Cele mai sincere sfaturi de la pediatri despre achizițiile bebelușului

Magda Popescu
copil bebelus pediatru consult

Părinții la început de drum au o mulțime de întrebări pentru pediatrul bebelușului lor. E sănătos? Ia bine în greutate? Îi ajunge laptele? De ce plânge? Cele mai mari griji apar, însă, în etapele de achiziții, când bebelușul ar trebui să stea în fund și nu stă, când ar trebui să înceapă să meargă în picioare și nu merge sau când cuvintele întârzie să fie articulate. Să vedem ce spun pediatrii despre achizițiile bebelușilor și îngrijorările mai mult sau mai puțin întemeiate ale părinților.

„Părinții sunt curioși și chiar îngrijorați de dezvoltarea bebelușului. De cele mai multe ori, grijile nu sunt necesare, achizițiile bebelușilor fiind etape normale în creștere, însă variate, de la bebeluș la bebeluș”, spune Stephen Turner, medic pediatru la New York, citat de newparent.com

Sfaturi despre achizițiile bebelușilor de la Dr. Turner, pediatru american

1. Primii pași apar, uneori, mai târziu

„Majoritatea părinților se sperie de faptul că bebelușul nu merge încă și are deja 1 an. Fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu, iar părinții trebuie să știe că până spre 18 luni nu este motiv de îngrijorare dacă cel mic nu merge, iar mersul târziu nu este o reflecție a inteligenței în nici un fel”.

2. Nu vă așteptați să vorbească imediat ce împlinește 12 luni.

„Nu se întâmplă prea multe lucruri spectaculoase în dezvoltarea vocabularului în primul an de viață”, spune dr. Turner. „Părinții își fac de cele mai multe ori probleme când copiii nu vorbesc în jurul vârstei de 1 an. Grijile sunt nefondate! Dezvoltarea vorbirii la bebeluși începe la două luni, când aceștia începe să vocalizeze. La patru luni râd și puteți înțelege că vă aud. De la șase la nouă luni vor începe să scoată fel și fel de sunete, iar în jurul vârstei de 1 an să articuleze mama și tata. Dar sunt copii care încep să vorbească mult mai târziu, sau pot să rămână mult timp doar la stadiul de ”mama”și ”tata”. Nu e loc de griji decât după vârsta de 2 ani și jumătate”.

3. Nu se joacă încă? Stimulați-l!

„Copilul nu prinde încă bine obiectele în mână? Apucarea obiectelor între degetul mare și degetul arătător este o abilitate care se dezvoltă bine în jurul vârstei de nouă luni”, spune dr. Turner. „Copilul trebuie simulat și invitat la joacă. Îndepărtați obiectele copilului și lăsați-l să se joace pe podea cu jucării și cuburi ușor de prins în mână. Stimulați-l”.

4. Întârzie articularea cuvintelor? Vorbiți cu ei la fel cum vorbiți cu orice altă persoană.

Este chiar atât de simplu; ar trebui să începeți să vorbiți cu bebelușul încă de la naștere! „În primul an de viață bebelușul este ca un burete – absoarbe tot ce vede și tot ce aude. De aceea, este foarte important să vorbiți cu bebelușul și să-i explicați cu fraze lungi și multe cuvinte fiecare activitate pe care o faceți. Achizițiile bebelușilor sunt importante, însă trebuie să realizăm că trebuie stimulat și ajutat pentru a se dezvolta”.

5. Al doilea copil vorbește mai repede

„Este adevărat că de multe ori se întâmplă ca al doilea copil să vorbească mai repede. Explicația este că în jurul lui se vorbește mult mai mult, fratele cel mare având mereu ceva de spus”.

Cu toate acestea, fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul propriu. Părinții au nevoie de relaxare, înțelegere și comunicare bună cu pediatrul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa