Primul an al copilului a trecut și sigur vă întrebați ce face un bebeluș la 1 an. Când vă pregătiţi de petrecere, gândiţi-vă cât de mult a crescut şi s-a dezvoltat. A crescut de la o mogândeaţă la un omuleţ destul de independent.
Iată ce trebuie să facă bebeluşul la 1 an:
Ce face un bebeluș la 1 an: creşterea
Greutatea bebeluşului s-a triplat de la naştere. La 12 luni, bebeluşii au crescut în înălțime cu 50% iar creierul lor are dimensiunile a 60% din creierul unui adult.
Ce face un bebeluș la 1 an: abilităţi motorii
La un an ar trebui să stea singur în picioare, ba chiar ar putea să meargă singur. Dacă nu a făcut-o, vă urăm să puteţi filma momentul primilor pași. Copiii de un an pot mânca cu mânuţa, îi asistă pe părinţi la îmbracat şi pot răsfoi o carte.
Ce face bebelușul la 1 an: somnul
Până la 1 an, bebeluşul va dormi tot mai puţin ziua şi va dormi mai mult noaptea. Cei mai mulţi bebeluşi mai au un singur somn zilnic.
Ce face un bebeluș la 1 an: alimentația
La un an se poate face trecerea de la laptele matern la cel de vacă. Începeţi cu lapte integral. Bebeluşul are nevoie de grăsimi pentru un creier sănătos, creştere şi dezvoltare. Nu treceţi la lapte slab sau mâncare fără grăsimi decât după împlinirea a doi ani sau la sfatul medicului.
Dacă aţi alăptat și vă gândiți la înțărcare, alegeți o metodă blândă. E mai uşor pentru mamă şi pentru copil să renunţe la câte o masă. Masa de seară este de obicei ultima la care se renunţă. Ca să renunţaţi la o masă de lapte, îi puteţi oferi copilului o cană de lapte, o gustare.
Atenţie la alimentele cu care bebeluşul se poate îneca. Nu îi oferiti copilului struguri, hot-dog, popcorn sau alte alimente care îi pot rămâne în gât. Staţi lângă copil când mănâncă. Acum îi puteţi da şi miere.
Ce face un bebeluș la 1 an: Comunicarea
Vocabularul copilului creşte pe zi ce trece. Veţi auzi cuvinte precum “mama”, “tata”, “ nu” în mod regulat. Copiii de un an imita limbajul părinţilor, deci aşteptaţi-vă să vă imite şi mimica. La 1 an, bebeluşii devin sociabili. Ei încep să înţeleagă ce li se spune şi folosesc limbajul ca să le atragă atenţia celor din jurul lor. La 12 luni ei vor începe să vă testeze limitele, vor spune “nu” şi vor face tantrumuri destul de des.
Bebeluşii au persoane preferate și devin anxioşi în preajma străinilor sau când părinții pleacă de acasă. Atât anxietatea de separare cât şi cea faţă de străini vor trece.
Ce face un bebeluș la 1 an: primii papucei
Acum e timpul să vă gândiţi la primii papucei pentru bebeluş. Deşi aţi putea fi tentaţi să-i cumpăraţi pe cei mai frumoşi, bebeluşul are nevoie de cei mai potriviţi ca mărime şi de cei mai comozi. Mergeţi în magazine specializate și țineți cont de faptul că, la trei luni, va trebui să tot schimbați încălțămintea, pe măsură ce copilul crește.
Sfaturi pentru părinții bebeluşului de 1 an
- Copiii de 1 an adoră să exploreze. Aveţi grijă să fie în siguranţă și lăsați la îndemâna lor doar recipiente care nu se sparg.
- Dacă bebeluşul se caţără, scoateţi orice pernă din pătuţ ca să nu se urce şi să cadă.
- La 1 an asiguraţi-vă ca sunteţi la zi cu vaccinările.
- Aveţi grijă ca toată casa să fie lipsită de pericole pentru bebe, ascundeţi detergenţii, nu puneţi pe blatul de bucătărie lucruri periculoase.
- Puneţi copilul în scaunul de maşină cu spatele la sensul de mers.
Surse:
Curtis, G. and Schuler, J. Your Baby’s First Year Week by Week, De Capo Press, 2005.
Kleigman, R., Behrman, R., Jenson, H., Stanton, B., editors, Nelson Textbook of Pediatrics, 18th edition, Saunders Elsevier, 2007.
Jennifer Shu, MD, Children’s Medical Group, Atlanta; co-author, Heading Home with Your Newborn.
Kidshealth.org: “Feeding Your 1- to 2-Year-Old.”
Huggins, K. and Ziedrich, L. The Nursing Mother’s Guide to Weaning. The Harvard Common Press, 2007.
American Academy of Pediatrics: “Car Safety Seats: A Guide for Families 2009.”