Ce face un bebeluş la opt luni. Ghid pentru liniștea părinților

Un bebeluș ajuns la 8 luni este o încântare pentru părinții săi! Achizițiile de tot felul apar una după alta, are deja o jucărie preferată, merge de-a-bușilea, e curios și plin de energie!

Marina Rosenfeld
bebeluș la 8 luni

Bebeluș la opt luni? Te întrebi ce face copilul tău la această vârstă? trebuie să știi că la vârsta aceasta  nu doar că explorează, ci explorează chiar totul! Bebelușii sunt tare curioși la această vârstă pentru că devin mai conştienţi de mediul lor.

Îi place să se hrănească singur, deci, ajută-l şi încurajează-l şi astfel îi creşti respectul de sine. Pereţii bucătăriei vor arăta un timp ca o pictură abstractă, iar de pardoseală nici nu mai aduc vorba – nu-i nimic, cu cât este mai independent, cu atât mai repede o să stăpânească linguriţa şi căniţa şi lucrurile or să revină la normal.

Luna a opta de viață, o privire de ansamblu

 • Auzul şi văzul sunt dezvoltate aproape complet. El poate urmări obiecte care se mişcă foarte repede. Începând cu această vârstă, este posibilă efectuarea testelor pentru detectarea eventualelor deficienţe de auz.
 • Stă în fund fără probleme, se răsuceşte ca o zvârlugă de pe burtică pe spate şi invers şi chiar are tentative de ridicat în picioare, sprijinit de mobilă sau de tine.
 • Îşi foloseşte din ce în ce mai eficient mâinile – se întinde după diferite obiecte, mănâncă singur un biscuit, poate schimba jucăriile dintr-o mână în alta.
 • Are o serie de silabe favorite pe care le repetă uneori în neştire! Răspunde când este strigat pe nume.
 • Interacţionează uşor cu persoanele apropriate şi îi place mult să se joace. Dacă tu îţi acoperi faţa, încearcă şi el să facă acelaşi lucru.
 • S-a ataşat de tine foarte mult dar, nu te speria, nu vei avea probleme să-l laşi în grija unor persoane pe care le cunoaşte de puţin timp. Ştie că eşti mereu în preajma lui, chiar dacă mai pleci din camera lui. Te va întâmpina cu bucurie când revii.
 • La orice vârstă joaca este cel mai plăcut mod de a învăţa. Stimulează-l prin jocuri cât mai variate şi mai diverse. Vorbeşte-i mult şi renunţă la tonul înalt şi cântat – astfel îl vei expune la o limbă română curată şi corect vorbită.

Abilitățile motorii la un bebeluș de 8 luni

La opt luni, bebeluşii devin foarte puternici.

 • Vor fi destul de puternici ca să se ridice în picioare ţinându-se de un scaun. Într-o lună sau două, vor umbla ţinându-se de obiecte.
 • Cei mai mulţi bebeluşi se târăsc deja, dar nu vă panicaţi dacă nu bifează acest lucruri.
 • Unii trec de la rostogolit la mers fără să mai treacă prin faza de târâre sau de mers în patru labe.
 • La această vârstă, bebeluşul învață cum să potrivească abilităţile motorii cu simţurile.
 • Bebeluşii de 8 luni pot să vadă lucruri din partea cealaltă a camerei, să-şi dea seama ce vor, să se târască pentru a obține ce-și doresc şi să ridice obiectul dorit.
 • Pot să manipuleze obiecte cu relativă îndemânare, potrivind unele piese, cum ar fi pahare de dimensiuni diferite, unul într-altul.

Pensa digitală, adică prinderea obiectelor  între degetul mare şi arătător este deja destul de dezvoltată la bebeluşi ca să prindă şi să ridice mici obiecte.

Pentru că aproape orice ridică bebeluşii va sfârşi în gura lor, puneţi deoparte jucăriile care conţin piese mici. Tineţi minte că dacă un obiect e îndeajuns de mic să intre în tubul unei role de hârtie igienică, e destul de mic să vă sufoce copilul.

Dacă bebeluşul are un frate mai mare de 3 ani, e o idee bună ca acesta să se joace cu jucăriile cu piese mici în alt loc decât cel în care mișună bebeluşul.

Cartea „Copii crescuți cu blândețe” te va ajuta să-ți înțelegi bebelușul, să-l crești în armonie, cu iubire, pornind de la nevoile sale reale! Este pur și simplu un dicționar care traduce totul din „bebelușească” în română!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Alimentaţia unui bebeluș la 8 luni

 • Bebelușul de opt luni se va hrăni cu lapte, între 700 şi 900 de ml.
 • Mesele solide ar trebui să includă o varietate de alimente, de la cereale la fructe şi legume, precum şi carne făcută piure.
 • Pe măsură ce cantitatea de solidele crește, cea de lapte descreşte.
 • Unii bebeluşi la această vârstă sunt fascinaţi de mâncarea de pe masă şi sunt tot mai dezinteresaţi de sticlă sau de laptele matern.
 • Veţi observa cum mesele beluşului vor fi bazate mai mult pe solide, dar acest lucru nu înseamnă că nu mai are nevoie de lapte.
Rețetă sănătoasă pentru bebelușii de 8 luni
 • Odată cu dezvoltarea pensei digitale, puteţi să îi oferiţi copilului mâncare sub formă de bastonaşe, care poate fi ţinută cu degetele. 
 • Cele  mai potrivite alimente sunt bananele, pâinea prăjită, carnea foarte bine gătită, cerealele.
 • Tăiaţi mâncarea la dimensiunea potrivită pentru a fi înghiţită pentru a evita pericolul sufocării.
 • Nu îi daţi bebeluşului niciodată hotdog, struguri, afine, stafide. Oricât de fin aţi tăia mâncarea, nu lăsaţi bebeluşul singur.

Bebeluş la opt luni: comunicarea

Bebe 8 luni îşi dezvoltă un simţ puternic al sinelui şi realizează că e înconjurat mereu de diverse lucruri.  Bebeluşii de opt luni cunosc permanenţa obiectelor şi încep să anticipeze rutina zilnică: când sunt în pătuţ, trebuie să dorm, când sunt în scaun, trebuie să mănânc. Sunt constienţi de legătura dintre cauză şi efect: când scap şervetul pe jos, mami îl ridică.

La această vârstă, copilul are preferinţe şi antipatii, se va revolta când va vedea broccoli şi va zâmbi când va vedea cartofii dulci.

La opt luni, lalalizarea pe care o auziţi ar putea avea sens: „ma-ma”şi „da-da” ar putea însemna „mama” şi „tata”. Copilul înţelege deja semnificaţia unor cuvinte cum ar fi “pa, pa” sau pot urma simple comenzi “spune-i pa lui buni!” sau “fa cu mânuţa mătuşii!”

Securizează camera copilului

Dacă nu aţi făcut asta, trebuie să vă asiguraţi că aveţi o casă ce e un mediu sigur pentru bebe.

 • Ascundeţi produsele cosmetice, încuiaţi baia şi bufeturile din bucătărie, puneţi uşite la scări.
 • Asiguraţi-vă că sforile de la jaluzele nu atârnă sau nu sunt cabluri electrice ce atârnă, aveţi grijă să îndepărtaţi obiectele mici, cum ar fi părţi din jucării sau chiar monede.

Cu un bebeluş tare activ, aţi putea fi tentaţi să-l lăsaţi în faţa televizorului pentru câteva clipe de respiro. Totuși, Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu lăsaţi copiii la televizor până nu împlinesc vârsta de doi ani. E mai bine să le citiţi, să le vorbiţi şi să le cântați la această vârstă.

Încalți sau nu un bebeluș de 8 luni?

Majoritatea pediatrilor și a experților în dezvoltarea copiilor susțin că  nu e bine să-l încalți decât atunci când începe să iasă periodic afară, la plimbare. E normal ca micuțul să se clatine sau să meargă crăcănat și tălpile lui să pară plate. 

Mersul desculț îl ajută însă să-și întărească picioarele și mușchii, iar faptul că simte textura covorului sau a parchetului îl ajută și-și mențină echilibrul.

Pe zi ce trece, se deplasează tot mai mult și e mai sigur pe el. Acum poate să se cațere pe trepte și să se plimbe de la un obiect de mobilier la altul. La această vârstă sunt bebeluși care chiar fac primii pași. Unii merg de pe acum, în timp ce alții încep abia după 1 an.

Micuțul a învățat cum să-și îndoaie genunchii și cum să se îndrepte, iar asta e mai greu decât crezi. Există situații în care poate încremeni în picioare, agățat de pătuț. Pentru că nu știe cum să se așeze, ajută-l și învață-l cu blândețe.

Iată o modalitate prin care-l poți ajuta să învețe să meargă: îngenunchează în fața lui și ține-l de mânuțe la distanța brațelor tale. Cheamă-l la tine!

În acest moment, e important să-l protejezi de accidentele casnice. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pui opritoare la uși și la sertarele dulapurilor și să muți produsele de curățat și alte potențiale otrăvuri în locuri în care nu ajunge. Un alt punct important sunt capacele de la prize.

Jocul și joaca

Băiţa este unul din cele mai bune momente ca să te joci cu el: în apă, micuţul se destinde, se amuză, face spumă şi, datorită jucăriilor, învaţă că anumite obiecte plutesc. Prezenţa părinţilor îi dă siguranţa să-şi mişte picioarele, să şi le întindă, să se răsucească.

Va alege jucăria preferată, „de suflet”, care să-i reprezinte universul, să evoce, prin miros sau pipăit, îndrăgitul „acasă”. E jucăria pe care o strânge la piept ori de câte ori se simte obosit, care îl acompaniază peste tot şi-l susţine în aventura sa de descoperire a lumii exterioare.

Un bebeluș la 8 luni poate încerca să facă primii paşi. Echilibrul este precar, dar nu se lasă! De cum reuşeşte să se ţină ferm pe picioare, devine şi mai temerar: se sprijină de cărucior, sau de orice alt „vehicul” pe care-l şi poate împinge, pentru a-şi continua explorările.

Jucăriile potrivite pentru un bebeluș la 8 luni

 • jucăria „de suflet” este cea pe care şi-o alege singur: o păpuşică, un ursuleţ de cârpă
 • jucăriile plutitoare: răţuşte, vaporaşe
 • în jurul vârstei de 8 luni, jucăriile de clădit unele peste altele pot deveni preferatele lui; aşază grămadă inele, cuburi, triunghiuri, după o logică proprie, fără să-i pese de forme şi de culori.

Curiozitatea unui bebeluș de 8 luni nu are limite, dar să vezi de acum înainte! Cartea „Copii crescuți cu blândețe” te va ajuta să-ți înțelegi copilul pas cu pas, să-l crești în armonie, cu iubire, pornind de la nevoile sale reale! Este pur și simplu un dicționar care traduce totul din „bebelușească” în română!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni din viața bebelușului tău, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:
 • KidsHealth: “Sleep and Your 1- to 12- Month Old.”
 • American Academy of Pediatrics: “Parenting Corner Q&A: Separation Anxiety.”
 • Spock, B. and Robert, N. Dr. Spock’s Baby and Child Care, 8th edition, Simon Schuster, 2004.
 • Jennifer Shu, MD, Children’s Medical Group, Atlanta; co-author, Heading Home with Your Newborn.
 • The American Academy of Pediatrics: “TV and Toddlers.”

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa