Ce face un bebeluș la patru luni. Ghid complet pentru liniștea părinților

Patru luni, vârsta la care bebelușii au deja în arsenal o varietate de instrumente de a comunica. Zâmbesc, gânguresc, privesc cu atenție. Ce altceva mai știu să facă bebelușii de patru luni, află din acest articol.

Marina Rosenfeld
bebe pe burta
Ce face un bebeluș la patru luni? Își bucură părinții prin dezvoltarea lui tot mai rapidă.

Îți sorbi din ochi copilul și, fără să vrei, te întrebi ce face un bebeluș la patru luni. Ceea ce vezi cu ochiul liber este că el creşte şi devine tot mai alert cu fiecare zi care trece. La această vârstă, bebeluşii se exprimă prin zâmbete, râsete, gângureli şi diverse sunete, scrie webmd.com.

Până la 4 luni, bebeluşul îşi va fi dublat deja greutatea de la naştere. Dacă aveţi suspiciuni că bebeluşul nu se hrăneşte bine sau că nu câştigă destul în greutate, vorbiţi cu pediatrul.

Ce face un bebeluș la patru luni: abilităţi motorii

Bebeluşul devine tot mai îndemânatic și începe să își coordoneze mâinile pentru a apuca sau a scutura o jucărie zornăitoare. De fapt, bebelușul va apuca orice este la îndemână, de la jucării de pluş la părul mamei și orice obiect colorat şi strălucitor. Ar fi bine să vă scoateţi cerceii sau colierul dacă nu vreţi să le rupă.

Orice va prinde bebeluşul, va ajunge la el în gurită, gustatul fiind una dintre modalităţile de explorare. Este important să nu aveţi obiecte mici prin preajmă, pentru că bebeluşul s-ar putea îneca cu ele. Orice intră într-un rulou de hârtie igienică e prea mic ca să ajungă în mânuţele unui bebe de 4 luni.

Până la vârsta aceasta, căpșorul bebeluşului n-ar trebui să mai tremure. Copiii de 4 luni îşi controlează bine capul şi stau şezând susţinuţi. Pot să-şi ţină capul şi pieptul sus cât stau pe burtică. Pot să lovească şi să împingă cu picioarele. Unii copii deja se pot întoarce de pe o parte pe burtică şi invers.

Ce  face un bebeluș la patru luni: somnul

La patru luni, copilul ar putea să doarmă toată noaptea, iar somnul de noapte și cel de zi ar putea însuma 14-16 ore.

Totuși, aceasta nu este o regulă. Intervalul între trei luni și jumătate de an vine cu multe episoade de pusee de creștere. Perioade în care somnul și frecvența meselor sunt afectate. De aceea, dacă bebe dormea bine și brusc a început să se trezească des noaptea, s-ar putea să fie din cauza unui puseu.

În plus, de cele mai multe ori, la patru luni somnul copilului începe să semene tot mai mult cu cel al unui adult. Adică să se alterneze somnul superficial cu cel profund. Când are loc această modificare a tiparului de somn, bebelușii se trezesc de fiecare dată când trec din stadiul profund în cel superficial. Prezența părintelui care să-l liniștească și să-l asigure că e în siguranță îl va ajuta să învețe repede să adoarmă singur la loc.

Ce face un bebeluș la patru luni: simţurile

În primele trei luni, bebeluşii nu prea disting culorile, de aceea nou-născuţii preferă obiectele alb-negru. La patru luni, ei văd mult mai bine și percep contraste mai subtile,  cum ar fi un nasture roşu pe o cămașă roșie. Pot vedea prin cameră, deși preferă să vadă oamenii de aproape.

Ochii copilului trebuie să se mişte deodată şi să urmărească obiectele şi oamenii prin cameră. Dacă privește cruciș sau pare să aibă probleme de vedere, trebuie să le semnalați pediatrului.

Veţi observa că ochii lui încep să-și schimbe culoarea. Ochii mai deschişi la culoare îşi vor schimba de mai multe ori culoarea înainte să-şi găsească nuanţa definitivă pe la şase luni.

Ce face un bebeluș la 4 luni: hrănirea

Specialiștii nu recomandă diversificarea până la şase luni, însă există și excepții, iar pe acestea le stabilesc medicii. Ca o regulă, copiii sunt pregătiți pentru hrană solidă când au  control bun al capului şi al gâtului şi reușesc să stea în şezut, cu sprijin.

Prima  masă solidă a copilului ar trebui să fie cereale cu fier amestecate cu lapte praf sau lapte matern. Trebuie să preparaţi cerealele destul de lichide la început până se obişnuieşte bebeluşul. Bebeluşii au la această vârstă reflexul de a împinge cu limba orice ajunge în gura, iar dacă face acest lucru mai aveţi de aşteptat o săptămână sau două până să reluaţi solidele.

Ce face un bebeluș la patru luni: comunicarea

Bebeluşii încep să descopere că sunt fiinţe individuale și remarcă faptul că oamenii din jur răspund la acţiunile lor. Veți observa că aruncă obiecte în mod repetat așteptându-se să le ridicați.

Copiii învaţă la vârsta aceasta să comunice eficient. Se exprimă mult prin gângureli şi sunetele pe care le emit, prin “aaa”-uri, icnete şi râsete. Veţi observa că bebeluşul are o grămadă de expresii faciale, de la zâmbet fericit la o feţişoară încruntată. Mai mult, începe să învețe emoţiile din vocea şi expresiile faciale ale părintelui care petrece mai mult timp cu el.

Vorbiţi cu medicul pediatru

Iată despre ce ar trebui să vorbiţi cu pediatrul la 4 luni:

Sfaturi pentru dezvoltarea bebeluşului de patru luni

Pediatrul Bill Sears, care a scris ”Cartea bebelușului”, lucrare de referință despre dezvoltarea, îngrijirea și sănătatea copiilor de la naștere la doi ani, dedicată părinților, recomandă un șir de activități pentru a stimula bebelușii de această vârstă:

 • Oferiţi copilului texturi diverse de explorat
 • Cântaţi şi citiţi bebeluşului zilnic, timp de câteva minute. Îi va plăcea să vă audă vocea cât timp stă în braţe
 • Deşi bebeluşul probabil nu se rostogoleşte încă, puteţi începe să adaptați casa nevoilor lui. Puneţi încuietori la dulapuri, puneţi uşite la scară, depozitaţi substanţele periculoase sus, departe de mânuţele curioase ale copilului.
 • Țineți bebelușul în poală cu fața spre dumneavoastră, pentru a face contact vizual și a vorbi cu el.
 • Puneți-l pe burtică pe o minge mare de plaja și plimbați-l
 • Oferiți-i un obiect de atașament (jucărie, păturică, pernuță) care să îl ajute să se liniștească dacă se trezește în timpul nopții. Aveți însă grijă ca acest obiect să fie prins de pat, pentru a evita situația de sufocare.

Jucării pentru bebeluși de 4 luni de viață

După 4 luni, câmpul său vizual se lărgeşte, iar copilul perceape toate nuanţele şi culorile. Îi plac obiectele care fac zgomot. Reflexul de apucare dispare, bebe începe să prindă obiectele şi să le ţină în mod voluntar. Se amuză să privească obiectele suspendate, apoi încearcă să le atingă şi să le ciocnească unele de altele.

Progresiv, începe să-şi stăpânească tot mai bine gesturile; agilitatea mâinilor devine din ce în ce mai bună. Când împinge o figurină, ea se balansează înainte şi înapoi, ceea ce-l amuză; constată că poate să facă acelaşi lucru şi cu picioruşele. Bagă tot ce poate în guriţă (inclusiv păturica, marginea cearşafului etc.).

Ce jucării preferă

 • jucăriile mobile plasate deasupra pătuţului (se pot schimba figurinele, pentru a-i reînnoi interesul)
 • jucăriile moi, din cauciuc, care ţiuie când sunt strânse în mână (aceste jucării sunt recomandate numai după ce părinţii au observat reacţia copilului)
 • oglinda „special bebe” – micuţul nu-şi recunoaşte chipul, dar apreciază compania noii „feţe mobile”
 • jucăriile special concepute pentru a fi muşcate – sunt bune şi când apar primii dinţişori
 • jucării lavabile

Puseul de creștere de la 4 luni

Puseele de creștere sunt normale și necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Sunt perioade destul de dificile pentru părinți, pentru că sugarul le solicită atenția aproape fără încetare. Uneori, mama începe să își pună întrebări în legătură cu calitatea laptelui său, iar cei din jur încep să pună presiune pe ea.

Sunt perioade când copiii cresc accelerat (în lungime și/sau în greutate) și sunt mai evidente în primul an de viață și în perioada pubertății. Pur și simplu, copilul „crește peste noapte”.

Puseele de creştere apar în primele zile de la naştere, la 7-10 zile, 2-3 săptămâni, 4-6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni etc, însă fiecare bebeluş, în parte, are modul lui unic de creştere. Puseele de creştere continuă şi după primul an de viaţă, şi apoi, şi în copilărie şi adolescenţă.

Cum se manifestă puseul de la 4 luni

În timpul puseelor de creştere bebeluşii mănâncă mai bine, devin mai agitaţi la sân, se trezesc mai des în timpul nopţii, dar, dacă se practică alăptarea la cerere, sânul se adaptează foarte repede şi va produce mai mult lapte într-un interval foarte scurt de timp. Acelaşi comportament poate să apară şi în timpul perioadelor de achiziţii, când nevoile bebeluşului sunt crescute. Durata puseelor de creştere variază de la câteva zile până la o săptămână.

Dacă nu ești convinsă de faptul că micuțul tău se dezvoltă corespunzător vârstei, poți urmări graficele de dezvoltare pentru copiii de la 0 la 3 ani. Datele din graficul de mai jos provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (cele pentru copiii cu vârsta mai mică de 2 ani) şi de la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii (pentru cei mai mari de 2 ani). Trebuie să ții cont de faptul că aceste grafice de creștere sunt orientative, cifrele arătând o medie în care se încadrează majoritatea copiilor.

Urmărește dezvoltarea copilului tău cu ajutorul acestui grafic de creștere.

Bebe la 5 luni de viață

Vede incomparabil mai mult, mai clar şi mai colorat decât la început. Televizorul din celălalt colţ al camerei este o atracţie certă. Însă nu este bine să-l laşi prea mult în faţa ecranului, nu înţelege nimic şi-l expui radiaţiilor emise de tubul catodic. Orice lucru pe care-l faceţi împreună se poate transforma într-o ocazie de a-i deschide gustul pentru culoare şi detalii: „uite ce frumos e fluturaşul albastru care s-a aşezat pe floricica roşie!” „astăzi ne îmbrăcăm cu pantalonaşii verzi şi punem şoseţele galbene!”

Dacă îl ridici brusc în funduleţ, capul o să-i rămână doar o „idee” în urmă, în rest îl controlează aproape complet. Dacă îl aşezi pe burtică, poate să-şi ridice capul destul de sus (faţa îi face aproape un unghi drept cu orizontala).

Dormitul pe burtică a fost preferat de pediatri până acum vreo 20 de ani, când studii serioase au demonstrat că bebeluşii care dorm în această poziţie au un risc mai mare de sufocare în somn faţă de cei care dorm pe spate sau pe o parte. Ca atare, pediatrii au modificat radical recomandările. Au apărut alte studii, la fel de serioase, care arată că cei care petrec cea mai mare parte a timpului pe spate se ridică în picioare şi încep să meargă mai târziu decât cei care mai stau din când în când şi pe burtică. Aşa că nu uita să-l pui în pătuţ şi cu faţa în jos, dar numai atunci când este treaz şi tu eşti lângă el să-l supraveghezi!

Îi place încă să se joace cu mâinile şi să şi le admire. Începe să se întindă după obiecte, dar, la început, nu prea le nimereşte. Este însă tenace şi reuşeşte în cele din urmă. Adoră zornăitoarea, care pe tine te scoate din minţi, dar dacă o scapă nu este încă în stare să o apuce din nou. Norocul tău!

„Ciripeşte” toată ziua şi experimentează continuu: fără să ştii, el studiază intens felul în care vorbeşti (emiţi sunete) şi încearcă să te imite.

Personalitatea începe să îşi pună amprenta pe comportamentul lui. Unii sunt mai prietenoşi, mai ascultători, în timp ce alţii sunt mai „dificili”. În parte, lucrurile pot fi puse pe seama eredităţii, însă comportamentul lui va fi influenţat de felul în care îl creşti.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, unde vei găsi informații corecte despre etapele de dezvoltare ale copilului, la ce să fii atentă și când să ceri părerea unui medic. Cartea este semnată de pediatrul numărul 1 al Americii, Dr. William Sears. Detalii AICI.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul ”parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Surse:

”The first year,” in Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton, BF, eds. Nelson Textbook of Pediatrics, 18th ed, Saunders Elsevier, 2007.

Sears, W, MD, and Sears M, The Baby Book, Little, Brown & Company, 1993.

National Library of Medicine: ”Age-appropriate diet for children.”

Curtis, GB, MD, MPH, and Schuler J, Your Baby’s First Year Week by Week, Da Capo Press, 2005.

Jennifer Shu, MD, Pediatrician at Children’s Medical Group, Atlanta, and co-author of Heading Home with Your Newborn.

Joanne Cox, MD, Director of the Primary Care Center and Associate Chief of General Pediatrics, Boston Children’s Hospital.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa