Bebelușul la 2 luni. Stadiile de dezvoltare

Anca Vlad
bebelușul la 2 luni

Ești proaspăt mămică și, acum, tot universul tău este concetrat în boțul rozaliu, care miroase a lapte, pe care îl ții în brațe. Ești proasăt mămică și bucuriile tale sunt infinite. Sunt, însă, și griji care își fac loc în sufletul tău, toate legate de bebelușul care nu demult a venit pe lume. Se dezvoltă frumos? Cum și cât trebuie să mănânce? Cât să doarmă? Cum să se miște. Pentru bebelușul la 2 luni, asupra căruia ne vom opri de această dată, lucrurile sunt încă destul de simple.

Bebelușul la 2 luni. PRIMA SĂPTĂMÂNĂ

În acest moment, micuțul începe să se miște în funcție de preferințele lui, atras fiind de lumină sau de obiecte cu modele, culori sau forme diferite. Arată-i copilului tău – și lasă-l să atingă – o varietate de obiecte: forme din plastic pentru prăjituri, mingiuțe moi sau animale din pluș.

Copilașul poate deosebi acum vocile familiare ce celelalte sunete și ascultă mai atent. Observă cum privește spre locul din care vin anumite sunete. O discuție în preajma lui îl poate ajuta să-și dezvolte simțurile. S-ar putea chiar să se uite cu atenție la gura ta în timp ce vorbești, fascinat de „cum merge treaba”.

NOTĂ: Dacă ai o îndoială cât de mică legată de auzul copilului, nu sta pe gânduri și ia legătura cu pediatrul. Chiar dacă auzul lui a mai fost testat, nu strică să verifici.

O mână de ajutor

Haosul din prima lună de viață a micuțului este aproape de sfârșit și programul lui este probabil mai definit. Dacă tu și partenerul vă creșteți copilul siguri, este important ca amândoi să aveți șansa să petreceți timp cu el și astfel să creați o legătură. Asigurați-vă că fiecare dintre voi petrece suficient timp cu micuțul, indiferent că este vorba despre schimbarea scutecelor, îmbăiere sau joacă.

Dacă ești părinte singur, încearcă să obții ajutorul altui adult –o bunică sau o mătușă – care să petreacă timp cu el. Asta îi va da șansa să interacționeze și cu alți adulți, iar ție – timpul necesar odihnei.

Amintește-ți că micuțul tău e unic

Fiecare copil este unic în felul lui și atinge momentele importante din viață în ritmul lui. Liniile directoare ale dezvoltării îți arată doar dacă bebelușul tău este capabil să le atingă (dacă nu acum, în viitorul apropiat). Dacă micuțul tău a fost prematur, ține minte că va avea nevoie de puțin mai mult timp să atingă acel nivel de dezvoltare considerat normal la o anumită vârstă.

Bebelușul la 2 luni. A DOUA SĂPTĂMÂNĂ

Glandele salivare ale micuțului au început să funcționeze încă din perioada intrauterină, dar tu ai observat abia acum cât de mult salivează. Din cauză că bagă tot felul de obiecte în gură, producând astfel salivă mai multă decât poate înghiți. Nu înseamnă însă că deja îi dau dințișorii. Celor mai mulți copii le dau dinții între 4 și 7 luni. Dacă micuțul tău este mai dezvoltat, vei putea vede un dinților, de obicei în mijlocul maxilarului inferior, în jurul vârstei de 3 luni. (În cazuri foarte rare, acest prim dințișor a fost văzut la unii copii chiar la naștere)

Pentru a aduna saliva, mulți părinți le pun copii o bavețică. Dacă o folosești, amintește-ți s-o scoți înainte de culcare ca să eviți strangularea.

Doarme mai mult

Dacă micuțul tău doarme toată noaptea (cinci sau șase ore neîntrerupt), atunci te numeri printre norocoase. Majoritatea micuților de 10 săptămâni încă se trezesc o dată pe noapte. Însă atât ei cât și cei care nu dorm mult, ar trebui să stea treji perioade mai îndelungate. În principiu, copilul ar trebui să fie treaz 10 ore din 24.

NOTĂ INTERESANTĂ: Indiferent dacă micuțul tău este pasăre de noapte sau ciocârlie sunt șanse să rămână așa de-a lungul întregii copilării.

Rostogolirea

Puiul tău învață acum să se rostogolească. La această vârstă este probabil în stare să se întoarcă de pe o parte pe spate sau invers. Rostogolirea competă va veni îbsă abia peste aproximativ o lună, pentru mușchii gâtului ai brațelor nu sunt suficient de puternici acum.

Mobilitatea crescută înseamnă că trebuie să ai grijă atunci când îi schimbi scutecele. Niciodată să nu-l lași nesupravegheat pe pat sau pe orice altă suprafață netedă.

SĂPTĂMÂNA A TREIA

Descurcărețul

Încă nu e Fred Astair, dar mișcările lui sunt mult mai coordonate. Vei observa că mișcările care semănau mai mult cu niște zvâcnete în primele zile după naștere, acum sunt mult mai controlate, mai ales atunci când se uită la alți oameni.

Oferă-i suficient spațiu ca să-și întindă piciorușele și brațele. Eventual, pune o pătură pe podea și lasă-l să se miște în voie. Aceste mișcări îl fac mai puternic și-i dezvoltă mușchii.

Sfaturi pentru un somn liniștit

Indiferent că doarme singur în pătuț sau alături de părinți este ideal să-i instaurezi o rutină a somnului. Din asta pot face parte o păturică pufoasă sau o jucărie din pluș și urările d enoapte bună și somn ușor. Acest ritual se va schimba pe măsură ce copilul crește.

Bună, numele meu este…

La această vârstă, copilașul este dispus să se împrietenească. O să observi că zâmbește atunci când vede un alt bebeluș sau un adult și că întinde mâinile dacă cineva vrea să-l ia în brațe.

Acum e momentul să-i faci cunoștință cu o bonă sau alte persoane care vor avea grijă de el în lipsa ta. Dacă nu-l obișnuiești de mic cu aceste interacțiuni, va fi anxios atunci când se va afla în fața străinilor. Ține însă cont că bebelușii au temperamente diferite și unii sunt mai sociabili decât alții. Dacă micuțul nu întâmpină necunoscuții cu brațele deschise, ai răbdare, ține-l strâns în brațe, și încearcă din nou să-i faci cunoștință cu persoana respectivă.

SĂPTĂMÂNA A PATRA

Mânuțele – ce descoperire!

Bebelușul și-a descoperi mâinile cu câteva săptămâni în urmă, iar acum este de-a dreptul fascinat de ele. Ai să vezi că le examinează, le bagă în gură și-și suge degețelele. Nu-ți face griji dacă devine obsedat de această descoperire. Această îndeletnicire îi oferă confort și te poate ajuta și pe tine, oferindu-ți o pauză binevenită.

Mini-flotări

În această săptămână vei observa că atunci când vrei să-l iei în brațe, micuțul își poate ține singur capul timp de câteva momente, sau chiar mai mult, încercând să se ridice. Atunci când este sprijinit, ar trebui să-și țină capul drept.

Și când stă pe burtică își va ridica singur capul la aproximativ 45% de grade, ca și cum ar face mini-flotări. Îl poți încuraja stând în fața lui și legănând o jucărie.

Ca un joc amuzant, așază copilul pe spate și ridică-l de mânuțe în șezut. Lasă-l ușor să se întindă, apoi repetă mișcarea. La această vârstă ar trebui ca atunci când este ridicat să-și poată țină capul în aceeași linie cu trunchiul.

Citește-i!

Chiar dacă e micuț, cititul poate avea efecte benefice pe termen lung. Auzindu-ți vocea, copilul își poate dezvolta auzul și-ți recunoaște cadența vocii. Schimbându-ți vocea, folosind diferite accente sau cântându-i vei face ca legătura din voi să ia naștere mai ușor și mai distractiv.

Nu e neapărat nevoie să-i citești cărți pentru copiii, îi poți citi dintr-un ziar, romanul tău preferat sau o revistă. Indiferent că e vorba despre Shakespeare sau un roman de dragoste, dacă ție îți face plăcere, copilului se va simți bine datorită tonului tău.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa