Dacă vrei ca micuțul tău să își dezvolte vocabularul și abilitățile de comunicare trebuie să știi ca nu ai nevoie de tehnici speciale. Este destul de simplu, nu trebuie decât să repeți pașii de mai jos în fiecare zi.
Cum învață copiii să vorbească? Tu ești răspunsul
Vorbește, vorbește, vorbește
Există un truc foarte… special care îți va face copilul să învețe o serie de cuvinte diferite. Ești pregătit să îl afli? Atenție: vorbește cu el! Atât. Începe din prima zi după ce se naște (dacă nu chiar mai devreme) și vorbește-i tot timpul.
Poți intra chiar și în subiecte sensibile sau chiar în știință, dacă ești genul ala de părinte (și ești, sigur, pentru că altfel nu te aflai aici).
Știința
Un geniu de la MIT pe nume Dev Roy a organizat un seminar despre Nașterea Lumii care arată exact cum asimilează copiii limbajul. A montat camere în toată casa și a filmat fiecare interacțiune dintre adulții din casa sa și copilul său.
Prin intermediul unui algoritm, Roy a reușit să treacă prin toate înregistrările și a observat că pe parcursul unui an un cuvânt a fost asimilat foarte bine de copil, observând inclusiv și camera în care a fost cel mai des folosit acest cuvânt.
Rezultatele cercetării sale au arătat că dezvoltarea vorbirii este un proces subtil și natural. Următorii sunt pașii care au fost urmați:
- Îngrijitorul vorbește despre ceva.
- Copilul arată că își dorește acel obiect și scoate un sunet similar cu cel emis de îngrijitor.
- Îngrijitorul se prinde și rostește cuvântul pentru acel obiect în timp ce îl oferă copilului.
- Copilul reține corecția și pronunță numele obiectului ceva mai corect.
- Procesul se repetă până când copilul poate spune cuvântul corect, în cazul fiului lui Roy acest cuvânt este apă.
Nu au fost necesare cartonașe, tehnici elaborate, cărți sau aplicații. Copilul a învățat natural.
Mai mult decât vorbitul
Desigur, dacă ești un expert în învățarea copilului să vorbească și ai vrea să îți îmbunătățești talentul extraordinar, poți urma următoarele sfaturi:
Vorbește despre ce faci
Chiar și cu un nou-născut, vorbitul este elementul-cheie în a-l ajuta să asimileze limbajul, dar dacă ai o zi în care nu te simți foarte inspirat, îi poți descrie ce faci pas cu pas.
Aveți o conversație
La aproximativ 3 luni, copilul tău va scoate tot felul de sunete. Încearcă să începi o conversație legată de suntele pe care le emite. Inventează ce crezi tu că înseamnă ca să poți ține pasul cu conversația. „ Ce spui, iubire? Ahhh da, Chiricheș pare să se descurce destul de bine. Ce spui? Nu, nu cred că vor câștiga totuși acest meci.”
Televizorul nu este un substituent
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Washington a arătat că un copil va învăța între 6 și 8 mai puține cuvinte pe oră petrecută în fața televizorului urmărind o emisiune pentru copii. Probabil se datorează lipsei dialogului și simplității limbajului, așa că cel mai bine îi citești micuțului tău o carte.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.