Caruselul este prima jucărie a unui bebeluș. Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când alegi caruselul potrivit pentru copilul tău.
Chiar dacă bebelușul nu-și poate manifesta bucuria de a se juca cu un carusel, asemeni unui copil mai mare, asta nu înseamnă că nu-l observă sau că nu-l interesează. Este viu, este colorat și se mișcă chiar deasupra lui, într-un mod în care sigur îl face curios. Însă, cum pe piață sunt disponibile atâtea modele, în diverse culori și materiale, achiziționarea lui poate deveni dificilă.
Citește și: Trei jocuri de inspiraţie Montessori pentru bebeluşi
De aceea, în continuare îți oferim câteva idei care să te ajute să alegi caruselul potrivit pentru bebele tău.
Criterii esențiale atunci când alegi caruselul potrivit: materialul
Materialul din care este confecționat este un criteriu important după care să te ghidezi. Cel mai popular este lemnul, însă acesta poate fi confecționat și din plastic, PVC, bumbac, catifea sau pluș. Citește bine eticheta produsului și ai grijă să nu conțină vopseluri toxice sau alte substanțe periculoase pentru om: plumb, ftalați, cadmium etc.
Cum să fie caruselul: mecanic sau cu baterii?
Aici alegerea depinde de preferințele părinților. De regulă, caruselul mecanic este mai ieftin și conferă mai multă siguranță pentru bebelușul tău, însă necesită prezența unei persoane pentru a-l pune în funcțiune. Pe de altă parte, caruselul cu baterii este mai scump, dar are o rotire continuă, având o gamă bogată de melodii. Ca să nu mai spunem că poate fi dotat cu o telecomandă care asigură controlul de la distanță sau pe bază de senzor, pornind la plânsetele bebelușului. Atenție însă, sistemul de baterii poate reprezenta un pericol pentru cel mic – în cazul în care bateriile se scurg sau se supraîncălzesc. Alege caruselul potrivit după ce te-ai documentat serios înainte și te-ai asigurat că îndeplinește anumite standarde de calitate.
Alegerea caruselului potrivit: accesoriile
Rolul unui carusel de pătuț este să-i stârnească bebelușului curiozitatea. Fiecare moment este o nouă experiență de învățare pentru un nou-născut. Atunci când alegi caruselul, îți recomandăm să optezi pentru elemente pe care le poate regăsi în viața reală: animăluțe, forme geometrice, insecte, flori etc. Astfel, atunci când îi vorbești, poți să pronunți cuvintele care descriu ceea ce vede: maimuță, girafă, stea, albinuță etc. Este puțin cam devreme pentru personajele de desene animate.
Un alt element stimulant pentru un bebeluș este caruselul cu oglindă. Sunt de evitat însă jucăriile cu margini ascuțite, care au piese ce se pot desprinde ușor – fundițe, șnururi, sau care ar fi prea grele și dacă ar cădea din greșeală în pătuț, bebelușul n-ar putea sa le dea la o parte.
Culorile caruselului: pale sau puternice?
Chiar dacă ești tentată să alegi niște culori calde, pale, te sfătuim să optezi pentru cele vii și puternice, care să îndemne la poftă de viață. Acestea nu îndeplinesc doar un rol estetic, ci și educațional. Nou-născuții au nevoie de culori contrastante pentru a învăța să focalizeze și să distingă forme și culori. Ele sunt esențiale și pentru a le stimula privirea și dezvolta creierul. Așadar alege jucării în alb și negru, combinate eventual cu roșu și albastru – vii, puternice și contrastante.
Ține cont de perspectiva bebelușului atunci când alegi caruselul potrivit
În final, atunci când alegi caruselul potrivit pentru bebelușul tău, ține cont puțin și de părerea lui. Cum poți face asta dacă el nu vorbește? Simplu, te pui în locul lui. Privește caruselul din poziția din care îl va vedea el ca să-ți dai seama cum e priveliștea. Acest lucru te va ajuta să alegi un model în culorile și cu numărul de jucării suficiente pentru micuțul tău.
Un ultim aspect la care trebuie să fii atentă este montarea caruselului. Pentru a-l ajuta să focalizeze, pune-l la 30 cm de ochi, aceasta este distanța optimă. Dacă este prea sus, bebelușul riscă să-și deformeze ochișorii, iar dacă e prea jos – nu poate să focalizeze bine.