Când şi cum vede bebeluşul?

Alexandra Irimiea
cum-vede-bebelusul-totul-despre-mame

Când vede bebelușul și cât de colorată sau de clară este lumea lui?

După 9 luni de stat în burtică, orice mămică abia așteaptă să-și vadă bebelușul și, probabil că și bebelușul abia așteaptă această primă întâlnire.

Îmi amintesc și acum cât de mult îndrăgeam pisoiașii. Erau atât de mici, de plâpânzi și de neajutorați. Îi îngrijeam ca o mamă (cel puțin așa îmi plăcea să cred) până când făceau ochi. Mereu mă gândeam oare cum se descurcă ei așa, nevăzători? Apoi, crescând și devenind mamă cu adevărat, mă întrebam cum este lumea pentru puiul meu, nou-născut, care încă „nu a făcut ochi”?

Vederea este simțul pe care îl folosim cel mai mult pentru a obține informații despre mediul înconjurător. Ne bazăm pe ochi mai mult decât pe oricare alt organ. Aceștia sunt printre primii care se dezvoltă în perioada intrauterină, iar un bebeluș este capabil să vadă încă de la naștere!

Atenție, însă – la început e mai greu să focalizeze, mai ales la distanțe mai mari de 20 de cm. De fapt, vederea se dezvoltă gradual, pe toată perioada primului an de viață.

Cum vede bebelușul în primele 6 luni

În prima lună de viață, un bebeluș observă lumina, umbrele, formele și sesizează mișcarea. Astfel, dacă aprinzi o lampă, el va întoarce ochii în acea direcție. El poate fi chiar orbit de lumină și îți va semnala asta prin clipiri dese.

La început va avea o privire în gol, întrucât încă nu a învățat că își poate fixa ochii pe ceva anume. Nu te aștepta să vadă clar lucrurile aflate mai departe de 20-30 de cm. Practic, imaginea va fi bună atunci când va fi ținut în brațe și se va concentra pe fața celui de lângă el. După această vârstă, focusarea se va îmbunătăți și va putea să urmărească atent o jucărie pe care i-o fluturi prin fața ochilor.

Oare vede un bebeluș lumea în culori, așa ca noi? Răspunsul este da, dar fără nuanțe. Astfel, unui nou-născut îi este mai greu să distingă între roșu și portocaliu sau alte tonalități apropiate.

După vârsta de două luni, el va reuși să stăpânească mai bine și acest capitol.

Pe la patru luni, nu doar claritatea se îmbunătățește, ci un bebeluș va fi capabil să aprecieze și adâncimea. Bineînțeles, îl va ajuta și faptul că va avea un control mai bun al brațelor, astfel că acesta este momentul în care va prinde în mânuțe tot ce-i lângă el.

În jurul vârstei de șase luni, bebelușul va avea deja experiență în examinarea obiectelor și chiar le va recunoaște. În plus, pentru că a avut timp să observe destul de bine fața mămicii, acum va fi în stare și s-o imite.

Cum vede bebelușul mai mare

Pe la 8 luni copilul vede mult mai clar, aproape ca un adult. Cu toate acestea, vederea de aproape este în continuare mult mai bună decât cea de la distanță. Chiar și așa, el este capabil să recunoască obiectele și persoanele aflate în cameră.

Abia când ajunge în jurul vârstei de un an, bebelușul poate distinge între aproape și departe. În plus, tot atunci va vedea foarte clar detaliile și va face diferența între nuanțele culorilor.

Când este cazul să consulți un medic?

1. Dacă în familie există persoane care au probleme cu vederea
2. Dacă bebelușul nu-și poate mișca ochii în diverse direcții
3. Dacă bebelușul are ochii încrucișați mai tot timpul

În primele trei luni de viață, ochii nu lucrează în sincron, de aceea mulți părinți se îngrijorează ca nu cumva cel mic să aibă strabism. Dar până la această vârstă este ceva normal. După aceea însă, este bine să soliciți opinia unui medic oftalmolog pentru a vedea dacă musculatura ochilor este dezvoltată așa cum trebuie.

Ține cont de faptul că un bebeluș născut prematur are mai multe șanse să aibe probleme de vedere. Dar, indiferent dacă ai sesizat sau nu astfel de situații, este bine să-i faci un control oftalmologic în primul an de viață.

Dar când va fi vederea dezvoltată complet, ca a unui adult? Răspunsul este poate surprinzător: la 8 ani.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa