Imitația este abilitatea copiilor de a copia comportamentul altor persoane, de cele mai multe ori al părinților. Etapa de imitație începe în jurul vârstei de 7-8 luni. La început, copiii privesc atent și concentrat, apoi observă detalii și, în cele din urmă, imită. Din acest motiv, este esențial pentru adulți să-și monitorizeze comportamentul pentru a fi un bun exemplu și o referință pentru cei mici, scrie guiainfantil.com.
Părinții sunt cel mai bun model pentru copiii lor. Prin imitare, cei mici reproduc acțiunile adulților, astfel învață să se descurce în societate. Imitarea oferă copiilor posibilitatea de a stăpâni noi abilități pe care părinții lor le au deja și ajută la promovarea empatiei. Copiii imită cuvinte, gesturi, expresii, întrebări, răspunsuri, emoții, rutine, hobby-uri și tot ceea ce văd în fiecare zi acasă, indiferent dacă este un lucru pozitiv sau negativ.
Așadar, atenție la vocabularul folosit! Evitați diminutivele, folosiți cât mai multe cuvinte pentru a descrie acțiunile pe care le faceți și antrenați-i în conversație. Și nu nu uitați că același lucru se aplică și în cazul reacțiilor și al emoțiilor. Copiii imită și stări, așadar, dacă noi vom reacționa cu teamă sau frustrare în anumite momente, copiii vor învăța să reacționeze în același mod în situații similare.
Starea de spirit joacă, de asemenea, un rol important la copii și are un impact mare asupra acestora. Ai fost vreodată supărat și copilul tău a fost, de asemenea, irascibil? Sau poate te-ai simțit extrem de fericit, iar copilul a fost liniștit? Este foarte important ca în calitate de părinți să ne păstrăm buna dispoziție și să încercăm să transmitem emoții pozitive.
Copiii imită de la câteva luni și puteți profita de această resursă naturală, sporindu-le curiozitatea înnăscută și dorința de a învăța. Iată câteva secrete!
– Dacă doriți să imite ceva, conectați-vă cu ei prin joc și verbalizați dorința
– Atunci când le cereți să imite ceva, așezați-vă lângă ei, fiți la aceeași înălțime și comunicați-le dorința. Așa vă acordă mai multă atenție.
– Nu le cereți să imite ceva în timp ce fac alte lucruri. Este nevoie de concentrare pentru a învăța.
– Nu îi obligați să vă imite. Este un proces natural, de cele mai multe ori cei mici sunt fascinați de acțiunile adulților și repeta ceea ce văd și aud până învață.
– Jocurile de rol sunt foarte importante în etapa de imitație a copiilor. Astfel pot învăța și înțelege multe activități.
– Ca părinți, încercați să fiți mereu relaxați și bine dispuși și lăudați-i ori de câte ori aveți ocazia.
Etapa de imitație a copiilor are implicații în mai multe aspecte ale dezvoltării, atât emoționale, cât și cognitive. Imitația este un mod, de a învăța, este o formă de comunicare, dar poate fi și joc, ajută la dezvoltarea limbajului și este o modalitate bună de socializare.