au temerea că cel mic nu mănâncă suficient. ,,Cel mai bun indicator în astfel de cazuri este greutatea copilului. Părintele poate să îl cântărească zilnic şi să observe dacă ia în greutate. Un alt indicator este şi numărul de scutece pe care bebeluşul le udă”, explică medicul pediatru Christopher Tolcher.

    Bebeluşii plâng mult – este modul lor de a comunica

    De fiecare dată când începe să plângă bebeluşul urmezi aceeaşi rutină… verifici dacă îi este foame, dacă trebuie schimbat sau dacă vrea să fie ţinut în braţe. Bine de ştiut este că plânsul este modalitatea prin care ei comunică, de aceea se poate întâmpla ca părintele să se asigure că el este în regulă, dar totuşi să plângă în continuare. Treptat, părinţii o să poată distinge plânsul pe care bebeluşul îl are când îi este foame sau când doreşte mai multă atenţie din partea lor.

    Deşi dorm mult, părinţii nu au timp

    În primele trei luni de viaţă bebeluşii obişnuiesc să mănânce la intervale de două-trei ore, de aceea părinţii nu reuşesc să doarmă suficient. ,,Deşi pare că nou-născuţii dorm mult în primele luni de viaţă, de fapt părinţii nu au parte de acelaşi program. Chiar dacă cei mici pot să doarmă până la 14-16 ore pe zi, ei se trezesc des pentru a mânca. Cu atât mai mult dacă alăptatul este la cerere. Indicat este ca în acest interval de timp părinţii să-l obişnuiască pe bebeluş cu ritmul zi-noapte”, explică medicul pediatru Tanya Remer Altmann.

    Etapa de nou-născut este una trecătoare

    Stresat, obosit şi pare că nu mai reuşeşti să scoţi lucrurile la capăt. Cam aşa pot fi descrise primele luni de către părinţii care au bebeluşi. Vestea bună este că etapa de nou-născut este una trecătoare şi că treptat părinţii şi bebeluşul vor intra într-un ritm astfel încât lucrurile să fie mai uşoare. Cel mic o să ajungă să aibă un program de somn, să mănânce la ore fixe, ceea ce reprezintă un răgaz şi pentru părinţi.

    Mai multe informații despre îngrijirea unui nou născut și dezvoltarea lui puteți citi în Cartea bebelușului. Detalii AICI.

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa