Ce face un bebeluş la nouă luni. Ghid pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Au trecut deja trei sferturi din primul an al copilului tău și începi să te întrebi ce face un bebeluș la nouă luni şi care sunt achizițiile pe care trebuie să le urmărești. Ceea ce e foarte clar pentru tine este că bebelușul se mişcă mult, este vocal şi foarte întreprinzător.

Iată ce trebuie să facă un bebeluş la 9 luni.

Ce face un bebeluș la nouă luni: abilităţi motorii

La nouă luni, bebeluşul e expert la mers de-a buşilea. Unii copii pot să facă asta în timp ce au într-o mână o jucărie, deci se sprijină pe o mână şi pe genunchi. Unii se târăsc în patru labe pe scări. Asiguraţi-vă că aveţi o uşiţă la scări care stă mereu închisă.

La nouă luni, bebeluşii îşi schimbă poziţia uşor. Ei pot să se ridice pentru poziţia de-a buşilea, să se aşeze pe gambe şi să se ridice în genunchi ca să se  întindă după o jucărie. În curând încep plimbarea prin cameră în picioare ţinându-se de mobile.

Deşi papuceii de bebeluşi sunt foarte simpatici în rafturile magazinelor specializare,  nu vă gândiţi să cheltuiţi pe încălţăminte până când bebeluşul nu merge sau petrece mult timp afară. Cel mai bine este ca acasă să fie desculţ. Umblatul desculţ întăreşte muşchii şi tendoanele. De asemenea, e mai uşor de umblat pe podea desculţ. Când e frig afară, sunt potrivite şosetele antiderapante.

Bebeluşii fac progrese şi pe aria motricităţii fine. Cu pensa digitală formată, ei vor putea să ridice jucării mici, îşi pot coordona mai bine mişcările ambelor mâini. Cu aceste noi abilităţi motorii fine, vor încerca să vadă cum funcţionează lucrurile- ce jucărie se potrivește în gaura rotundă, care parte a telefonului cu fir se pune la ureche. Asiguraţi-vă că nu au în jur jucării periculoase cu care se pot sufoca.

Tineţi minte că abilităţile motorii diferă de la copil la copil. Unii petrec mult timp în faza dezvoltării motorii, iar alţii pot trece peste câte o etapă . Dacă sunteţi îngrijoraţi, vorbiţi cu pediatrul copilului despre motricitatea acestuia.

Ce face un bebeluș la nouă luni: Acceleraţi dezvoltarea creierului

Primul an de viaţă este crucial pentru dezvoltarea copilului. Trilioane de conexiuni se formează; ele  vor crea fundaţia pentru viaţa lui de acum înainte. Puteţi accelera dezvoltarea creierului printr-un mediu stimulativ.

Dar nu trebuie să investiţi  în materiale video sau de învăţare pentru a avea un bebe deştept. Nici un DVD nu va înlocui interacţiunea umană. Cititul, cântatul şi vorbitul cu copilul sunt cele mai bune metode a le ajuta creierul să se dezvolte.

Ce face un bebeluș la nouă luni: comunicarea

Dacă bebeluşul este ca toţi ceilalţi, înseamnă că lalalizează tot timpul. Uneori, asta sună ca şi cum ar spune propoziţii întregi pe care nu le înţelege decât el. Dar veţi recunoşte niste cuvinte ca “ mama” “dada” sau “pa”.

Înțelegerea limbajului se îmbunătăţeşte şi ea. Dacă întrebaţi unde e mingea, bebeluşul se va duce să o ridice. Sau dacă întrebaţi unde e vaca va arăta cu degetul arătător într-acolo.

În pauzele dintre lalalizări, copilul ascultă mult şi e atent la limbajul corpului. Veţi vedea cum bebe vă aduce jucăria preferată ca să vă vadă zâmbind. Unii sunt tare haioşi, scot  tot felul de sunete.

Uneori, copilul va fi mai puţin bucuros, mai ales când părăsiţi camera. Anxietatea de separare devine o problemă, la fel ca teama de străini. Copilul va exprima teama de străini sau lucruri pe care nu le-a mai văzut. S-ar putea să plângă atunci când vine bunica în vizită sau când se stinge lumina seara. Va plânge când îi luaţi un obiect. Partea bună este că e uşor de distras şi nu va plânge mult.

Sfaturi pentru părinții unui bebeluşi de nouă luni:

  • Copilaşul de nouă luni vrea să se mişte mult, oferiţi-i şansa de a se târî cât mai mult, să se ridice şi să meargă cât mai mult.
  • E prea devreme să stabiliţi limite, copilul nu întelege semnificaţia lui “nu”.
  • Conduceţi copilul de mână prin cameră, e bine să vă simtă aproape.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:

Stern, T., Rosenbaum, J., Fava, M., Biederman, J., Rauch, S., eds. Massachusetts General Hospital Comprehensive Clinical Psychiatry, 1st edition, Mosby Elsevier, 2008.

Kliegman, R., Behrman, R., Jenson, H., Stanton, B., eds. Nelson Textbook of Pediatrics, 18th edition, Saunders Elsevier, 2007.

Joanne Cox, MD, director, Primary Care Center, associate chief of general pediatrics, Children’s Hospital Boston.

Jennifer Shu, MD, Children’s Medical Group, Atlanta; co-author, Heading Home with Your Newborn.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa