Bebelușul nu mănâncă noaptea! Când este normal, când e semn de îngrijorare

Ramona Dinescu
copil treaz noapte mama

Bebelușul nu mănâncă noaptea pentru că doarme, aș fi tentată să spun, însă este foarte important ce vârstă are bebelușul. În primele săptămâni de viață majoritatea bebelușilor au nevoie de hrană în timpul nopții, iar apoi încep să-și facă o rutină de somn.

Când am întrebat prima dată medicul dacă e musai ca bebelușul meu să mănânce noaptea (avea vreo 4 luni), medicul pediatru m-a întrebat la rândul meu: Tu mănânci noaptea? Ei bine, noaptea este pentru somn și mulțumesc cerului că am avut un sfat bun în sensul acesta. Chiar din maternitate, o prietenă foarte bună m-a învățat să încep să-i formez copilului rutina încă din prima zi: seara, să-i fac baie aproape de ora la care aș fi vrut eu să înceapă somnul de noapte, să-l hrănesc cu lumina stinsă și fără prea multe zgomote, iar noaptea când se trezea, nu aprindeam lumina și vorbeam cât mai puțin cu el, de preferat în șoaptă. Nu știu dacă am avut noroc sau chiar a funcționat acest sfat pentru că nu am pierdut nici măcar o noapte cu copilul treaz. Se scula să mănânce și apoi se culca la loc. Poate se mai trezea că avea un disconfort, dar imediat ce mă simțea, se culca la loc. Niciodată nu am pățit, așa cum aud la alți părinți, să am nopți albe pentru că cel mic a dormit ziua și nu mai dormea noaptea sau din cine știe ce alte motive.

Despre alăptare puteți citi mai multe amănunte în cartea Ghidul pentru alăptare a doctorului Jack Newman. 

Dar să revenim la mâncatul din timpul nopții.

După trei luni, nu mai are nevoie să mănânce noaptea

Recunosc că eu niciodată nu mă îngrijoram dacă nu se trezea noaptea să mănânce la o anumită oră, nici nu aș fi avut cum pentru că dormeam. Însă am auzit mame care își trezeau copiii ca să le dea să mănânce din trei în trei ore.

După ce trece faza de nou născut, pe la vreo trei luni, bebelușul nu mai are așa o nevoie mare să se trezească ca să mănânce noaptea. Asta nu înseamnă că va dormi toată noaptea fără întrerupere, nici vorbă. Dar ar putea trece 5-6 ore, sau chiar mai mult fără ca el să se trezească să mănânce.

Cât mănâncă noaptea bebelușul?

Hrănirile din timpul nopții sunt esențiale pentru un nou născut, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Mai mult ca sigur, în primele săptămâni de viață va pierde în greutate, așa că va avea nevoie de o săptămână sau poate chiar mai mult pentru a recupera. Iar apoi, mai are mult de crescut. Bebelușii au nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a se dezvolta normal. Problema este că stomacul lor este foarte mic și au nevoie să-l umple o dată la 2-3 ore.

Imediat ce bebelușul depășește greutatea cu care s-a născut și ia în greutate conform graficului oferit de medicul pediatru, nu va mai avea nevoie de o frecvență atât de mare a meselor, mai ales noaptea.

Unii bebeluși au un program complet diferit de masă și somn în timpul noptii, indiferent că sunt alăptați sau primesc formulă de lapte praf.

Până la trei luni, cei mai mulți dintre bebeluși pot dormi aproximativ 5 ore legate, fără să aibă nevoie de hrană. Unii pot dormi chiar și mai mult la această vârstă așa că ai putea să te consideri norocoasă dacă ești lăsată să dormi 7 ore fără întrerupere.

Așadar, dacă bebelușul tău nu mai mănâncă noaptea, monitorizează exact câte ore doarme fără să ceară de mâncare și apoi gândește-te la vârsta lui. S-ar putea să fie absolut normal.

Dacă, totuși ești îngrijorată de intervalul la care mănâncă sau de cantitatea pe care o mănâncă noaptea, atunci cel mai indicat este să ceri sfatul medicului pediatru. Fiecare copil este unic, lucru pe care nu trebuie să-l uiți niciodată.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa