Când apar dinţii bebeluşului?

Raluca Dumitrică

Iată tot ce trebuie să ştii despre momentele în care apar dinţii bebeluşului!

O cină luată cu o lingură mică şi nostimă din inox ne-a făcut să descoperim cu mirare faptul că prima noastră fetiţă, pe atunci în vârstă de 11 luni, avea un dinţişor. Zgomotul făcut la atingerea dintelui de metalul linguriţei ne-a contrariat iniţial, după care ne-a umplut de emoţie şi ne-a făcut să şi zâmbim de fericire că fetiţa noastră nu păruse să aibă vreun disconfort din acest motiv. Dar pentru că vârsta la care a erupt la ea primul dinte nu este vârsta generală pentru erupţia dentară la copii, haideţi să vedem când apar, în general, dinţii bebeluşului!

Copii diferiţi, erupţii diferite

Toţi copiii sunt diferiţi din punct de vedere fizic şi emoţional, dar şi din punct de vedere al dezvoltării lor, iar apariţia primului dinţişor la fiecare copil în parte este, de asemenea, diferită. Ce trebuie părinţii să ştie este că mugurii dentari încep să se formeze încă din perioada în care bebeluşul se află în burtă la mama sa, iar de aceea în momentul naşterii există situaţii, foarte rare, ce-i drept, în care dinţişorii pot să fie, deja, prezenţi în guriţa celui mic.

Deşi în mod normal dinţii bebeluşului pot să apară cel mai devreme începând cu vârsta de 2 – 4 luni, cel mai adesea aceştia sparg gingia în jurul vârstei de 6 luni. Există şi copii, însă, cărora dinţii le apar chiar mai târziu, aşa cum s-a întâmplat cu fetiţa noastră, iar această apariţie întârziată, adică în jurul vârstei de 1 an şi chiar un pic peste acest prag, nu reprezintă, totuşi, motive de îngrijorare. Doar dacă cel mic a împlinit un an şi jumătate şi nu are, încă, niciun dinte se recomandă o vizită la medicul stomatolog cu specializare în pedodonţie pentru a vedea dacă nu cumva la mijloc este o altă problemă care duce la întârzierea erupţiei dentare.

Este bine de ştiut că anumite caracteristici ale sarcinii sau ale copilului pot întârzia sau grăbi procesul de apariţie a dinţilor. Spre exemplu, un bebeluş născut prematur poate să aibă o erupţie întârziată, în timp ce un bebe cu evoluţie mai rapidă decît media şi cu un număr crescut de kilograme poate să aibă primul dinţişor mai devreme. De asemenea, şi unui bebeluş cu probleme de sănătate de genul rahitismului sau afecţiunilor tiroidiene îi vor apărea dinţi mai târziu.

Dinţii şi ordinea apariţiei lor

Primii care apar sunt incisivii, urmaţi de premolari, canini şi molari. Cei mai grăbiţi sunt primii doi incisivi centrali de jos, care apar înaintea tuturor celorlalţi dinţişori, la fel cum mai grăbiţi în debutul dentar sunt băieţii, faţă de fete. După aceşti incisivi vor erupe incisivii centrali de sus, incisivii laterali de jos şi de sus, molarii primi inferiori, urmaţi de molarii primi superiori, caninii şi molarii secunzi, întâi inferiori, pe urmă superiori.

La vârsta de 3 luni ar trebui să fii deja pregătită cu jucării pentru dințișorii bebelușului. Acestea au rolul de a-i calma durerile prin presiune. Noi ți le recomandăm pe cele care pot fi băgate în frigider, le găsești aici.

Până la vârsta de 30 de luni copilaşul ar trebui să aibă în guriţă 20 de dinţi de lapte, 8 incisivi (patru laterali şi patru centrali), 8 molari şi 4 canini, iar începând cu vârsta aproximativă de 6 ani să între în etapa schimbării acestor dinţi, respectiv în etapă apariţiei dinţilor definitivi.

Dacă dinţii nu apar în această configuraţie şi dacă observaţi vreo neregulă legată de dantura celui mic, mergeţi de grabă la medicul dentist. Nu uitaţi, totodată, că pentru o dezvoltare optimă a danturii este nevoie de o alimentaţie sănătoasă, de o igienă riguroasă şi ca organismul să aiba rezervele de calciu, vitamina D şi fluor „la zi”.

Jucăriile pentru dentiţie de la Caaocho, ajută la dezvoltarea simţurilor bebeluşului! Sunt 100% fabricate cauciuc natural, pictate cu coloranţi alimentari, inofensivi pentru bebe. Sunt ideale pentru perioada apariţiei dinţişorilor şi ajută la calmarea durerilor gingivale. Întreagă gama de jucării din cauciuc natural este disponibilă în shop.totuldespremame.ro!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa