Cum cresc bebelușii alăptați. Grafice de creștere

Veronica Guzun, redactor
Grafic greștere bebeluș alăptat
Graficele se construiesc prin cântărirea și măsurarea a sute sau mii de copii sănătoși și născuți la termen. Sursa: Shutterstock

Atunci când alăptăm un bebeluș, nu putem estima cât mănâncă la o masă. De aceea, doar atunci când îl cântărim periodic (nu zilnic) și observăm creșterea în greutate, putem trage concluzia că îi este suficient. În același timp, multă vreme graficele după care se orientau medicii erau bazate pe statistici culese de la bebeluși hrăniți cu formulă, iar ritmul lor de creștere este diferit față de cel al copiilor hrăniți la sân. Organizația Mondială a Sănătății a elaborat grafice de creștere pentru bebelușii alăptați.

Cum arată graficele de creștere aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, bazate pe date colectate de la bebeluși alăptați timp de peste un an și ce trebuie să știi despre graficele de creștere pentru a le interpreta corect, citește în acest articol.

Ce sunt graficele de creștere și rolul lor

Graficele se construiesc prin cântărirea și măsurarea a sute sau mii de copii sănătoși și născuți la termen (deci nu sunt luați în calcul copiii prematuri, cu sindrom Down, cu probleme cardiace sau alte probleme de sănătate). Așadar, graficele de creștere ne arată distribuția statistică a greutății, înălțimii etc. într-un anumit grup de copii.

Simplu spus, graficele de creștere nu sunt niște hărți care trebuie urmate strict, ci niște reprezentări matematice ale unor funcții statistice complexe.Curbele percentile nu corespund creșterii în greutate ale unui anumit copil, iar greutatea unui anumit copil nu trebuie să urmeze niciuna dintre aceste linii.

Dr. Carlos Gonzalez

Pe ce se bazează graficele de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății

Câteva studii făcute în anii 90, în Statele Unite, Canada și Europa, au arătat că bebelușii alăptați câștigă adesea în greutate mai repede în primele luni decât arată graficele, iar apoi creșterea încetinește și pierde din percentile. La șase luni acești bebeluși au pierdut avantajul cu care au pornit, iar la un an par să aibă o greutate mică, dacă ne raportăm la grafice.

În urma acestor descoperiri, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat o nouă serie de standarde de creștere a copiilor. Acestea se bazează pe date colectate de la copii de diferite rase, care au fost alăptați mai mult de un an. Ele au fost lansate în 2006.

Grafic de creștere în greutate, de la naștere la doi ani, pentru fete. Sursa OMS
Grafic de creștere în greutate, de la naștere la doi ani, pentru băieți. Sursa OMS

Cum citim graficele de creștere OMS?

Liniile marcate ca 3, 15, 50, 85 și 97 pe diagramele OMS sunt cunoscute ca percentile sau centile. Centilele împart intervalul de greutăți normale în 100 de părți și reprezintă o măsură utilă a procentului în statistici. Toți copiii sănătoși vor crește undeva între centilele 1 și 100. De exemplu: Dacă bebelușul crește de-a lungul celui de-al treilea centil, acesta este unul dintre cei mai mici bebeluși pentru vârsta lor. Pentru fiecare 100 de bebeluși, doar trei cântăresc mai puțin (3%) și 97 cântăresc mai mult (sau 97%).
Centila 50 reprezintă o greutate medie a tuturor copiilor. Jumătate din toți copiii sănătoși vor fi sub această linie, cealaltă jumătate vor fi deasupra.

Cum cresc bebelușii alăptați

  • În primele zile după naștere, este normal ca un bebeluș alăptat să slăbească puțin înainte ca lactația să se instaleze, explică Philippa Pearson-Glaze, consultant în alăptare acreditat IBCLC. O pierdere de 5-7% din greutatea de la naștere este văzută ca fiind normală. Dacă bebelușul a pierdut mai mult de 5-7% din greutatea corporală sau încă nu începe să adauge în greutate după 4 zile, este cazul să contactați specialistul în alăptare pentru a analiza dacă bebelușul se atașează corect și suge suficient la sân.
  • După primele câteva zile, odată ce a apărut lactația, o creștere în greutate de 30g – 40g pe zi în primele trei luni arată că bebelușul crește bine.
  • Ca regulă, bebelușii vor reveni la greutatea de la naștere la vârsta de două săptămâni.
  • Bebelușii, în general, își dublează greutatea în primele patru luni și își vor tripla greutatea la naștere până la sfârșitul primului an (conform standardelor de creștere ale OMS, 2006).
  • După șase luni, creșterea copiilor alăptați are o medie de 20 grame pe zi.

Alte considerente

  • Aceste cifre de 30-40 g/zi nu înseamnă că trebuie să cântăriți zilnic copilul. Pot apărea fluctuații de la o zi la alta, iar o sursă nouă de îngrijorare pentru mama care abia începe alăptarea este nerecomandată. Așadar, cântărirea săptămânală la început și apoi lunară reprezintă o frecvență rezonabilă. Aceasta ajută la monitorizarea adecvată a greutății copilului.
  • Un copil poate avea o scădere în greutate mai mare decât se aștepta în primele zile dacă mama a primit lichide intravenos în timpul travaliului. O altă cauză este că alăptarea nu merge bine. Monitorizarea scaunului bebelușului în acest timp vă poate ajuta să aflați dacă bea suficient lapte. Scaunul trebuie să devină galben începând cu ziua a cincea.

Se întâmplă frecvent ca între lunile a 6-a și a 18-a să apară coborâri treptate spre percentile ce corespund unei greutăți mai mici. Numim acest fenomen ”alungire”. Și apare o dată când bebelușul începe să meargă de-a bușilea și apoi intre un an și un an jumătate când începe să se țină copăcel și să se deplaseze pe două picioare, iar apoi să alerge. În aceste perioade copiii ard mare parte din rezervele de grăsime.

Dr. William Sears

De ce trebuie să ținem cont când analizăm grafice de creștere pentru bebelușii alăptați

Diagramele de creștere sunt doar o parte a puzzle-ului și trebuie evaluate împreună cu alți factori. Cum ar fi:
• Ce dimensiune au părinții bebelușului? Care au fost tiparele lor de creștere ca bebeluși? Cum rămâne cu frații bebelușului sau cu alți membri ai familiei? Genetica joacă un rol important în dimensiunea bebelușului, așa că nu o ignorați.
• Copilul creste constant în greutate, chiar dacă nu este pe o curbă?
• Atinge copilul bornele de dezvoltare? (are achizițiile potrivite vârstei?)

• Copilul este alert, fericit, activ?
• Copilul prezintă alte semne ale unui aport adecvat de lapte? (scaune frecvente de culoarea muștarului).

Copiii cu constituții diferite se situează în poziții diferite pe grafic. Cei ectomorfi (mai supli) pot să se regăsească peste medie din perspectiva înălțimii dar sub aceasta la capitolul greutate. Mezomorfii (mai îndesați) au tendința de a se situa în jurul percentilei 50, atât la înălțime, cât și la greutate. Endomorfii (scunzi și lați) apar pe tabelă ușor mai sus din perspectiva greutății decât cea a înălțimii. Toate aceste variații sunt firești.

Dr. William Sears

Când e cazul să ne îngrijorăm?

Dacă un bebeluș s-a născut deasupra percentilei 50, dar mai târziu se deplasează până sub percentila 15, curba de creștere a acestuia traverseazî două linii centile. Această traversare a spațiilor centile poate fi îngrijorătoare și denotă că acel copil nu crește normal, iar sănătatea lui poate fi expusă riscului.

Posibile cauze:
• Bebelușul nu primește suficient lapte (cel mai frecvent motiv).
• O problemă medicală sau sindrom genetic.
• Reglare normală. Unii bebeluși care traversează centile fac trecerea de la condițiile nutriționale din uter la potențialul lor genetic de creștere.

Ce e de făcut?
Dacă scăderea în greutate este constantă este necesar să consultați medicul pentru a exclude problemele medicale. De asemenea, o evaluare a alăptării de către un consultant în alăptare vă poate fi de ajutor. Tot el vă poate da informații și sprijin pentru a crește cantitatea de lapte produsă.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa