Operațiunea „bebe pe burtă”. Când, cât timp, avantaje și riscuri

E absolut normal ca bebe să stea pe burtică, dar trebuie mereu supravegheat. Află care sunt avantajele, dar și riscurile acestei poziții în primele luni de viață.

Ramona Dinescu
Bebe pe burtă poate sta din primele zile de viață, atent supravegheat.
Bebe pe burtă poate sta din primele zile de viață, atent supravegheat.

Bebe pe burtă poate sta încă din primele zile de viață. Bebelușul are nevoie să mai stea și pe burtică din moment ce majoritatea timpului doarme pe spate, deoarece are nevoie să-și tonifieze mușchii corpului și să mai scape de plictiseală, nu?

„Timpul pe burtă” înseamnă să-i oferi bebelușului tău timp să stea pe burtă când este treaz și tu ești acolo cu el. Timpul pe burtă este important pentru dezvoltarea bebelușului tău, îl ajută să învețe să se târască și să meargă.

De ce bebelușul stă pe burtică?

Bebelușul are nevoie de o anumită perioadă pe zi în care să stea pe burtică deoarece trebuie să-și întărească mușchii gâtului, lucru ce-l va ajuta mai târziu să ajungă la acele achiziții fizice precum statul în funduleț, târâtul și mersul de-a bușilea și în picioare, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Bebelușul va încerca în mod natural să-și ridice capul pentru a vedea ce se întâmplă în jurul său, însă nu va putea să-și țină capul ridicat pentru perioade mai lungi de timp, cel puțin nu înainte de vârsta de 3-4 luni. Eventual, micuțul tău se va folosi de această poziție pentru a se rostogoli și pentru a-și susține greutatea corpului cu brațele.

De ce e bine să stea bebe pe burtă

  • Experții recomandă ca bebelușii să doarmă pe spate pentru a reduce riscul apariției sindromului morții subite (SIDS). Deci bebelușii petrec mult timp întinși pe spate.
  • Timpul pe burtă îi oferă bebelușului tău șansa de a încerca o nouă poziție și îl ajută să împiedice ca acesta să aibă un punct plat la nivelul capului. 
  • Timpul pe burtă crește puterea capului, gâtului și partea superioară a corpului bebelușului.
  • De asemenea, ajută la dezvoltarea abilităților de care va avea nevoie ca să se târască, să se răstoarne, să se ridice și să meargă într-un final.

Când începem să-l punem pe burtică?

Conform recomandărilor venite din partea Academiei Americane de Pediatrie, bebelușul ar trebui pus pe burtică chiar din ziua în care ajungeți acasă de la maternitate. Te poți juca cu el în timp ce stă pe burtică, doar atunci când este treaz și activ. Când te joci cu el, asigură-te că se află pe o suprafață tare, precum podeaua. O perioadă bună de joacă pe burtică este aceea ce urmează schimbării scutecului sau unei reprize de somn.

Bebe ar trebui să înceapă  să stea pe burtă imediat după naștere, ca parte a unei rutine zilnice. Poți începe cu 1 până la 2 minute de câteva ori pe zi.

În timp, se poate ajunge treptat până la 10-15 minute, de mai multe ori pe zi. Poți începe cu a pune copilul în poală, pe burtică. Pe măsură ce bebelușul tău crește, îl poți pune în pătuț sau pe un covor pe podea pentru a se juca.

Cât are nevoie bebelușul să stea pe burtică?

La început, recomandarea este să-ți lași bebelușul pe burtică 3-5 minute de două-trei ori pe zi. Pe măsură ce devine mai puternic, poți crește gradual durata timpului pe care bebelușul îl petrece în această poziție.

Dar dacă nu pare fericit atunci când stă pe burtică?

Bebelușilor este foarte probabil să nu le placă să se joace în timp ce stau pe burtică, însă acest lucru nu ar trebui să te descurajeze. Încearcă să-l ții pe podea 3-5 minute, însă dacă refuză și pare foarte nefericit, lasă-l doar un minut sau două și crește încet aceste sesiuni. Eventual, cel mic se va obișnui să stea pe burtică și va începe să se bucure tot mai mult de joaca în această poziție.

  • Dacă bebelușul tău devine agitat în timpul ce îl așezi pe burtică, încearcă să schimbi activitatea sau locația. 
  • Dacă bebelușului tău nu îi place să fie pe podea, întinde-te și așează-l pe piept în timp ce te joci ușor cu mâinile și picioarele lui. 
  • Mângâie-l, alintă-l sau cântă-i ceva!
  • Unor bebeluși cu reflux nu le place la început statul pe burtă, dar dacă perseverezi, probabil vei descoperi că sunt capabili să tolereze această poziție pentru perioade mai lungi, pe măsură ce cresc și se dezvoltă.

Ce activități poate avea bebelușul pe burtică?

Pentru a-ți încuraja copilul să ridice capul, așează-te pe spate și pune copilul pe abdomenul tău, cu fața la tine. Apoi vorbește-i. Cu siguranță va începe să ridice capul pentru a-ți vedea fața când te aude.

Altă activitate distractivă pentru el este să-l așezi pe burtică pe podea și să așezi jucării în jurul său. Apoi ajută-l să ajungă la ele și să se joace cu ele.

Sfaturi pentru mami când bebe stă pe burtă

Cel mai bine este să alegi un moment în care bebelușului tău i s-a schimbat scutecul și este fericit, alert și interesat de ce este în jurul lui. Pentru a face timpul pe burtă mai distractiv, iată ce poți face:

  • întinde-te lângă copilul tău și vorbește cu el, poate întorcând paginile unei cărți cu imagini și vorbind despre ceea ce vezi
  • lasă copilul să știe că are companie cântând sau mângâindu-și spatele sau mâinile
  • ține o oglindă care nu se poate sparge lângă bebeluș, astfel încât să-și poată vedea reflectarea
  • plasează jucării sigure lângă bebeluș, mișcându-le dintr-o parte în alta pentru a-l încuraja să-și miște capul, să-și concentreze ochii și să rămână interesat
  • pune-l pe bebe pe burtă în diferite locații, inclusiv în aer liber, pe un covor, pe vreme caldă

Bebe pe burtă – măsuri de siguranță

Când te joci cu copilul în această poziție, asigură-te că se află pe o suprafață plană, solidă și că nu există riscul de a se rostogoli de pe o canapea sau de pe pat. A pune copilul pe jos, pe o pătură, este probabil cea mai bună măsură de siguranță pe care o poți lua. În plus, dacă mai ai și alți copii sau animale, asigură-te că bebelușul nu se află în drumul lor pentru a fi în siguranță.

Nu lăsa copilul singur în timp ce stă pe burtică deoarece ar putea ajunge într-o poziție periculoasă. Bebelușii se pot frustra ușor, așa că așează-te și tu pe jos împreună cu el și prostește-te, cântă-i sau vorbește-i pentru a-i menține cât mai mult timp interesul.

Dacă bebelușul obosește sau adoarme în timp ce se află pe burtică, schimbă-i poziția și așează-l pe spate pentru a dormi în siguranță. Nu ar trebui să-l lași niciodată să doarmă pe abdomen deoarece ar putea să se sufoce în somn.

Dacă bebe stă mai mult pe burtă ce se poate întâmpla?

Dacă bebelușul tău devine somnoros în timpul astatului pe burtă, pune-l pe spate să doarmă în pătuțul său. Pe măsură ce bebelușul tău capătă mai mult control asupra capului și a brațelor, dă-i o minge cu care să se joace, rostogolind-o înainte și înapoi de la tine la el. Pe măsură ce încep să se miște mai mult, îndepărtează orice obiecte care ar putea fi periculoase și introdu jucării și jocuri noi, specifice etapei de dezvoltare.

Un adult ar trebui să fie mereu acolo în ce bebe e pe burtă, pentru a se asigura că cel este în siguranță.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa