Care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă? (0-2 ani)

TOTUL DESPRE MAME
nevoile copiilor totul despre mame

„Uf, e normal!” Iată un ghid de înțelegere a copiilor: la ce să ne așteptăm de la ei și care sunt nevoile copiilor între 0-2 ani

Viața de copil nu este atât de ușoară precum ne-am imagina. Nici pentru noi, adulții, viața nu e simplă. Cu toată experiența noastră, cu creierul nostru dezvoltat complet și cu capacitatea de a prevedea lucruri, și totuși avem zile în care suntem copleșiți. Imaginează-ți cum este pentru copiii noștri, care au atâtea lucruri noi și importante de învățat și de făcut în fiecare zi!

Dar, dacă înțelegem cu ce probleme se luptă și care sunt obiectivele de dezvoltare către care se îndreaptă copiii noștri, vom reuși să îi înțelegem mai bine și să reducem din frustrări (atât la noi, cât și la ei). Dezvoltarea lor va fi optimă dacă le putem da spațiul și sprijinul de care au nevoie, pentru orice vor să facă. Desigur, acest lucru nu înseamnă permisivitate și renunțare la limite.

Citește și:

Care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă? (0-2 ani)

Care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă? (de la 8 ani până la adolescență)

Cu alte cuvinte, trebuie să reacționăm cu mai multă claritate și înțelepciune. În acest fel, viața va deveni mai ușoară pentru toată lumea, în momentul în care vom putea să privim lucrurile mai puțin subiectiv.

Există câteva etape importante în dezvoltarea copiilor, însoțite de comportamentul dificil care ar putea să apară pe parcurs. Vei observa că, de multe ori, comportamentul lor, deși dificil pe alocuri, este complet normal și reprezintă un semnal că cei mici evoluează și își croiesc propriul drum prin copilărie.

Citiți în continuare care sunt principalele obstacole cu care se confruntă copiii în primii doi ani de viață, care sunt nevoile copiilor la această vârstă, dar și care sunt sfaturile și recomandările psihologului Karen Young – care pot fi citite în original aici.

Care sunt nevoile copiilor de 0-12 luni?

La această vârstă, orice lucru va intra în gură – mâini, picioare, mânacare, jucării, pantofi. Dacă un sugar sau un bebeluș plânge, înseamnă că există o nevoie – somn, o îmbrățișare, mâncare, să fie schimbați. Cu toate că nu pot comunica încă prin cuvinte, plânsul este un mod incredibil de eficient pentru micuți să-i convingă pe adulți să mute și munții din loc pentru ei. Unul dintre cele mai frumoase lucruri la bebeluși este faptul că nu vor cere niciodată mai mult decât au nevoie. Aceștia sunt precauți cu străinii și s-ar putea să îi neliniștească absența persoanelor cunoscute.

Despre plânsul copiilor citiți mai multe aici: De ce e OK să-ţi laşi (uneori) copilul să plângă

Bebelușii se vor uita insistent, pentru că iubesc fețele, fie ele în viața reală, în cărți sau în oglinzi. Este vârsta la care este acceptabil din punct de vedere social, ca să nu mai spunem drăguț, să te holbezi la alte persoane.

Care este sprijinul de care au nevoie?

Când vine vorba de sprijinul de care au nevoie, bebelușii au o sarcină importantă – trebuie să afle dacă pot avea incredere în lume și oameni. La rândul lor, vor munci din greu pentru a-ți oferi oportunitatea de a le demonstra că se află în siguranță. Nu au încă vocabular, însă sunt experți în comunicare atunci când este vorba de lucrurile care nu le conving și modalitățile prin care ne pot face atenți la acestea. Trebuie să fii atentă în mod constant la nevoile lor, pentru ca cei mici să simtă că lumea este sigură pentru ei. Hrănește-i atunci când le este foame, oferă-le mângâiere și empatie când sunt speriați, alintă-i când au nevoie. Aceste acțiuni vor forma baza viitoare pentru explorarea lumii, obținerea independenței, încrederii și stimei de sine în relații.

Care sunt nevoile copiilor de 1-2 ani?

La această vârstă, copiii vor deveni mai interactivi. Nu au o înțelegere clară a consecințelor faptelor lor – observă, acționează fără să gândească de ce sau ce repercusiuni ar putea avea acțiunile lor. De exemplu, atunci când mușcă, nu o fac pentru a răni, atunci când iau jucăriile altor copii nu o fac pentru a-i supăra.

Își vor urma curiozitatea și vor trage de lucruri pentru a vedea ce se întâmplă. Nu sunt capabili încă, din punct de vedere al dezvoltării, să împartă. Ar putea părea autoritari și egoiști, însă adu-ți aminte că lucrurile de care sunt interesați sau care cred că le aparțin sunt considerate o extensie a lor. Bineînțeles că nimeni altcineva nu are dreptul să le ia.

Încep să înțeleagă conceptul de posesie și dezvoltă un puternic sentiment de sine. Două dintre expresiile lor preferate sunt „al meu” și „nu!”, acestea fiind și formulele pe care nu vor să le audă de la alții.

Se vor trezi adesea în timpul nopții. Spre sfârșitul acestei perioade, copiii pot deveni mai dificili și mai puțin cooperanți, deoarece încep să-și experimenteze independențe. Pot fi frustrați din cauza capacității lor încă scăzute de comunicare prin cuvinte, motive pentru care fac tantrumuri. Acestea sunt prilejuri de a-și exprima emoțiile intense (frustrare, furie, tristețe, rușine), pentru care nu au cuvinte. Află mai multe informații despre tantrumuri: Puterea vindecătoare a tantrumurilor.

De asemenea, vor alege să se joace cu alți copii, atunci când au ocazia.

Mai multe despre somnul copiilor mici citiți în acest articol: Sarah Ockwell-Smith despre adevăratele soluţii care îi ajută pe copii să doarmă bine.

Sprijinul de care au nevoie de la noi

Atunci când le dai copiilor o nouă direcție sau vrei să aplici o regulă nouă, este posibil ca cele vechi să fie uitate. Câteodată, te vei îndrăgosti de atenția lor de scurtă durată, iar uneori s-ar putea să te enerveze.

Începe să le faci cunoscute lucrurile cu care nu ești de acord. Ignoră lucrurile mărunte, deoarece există atât de multe pe care trebuie să le învețe și este bine să nu îi supraaglomerezi cu informații. Lasă-i să se obișnuiască mai întâi cu lucrurile importante.

Copilul tău va începe să înțeleagă care sunt așteptările tale, dar, de dragul liniștii tale mentale, renunță la ideea că vor face mereu ceea ce vrei. Continuă să îl îndrumi, dar nu o lua personal dacă schimbările nu au loc imediat. Sau niciodată.

Fii blândă și pozitivă atunci când le corectezi greșelile. Cei mici încearcă să rezolve puzzle-urile vieții cel mai bine cu ajutorul cunoștințelor pe care le au până în prezent. Dacă le ceri prea multe, s-ar putea să dezvolte anxietate, opoziționism, sau să aibă încredere de sine scăzută. Ajută-i cu fiecare ocazie să-și exprime sentimentele cu ajutorul cuvintelor – „Este supărător atunci când trebuie să strângi jucăriile, deși tu vrei să te mai joci, nu?”

Va urma.

Dă-ne like și pe Facebook, dacă nu ai făcut-o deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa