Cum învață copiii să fie autonomi și cum îi putem stimula?

Magda Popescu
autonomia copilului

Părinții se mândresc cu fiecare reușită a copilului, oricât de mică ar fi ea. Adevărul este că drumul spre autonomie e lung și uneori anevoios, încurajarea noastră, a părinților, fiind cel mai bun sprijin pe care-l pot primi cei mici. De aceea este important să știm când și cum învață copiii să fie autonomi pentru a le fi alături conștient în toate momentele în care au nevoie de noi, scrie mibebyyo.com.

Mănâncă singur, doarme în camera lui, a renunțat la scutece? Sunt realizări despre care orice părinte vorbește cu mândrie. Totodată, acestea sunt abilități pe care toți copiii le vor avea, la un moment dat, apariția lor și modul în care se produc aceste salturi comportamentale fiind influențate mult de atitudinea părinților. Achizițiile care le permit copiilor să se simtă autonomi sunt foarte importante. Este un pas mare pentru ei, acela în care noile abilități îi fac să se simtă capabili să stăpânească situația.

Ce pot face părinții pentru a-i ajuta? În etapele de salturi mentale și fizice, copilul trebuie încurajat să experimenteze lucruri noi, dar fără a-l forța sau a-i depăși limitele. Sunt momente peste care trebuie să treacă în ritmul lui. Iată principalele deprinderi pe care cel mic le învață între 12 și 36 de luni și modul în care trebuie stimulat și încurajat.

Învață să mănânce prin imitare
Deprinderea de a mânca singur se formează încă de la diversificare, dacă cel mic este lăsat să exploreze mâncarea. Știți, în teorie se numește autodiversificare, în practică îi putem spune o combinație între hrănirea copilului și explorarea alimentelor. Cu răbdare și calm, chiar dacă mai multe alimente sunt sub masă decât în stomacul copilului, este bine să știți că acesta este modul în care copilul învață să fie autonom la masă. Și nu uitați, cel mai important este să mâncați împreună cu el, cei mici învață cele mai multe lucruri prin imitare.

Spălatul pe mâini, prima lecție de igienă
În ceea ce privește igiena personală, prima lecție pe care un copil o învață este spălatul pe mâini. Cu o poveste despre microbi și viruși, cu clăbuci frumos mirositori și apa care îi alungă nu poți da greș. Și aici este importantă încurajarea și recunoașterea efortului pe care copilul îl face. Mai târziu, puteți încerca și spălarea feței sau a celorlalte părți ale corpului. Și nu uitați să verbalizați fiecare acțiune în parte. Este o modalitate buna de a învăța părțile corpului uman.

Îmbrăcatul și dezbrăcatul
Înainte de a învăța copilul să se îmbrace și să se dezbrace singur, alegeți cele mai lejere haine. Fără nasturi, fără capse, fără șireturi, în cazul pantofilor, ușor de manevrat. Începeți cu salopetele, sunt mai ușor de îmbrăcat și continuați cu tricouri sau hanorace. Este important să evitați să-I demoralizați dacă nu reușește, să-I ajutați dacă vă cere și să îl provocați ori de câte ori mergeți în locurile preferate. Bucuria că s-a îmbrăcat sigur pentru un eveniment sau un loc preferat este importantă.

Povestea de seară, ritual important pentru adormire
Unii copii sunt capabili să adoarmă repede și singuri, dar alții au nevoie de ritualuri, cum ar fi povestea de seară sau sărutul de noapte bună. Respectați-i dorințele în ceea ce privește camera în care doarme. Contează mult cum a fost obișnuit, dar și felul lui de a fi. Unii copii sunt mai dependenți și vor să doarmă mai mult timp cu părinții. Aveți răbdare până când va fi pregătit să doarmă singur. Ritualurile de seară cum sunt poveștile, cântecele sau discuțiile pot fi de mare ajutor. Când copilul este relaxat, adoarme mai ușor, de aceea este foarte important să evitați seara jocurile care pot agita.

Gata cu scutecul, e vremea oliței!
În jurul vârstei de doi ani, copilul are control asupra intestinului și asupra vezicii urinare, deci puteți scăpa de scutec. Evitați mersul la oliță înainte de această vârstă, deoarece poate fi prea devreme pentru copil și poate cauza disconfort. Pentru a învăța copiii să fie autonomi în acest sens, trebuie să aveți răbdare pentru că fiecare copil reacționează într-un anumit mod la noutatea din viața lui- olița. Încercați și reductorul de toaletă. Poate fi mai atractiv, mai ales că poate apăsa el butonul de apă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa