5 trucuri pentru a ameliora anxietatea de separare a bebelusului

TOTUL DESPRE MAME
bebe

Frica de separare a bebelușului nu este un moft! Ai un bebeluș care plânge de fiecare dată când pleci din camera? E supărat dacă nu îți mai aude vocea și izbucnește în lacrimi dacă nu apari în câteva secunde în rază lui vizuală? E normal! Cred că majoritatea bebelușilor reacționează astfel atunci când mama lor nu este lângă ei. Specialiștii numesc această manifestare drept frica de separare sau anxietatea de separare.

Unii spun că apare după 7 luni. Alții că se manifestă între 8 și 16 luni, nu știm cine și ce decide o cifra sau altă. Știm doar că majoritatea bebelușilor intră în faza de frică de separare și că trebuie să fim atenți cu ei.

Despre frica de separare a copilului puteți citi și în cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Vă propunem câteva trucuri, ba chiar joculețe pe care să le faceți împreună cu bebelușul dumneavoastră așa încât să îi faceți viață mai ușoară și să nu sufere prea tare atunci când va duceți să faceți un dus ori în bucătărie să îi preparați masă. Important e să le încercați atunci când copilul este binedispus și odihnit, și nu atunci când e în toiul unei crize de plâns:

Creați-va un ritual de plecare

Atunci când aveți treaba prin oraș și lăsăți copilul în grijă tatălui sau a bunicilor e important pentru el să știe că ve veți întoarce. Îi veți spune unde mergeți și că veți fi înapoi în câteva ore, îl îmbrățișați, îi dați un pupic și plecați. Fiți consecvență și nu va întoarceți dacă îl auziți de pe scară blocului că plânge după dumneavoastră. Fiți sigură că dacă va plânge prea mult și neconsolat, cei care au rămas cu el acasă va vor sună și va veți putea întoarce la el.

Jucați-va de-a v-ați ascunselea, ori cu un prosopel, ori cu o jucărie, ori cu mânuțele lui, ori cu piciorușele lui, întrebându-l „ unde e copilul meu?” și spunându-i pe nume.

Cu siguranță se va amuză și va va caută din priviri. Eu am jucat acest joc cu copilul meu încă de  când avea el 4 luni, iar acum la 11 luni, se ascunde singur după draperii și așteaptă să îl căutăm! Deci, funcționează și e foarte comic.

„Simulati” un joc al separării sau chiar atunci când mergeți la toaletă și în timp ce va îndepărtați de el strigați-i că „mama vine imediat”.

Puteți chiar să fredonați un cântecel care șțiți că îi place copilului dumneavoastră și să îl asigurați că sunteți aproape de el. Când va întoarceți îi puteți spune „Bună, aici erai?” sau să îl luați în brațe și să îl pupați de revedere.

Obișnuiți copilul cu persoană care va avea grijă de el

Înainte de a va întoarce la muncă e bine să va obișnuiți copilul cu persoană care va avea grijă de el, bunica sau bonă, și să aveți o perioada de stat în comun, măcar o luna înainte de a pleca ore bune de acasă. În acest timp, că să testați dacă copilul va fi confortabil cu nouă persoană din viață lui, e bine să îl obișnuiți că veți fi plecată câte un pic pe zi, crescând gradual perioada, până la o durata egală cu ziua de lucru.

Lăsăți copilul la bunici câteva ore în timpul week-end-ului.

Este util că el să își cunoască bunici iar ei să își creeze o relație cu nepotul lor. Începeți cu o jumătate de ora, apoi o ora și lungiti cât credeți că rezistă copilul până la următorul somn al zilei.

Dacă este alăptat, întodeauna alăptați-l înainte de plecare. Dacă e diversificat, puneți-i la pachet mâncarea de prânz pe care bunicii i-o vor da nepotului. Va fi distractiv atât pentru ei, cât și pentru cel mic și veți constată cu uimire că dacă acasă la dumneavoastră nu prea are poftă de mâncarea, „în deplasare” s-ar putea să fie chiar pofticios, spre deliciul bunicilor.

Este bine de știut că anxietatea de separare nu este un moft al copilului și că psihologii nu recomandă lăsatul copilului să plângă neconsolat atunci când mama ori tatăl dispar brusc din rază de acțiune a copilului.

Despre frica de separare a copilului puteți citi și în cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa