7 moduri în care îi poți dezvolta copilului tău simțul umorului

TOTUL DESPRE MAME
simțul umorului

Se spune că râsul este cel mai bun medicament; poate însenina ziua oricui într-o clipă. Râsul poate fi cea mai bună formă de terapie, de aceea simțul umorului este asociat cu persoane puternice din punct de vedere emoțional. Oamenii care au un simț al umorului dezvoltat se pot adapta mai ușor în grupuri sociale.

Studii au arătat că a avea simțul umorului nu este doar o calitate pe care e bine să o ai, ci este o abilitate importantă care are multe beneficii pentru copii, cum ar fi: o inteligență emoțională mai mare, un nivel mai ridicat de optimism, o sănătate mai bună și o încredere în sine mai ridicată.

Deși există copii care au o dispoziție mai bună natural, simțul umorului este ceva care se învață. Ca părinți, aveți o influență majoră în dezvoltarea acestuia, încă de când cel mic este bebeluș. Mai jos, găsești…

7 moduri în care îi poți dezvolta copilului tău simțul umorului

Află ce îl face să râdă

Fiecare copil râde la diferite lucruri. Până și bebelușii zâmbesc, râd și gânguresc la stimuli externi distincți. Un copil poate considera clovnii amuzanți, în timp ce altul îi poate găsi înspăimântători. Încearcă cât mai multe trucuri: strâmbă-te, scoate sunete ciudate, inventează nume imaginare pentru lucruri, exagerează-ți acțiunile, fă greșeli intenționat, joacă-te de-a v-ați ascunselea, etc. Orice merge! Trebuie să realizezi, însă, că ceea ce-l va face azi să râdă, peste ceva timp, poate nu va mai stârni nicio reacție.

Fii jucăușă

De multe ori, ca părinte, trebuie să-ți aduci aminte de perioada în care și tu ai fost copil. Dacă tu ești serioasă tot timpul, nu-i vei dezvolta simțul umorului copilului tău. În schimb, învață să fii mai veselă și mai optimistă în situațiile de zi cu zi. Nu numai că îi vei însenina ziua celui mic, dar și tu vei avea o atitudine mai pozitivă.

Uită-te la filme comice

Filmele pentru copii sunt bune pentru ca micuțul să fie expus la cât mai multe tipuri de umor. Ai grijă, însă, ca filmele să fie potrivite pentru vârsta lui (ce poate fi amuzant pentru un copil de 5 ani poate avea efecte diferite pentru unul de 10).

Citește-i din cărți hazlii

Deși imaginile vizuale pot avea efecte mai rapide, nu uita de citit. Cărțile îi vor stimula imaginația și creativitatea, pe lângă simțul umorului.

Povestește-i glume și povești nostime

Toți am avut parte de întâmplări comice, chiar și acum, în calitate de adulți. Împărtășește-le cu copilul tău, chiar dacă nu sunt numai ale tale (pot fi ale prietenilor sau cunoscuților) pentru că, pe lângă faptul că îi vor face să râdă, vor vedea că toți oamenii au parte de situații jenante și vor învăța cum să se comporte dacă vor trece și ei prin asta.

Explică-i de ce unele lucruri sunt demne de râs

Mulți oameni evită să explice de ce un lucru este amuzant, pentru că li se pare că, dacă fac asta, acel lucru sau acea situație își vor pierde tocmai latura comică. Cu toate acestea, unele tipuri de umor, ca ironia, necesită puțin timp de gândire, iar copilul tău s-ar putea să nu înțeleagă gluma. Unele situații devin amuzante pentru că lumea se așteaptă să știi deja ceva despre ele.

Râzi de tine

Nu-ți fie teamă ca, uneori, să te transformi tu însăți în subiect de râs. Unii dintre cei mai amuzanți oameni sunt cei care nu au nicio problemă să râdă de propria persoană. De asemenea, îți înveți copilul că nu trebuie să te iei prea în serios de fiecare dată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa