Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluşi

Când se închide fontanela la bebeluși? Este una din întrebările care îi preocupă pe mulți părinți. Răspunsul probabil că o să nemulțumească.

Alexandra Ion
primele semne rahitism copii
Profilaxia rahitismului începe chiar de la naştere

Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluși? Aceasta este una din întrebările care îi preocupă pe aproape toți părinții. Nu există un răspuns universal valabil, dar până la 2 ani ar trebui să fie închisă!

Răspunsul probabil că o să-i nemulțumească pentru că este foarte vag. Fontanela la bebeluși se poate închide oricând în intervalul 3-24 de luni. Detaliem subiectul, în cele ce urmează.

Fontanela la bebeluşi. Ce sunt fontanelele?

Fontanela este zona de contact a oaselor craniene sau așa numitele puncte moi ale craniului cu scopul de a permite trecerea copilului prin canalul de naștere (dacă aceste zone moi ale craniului nu ar exista, naşterea pe cale vaginală ar fi imposibilă) și pentru a permite creierului să se dezvolte în primele luni de viață.

Fontanelele, în ciuda faptului că par locuri vulnerabile, în mod paradoxal, au rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În momentul unei lovituri, oasele craniului, în loc să se fractureze, se pot mişca uşor între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor, protejând și creierul și oasele craniene.

Fontanelele sunt bine protejate

Deși pare că imediat sub tegument se află creierul, zona fontanelelor este bine protejată de un țesut fibros care menține integritatea cutiei craniene și apără de orice posibile agresiuni din mediul exterior, creierul copilului.

Câte fontanele are bebelușul?

La naștere, copilul are șase fontanele, exact pe zonele de viitoare sutură ale oaselor craniene, dar cea care contează cel mai mult, cea care este un indicator al evoluției copilului și este cea mai vizibilă și mai ușor palpabilă este fontanela anterioară care se află în zona creștetului capului.

Ai 1 copil și 1 milion de întrebări? Citește „Cartea bebelușului” și vei găsi răspunsuri pentru fiecare în parte. Pentru că o mamă informată va fi mereu o mamă relaxată!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluși?

Medicul pediatru verifică periodic prin palpare ușoară fontanela anterioară, iar ceea ce urmărește acesta este ritmul de acoperire al fontanelei anterioare raportat la ritmul de creștere al copilului și, esențial, raportat întotdeauna la circumferința craniului copilului.

Părinții știu că, în afară de greutate și înălțime, una din măsurătorile pe care pediatrul le face la fiecare vizită de control a bebelușului este măsurarea circumferinței cutiei craniene.

Doar în raport de aceste date se poate pune problema dacă ritmul de închidere a fontanelei este prea lent sau prea rapid.

Un alt amănunt pe care părinții trebuie să-l știe este că ritmul de închidere al fontanelei anterioare variază mult de la un copil la altul, după cum și dimensiunea inițială a acesteia variază, în medie fiind de circa 2/2 centimetri, fără ca variații în plus sau în minus să aibă ceva anormal.

Interesant este că în primele luni de viață fontanela anterioară va crește în dimensiune comparativ cu momentul nașterii, datorită faptului că volumul creierului crește mult și repede.

Fontanela la bebeluși se poate închide oricând între 3 și 24 de luni, uneori chiar și mai târziu

Nu trebuie să exite nicio legătură între administrarea de suplimente de vitamină D2 și D3 și ritmul de închidere al fontanelelor, iar închiderea timpurie a celei anterioare nu trebuie, în nici un caz să ducă la întreruperea suplimentelor de vitamina D.

Ritmul de creștere al creierului copilului nu depinde de fontanele, după vârsta de trei luni, simpla măsurare a craniului dovedind creșterea acestuia independent de procesul de lipire a marginilor osoase ale fontanelei anterioare.

Mai multe despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață, în acest video.

Când este fontanela anormală?

Este bine de spus că situațiile de anormalitate sunt extrem de rare și dacă apar sunt previzibile, fiind asociate cu o serie de anomalii congenitate (mai ales sindrom Down, care oricum este diagnosticat la naştere), presiune intracraniană crescută asociată cu hidrocefalia sau hipotiroidism congenital sau în cazurile de microcefalie.

Fontanela umflată poate fi semn de afecțiune acute cerebrale (meningită, hemoragii craniene, traumatisme). Trebuie spus că fontanela se bombează în mod normal când copilul plânge, tuşeste sau vomită.

Fontanela înfundată este semn de deshidratare accentuată.

O fontanelă pulsatilă poate indica prezenţa unei boli neurologice sau vasculare, dar poate să apară și la copiii perfect sănătoși. Diferența între normalitate și anormalitate o poate face doar medicul, care trebuie avertizat daca părinții observă acest lucru (se simte la ușoara palpare a zonei).

Fontanela la bebeluși este cea mai buna dovadă pentru regula general valabilă care spune că fiecare copil este unic și că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare.

Ce fac dacă se lovește la fontanelă înainte de închiderea ei?

Loviturile la cap reprezintă o problemă pe care nu ai voie s-o treci cu vederea. Bebeluşii pot suferi astfel de traumatisme în urma căderilor din pat mai ales.

Conform healthline.com, o mare parte a acestor traumatisme se soldează cu leziuni minore şi nu necesită îngrijiri medicale. Alteori, apar probleme mai grave decât un simplu cucui: contuzii, plăgi sau fracturi ale oaselor craniului, cu sau fără sângerare şi hematoame. Toate acestea trebuie tratate în cel mai scurt timp.

Situații grave

Traumatismele cranio-cerebrale grave sunt însoţite de tulburări sau pierderea cunoştinţei, respectiv vărsături şi durere de cap (cefalee) intensă. Ele pot fi de trei grade:

  •  comoţia cerebrală – micuţul leşină, dar pentru scurt timp, iar starea este total reversibilă;
  •  contuzia cerebrală uşoară – copilul îşi pierde cunoştinţa pentru una sau mai multe ore, cu dureri de cap, puls şi respiraţie modificate; şi această stare este, de asemenea, reversibilă;
  • contuzia severă – apar leziuni ale creierului şi comă.
  • accidentele la cap pot fi însoţite de fracturi în diferitele porţiuni ale craniului, care necesită tratamente speciale.

Ce trebuie să faci după lovitură

Trebuie să decizi rapid ce-i de făcut. Chiar dacă pare în regulă, nu a leşinat şi nu are vreo rană vizibilă, este bine să-l duci la un control medical, fie la pediatrul lui, fie la serviciul de urgenţe pentru copii.

Dacă lovitura la cap a produs o rană, o umflătură sau o vânătaie semnificativ mai mare, însoţite de pierderea cunoştinţei, trebuie să chemi de urgenţă ambulanţa. Printr-un serviciu specializat, transportul micului pacient se face în siguranţă, imobilizând gâtul şi menţinând coloana vertebrală dreaptă.

Părerea medicului contează!

După orice fel de accident ce implică o lovitură la cap, copilul va fi consultat de către medicul de familie şi, eventual, de un neurolog. Şi asta pentru că traumatismele capului au atât repercusiuni imediate, cât şi efecte ulterioare, care nu pot fi întotdeauna prevăzute după un examen sumar.

Doar specialistul va putea diagnostica tipul leziunii, gravitatea ei şi necesitatea realizării altor examene de laborator sau imagistice (tomografie) necesare unui diagnostic corect.

Ce te va întreba medicul

Cu siguranţă că în primele minute după accident nu te vei gândi decât la copil, la spaima sau durerea pe care le simte. Dar ai nevoie de toată puterea ta de concentrare pentru a identifica simptomele de risc maxim. Este bine chiar să notezi tot ce ţi se pare ciudat, pentru că medicul neurolog va avea mai târziu nevoie de detalii:

  • dacă micuţul şi-a pierdut sau nu cunoştinţa în urma accidentului;
  • în ce moment s-a întâmplat necazul (ora, minutele);
  • cum s-a produs accidentul;
  • dacă a vărsat, chiar şi foarte puţin;
  • daca îl doare capul (cefaleea poate fi uneori mai accentuată într-o parte);
  • dacă ia alte medicamente sau suferă de vreo boală (afecţiuni convulsive, diabet zaharat sau tendinţă crescută la sângerare).

Semnale clare de alarmă

• copilul îşi pierde cunoştinţa;
• are convulsii;
• vomită;
• respiră anormal sau îi bate neregulat inima;
• îi sângerează nasul, ochii, urechile sau guriţa;
• are echimoze (vânătăi) în jurul ochilor sau urechilor;

Dacă observi oricare dintre aceste semne, sau te îngrijorează orice altă modificare în comportamentul sau starea generală a copilului, cheamă ambulanța!

Te-ai liniștit în privința fontanelei, dar ai alte întrebări legate de creșterea și îngrijirea bebelușului tău? Nimic mai simplu! Citește „Cartea bebelușului” din scoarță-n scoarță și devii expert în „capcanele” primilor doi ani din viața copilului tău. Pentru că o mamă informată va fi mereu o mamă relaxată!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa