Cum îți poți învăța bebelușul să meargă? Cele 8 faze pe care trebuie să le parcurgă

Ramona Dinescu
copil care invata sa mearga

De la statul în șezut, la mersul de-a bușilea și până ce învață să meargă, bebelușul tău parcurge o călătorie impresionantă și uimitoare.

De la 4 la 15 luni, copilul trece de la învățatul statului în șezut și până la mersul în picioare în jurul casei, de unul singur, după cum spune Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Pe toată această perioadă încărcată de emoții, tu ești cea care îl poate ajuta să câștige încredere în el pentru a lega primii pași, totul cu ajutorul câtorva jocuri simple și multe cuvinte de laudă.

Primul stadiu: statul în funduleț

Când bebe începe să stea singur în șezut, fără ajutorul unui scaun special de susținere, se află în prima fază de dobândire a mobilității sale. Statul în funduleț îl va ajuta să-și întărească musculatura de care va avea nevoie pentru a învăța să se ridice apoi în picioare.

De obicei, bebelușii învață să stea în funduleț între 4 și 7 luni.

Ce poți face tu? În timp ce vă jucați, încurajează-l să rostogoliți mingea de la unul la altul, sau învață-l să stivuiască jucăriile, aceste jocuri ajutând la tonifierea mușchilor săi mici.

Faza a doua: Mersul de-a bușilea

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă bebelușii atunci când se află la faza de mers de-a bușilea este să învețe să-și exerseze mișcarea mâinilor și picioarelor în același timp, chiar dacă pare că se târăște pe burtă, va avea nevoie de aceste abilități când va veni vremea să meargă.

Bebelușii merg de-a bușilea, de obicei între 7 și 10 luni.

Ce poți face tu? Încurajează-l să se târască sau să meargă de-a bușilea de la un capăt la altul al camerei, iar apoi felicită-l de fiecare dată pentru reușitele sale.

Faza a treia: bebe începe să se tragă în sus

Pe măsură ce copilul devine mai puternic, va fi și mai curios și va începe să se tragă în sus ținându-se de mobilă, de mama sau de tata. Este momentul în care el începe să lucreze la căpătarea echilibrului și să se obișnuiască cu poziția verticală.

Acest lucru, de obicei se întâmplă în jurul vârstei de 8 luni.

Ce poți face tu? Ajută-l pe bebe să se ridice, iar apoi arată-i cum să flexeze genunchii pentru a se așeza înapoi pe podea. Acest lucru îl va ajuta să aibă căzături mai ușoare atunci când va începe să lege primii pași.

Faza a patra: mersul cu ajutorul părinților

După ce a învățat cum să se ridice singur și capătă ceva echilibru, ia-i mânuțele și ajută-l să facă câțiva pași. Acest lucru îl va ajuta la una dintre fazele următoare: mersul. în plus îl va ajuta să capete încredere pentru a face primii pași.

Se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 8-9 luni.

Ce poți face tu? Exersează, exersează și iar exersează cu copilul! Cu cât stă mai mult pe picioarele sale, cu atât se va simți mai confortabil pentru a face primii pași de unul singur.

Faza a cincea: merge ținându-se de mobilă

Apoi, bebe va începe să meargă ținându-se de pereți sau de mobilă pentru a ajunge acolo unde își dorește. De aceea, pe măsură ce devine tot mai mobil, asigură-te că nu există lucruri sau obiecte periculoase, că este sigur pentru el să se deplaseze prin casă.

Când se întâmplă? Pe la 8-10 luni.

Ce poți face tu? Încurajează-ți copilul să devină tot mai încrezător în forțele sale atunci când călătorește ținându-se de mobilă și încearcă să-l facă să dea drumul la pereți sau mobile pentru a merge singur. Asigură-te doar că va cădea pe ceva moale.

Faza a șasea: stă în picioare singur, fără ajutor

Echilibrul este o parte importantă a mersului. Dacă bebelușul își poate păstra echilibrul câteva secunde pentru a sta în picioare, în curând va simți că este pregătit să facă un pas.

Statul în picioare fără ajutor, de obicei se întâmplă pe la 9-12 luni.

Ce poți face tu? Transformă echilibrul într-un joc. Stai jos împreună cu bebelușul pe podea și ajută-l să se ridice. Apoi numără cât poate să stea înainte să cadă. Laudă-l după fiecare încercare.

Faza a șaptea: primii pași

Primii pași reprezintă un moment monumental pentru copilul tău, așa că acordă-le importanța care li se cuvine. Mersul este despre încredere în sine, așa că orice ajută la acești primi pași merită o mulțime de laude și încurajări.

Majoritatea copiilor leagă primii pași pe la 9-12 luni.

Ce poți face tu? Aplaudă-ți copilul pentru primii săi pași. Poți sta pe podea și îl poți chema pe cel mic la tine, pe distanțe scurte, încet, astfel încât să capete echilibru și să pornească singur să meargă.

Faza a opta: mersul

Copilul va întâmpina câteva poticneli, împiedicări și va face mulți pași până ce va ajunge în mișcare. Continuă să-l lauzi pe măsură ce începe să exploreze mersul. Acest lucru se întâmplă între 12 și 15 luni. Tu nu mai ai de făcut decât să-l încurajezi să meargă cât mai mult. De exemplu, atunci când îl lași din brațe, în loc să-l pui în poziția șezut, pune-l în poziție de mers.

Totul despre mame recomandă:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa