Copilul nu vorbește încă la 18 luni? Ce e de făcut

Iulia Mirică
18 luni

Cei mai mulți copii învață să spună cel puțin un cuvânt până ajung la vârsta de 12 luni, însă este neobișnuită situația copilului care încă nu vorbește deloc până la 18 luni, scrie babycenter.com.

Chiar dacă nu este o situație frecventă, nu reprezintă neapărat o cauză de îngrijorare. Băieții, în special cei cu vârsta mai mică de 2 ani, au tendința de a dezvolta abilitățile de vorbire mai greu decât fetele, iar copiii mai rezervați tind să aștepte până când pot înțelege multe lucruri pe care le aud înainte de a vorbi propriu-zis. Dacă nici copilul tău nu vorbește până la vârsta de 18 luni, poți investiga problema. Caută aceste semne, care confirmă faptul că piticul tău este pregătit să vorbească:

1. Arată către ceva? Atunci când arată către ceva ce vrea sau către imaginile dintr-o carte este unul dintre semnele legate de începutul vorbirii.

2. Pare să înțeleagă ce spui? Abilitatea de a înțelege limbajul precede abilitatea de a vorbi. În cazul în care copilul tău pare să înțelegea mare parte din ceea ce spun ceilalți, e pe drumul corect către vorbire.

3. Folosește gesturi și expresii faciale pentru a comunica? Mulți copii comunică ceea ce au nevoie nonverbal și, de fapt, cei mai mulți copii mici dezvoltă o serie de semnale non-verbale. Până la vârsta de 24 de luni, este mai important ca puștiul tău să facă un efort de a comunica decât să aibă un vocabular dezvoltat.

4. Mormăie? Acest lucru poate părea o întrebare ciudată, dar noile cercetări arată că micile mormăieli ale copiilor mic pe care le fac atunci când arată către imagini sau jucării sunt, de fapt, un fel de comentariu. Copiii care nu vorbesc încă și nu mormăie sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați ulterior cu o întârziere a vorbirii.

Dacă copilul tău nu prezintă aceste semne, s-ar putea să fie nevoie să-i faci o programare la medic pentru a-i evalua vorbirea și auzul. În general, cu cât este detectată o întârziere a vorbirii mai repede, cu atât poate fi tratată mai ușor. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate eficient pe parcursul anilor preșcolari, astfel încât copilul să nu aibă pe termen lung.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa