5 lucruri care se schimbă la bebelușul tău când îi ies dinții

Cristina Călin, redactor-șef
îi iau dinții

  Când vei vedea primul dințișor al bebelușului tău te vei bucura foarte tare. De-acum devine copil mare! Numai că pe toată perioada în care îi ies dinții și măselele vei observa la el și niște schimbări care nu îți vor plăcea neapărat.

  Gingiile sensibile și durerile date de dinții care încearcă să le străpungă îi vor da bebelușului niște stări nu tocmai plăcute. Vei observa imediat modificările, dar stai liniștită! Trec repede, imediat ce dinții ies.

  Acest articol conține recomandare de produs.

  Iată cum se schimbă bebelușul în perioada în care îi ies dinții:

  Are alte preferințe alimentare

  Pentru că îl dor gingiile, micuțul tău va prefera să mănânce alimente foarte bine pasate, într-o cantitate foarte mică. Tu te impacienta dacă vezi că nu are poftă de mâncare! Este normal având în vedere că trece printr-o stare nu tocmai plăcută. Uneori va refuza orice mâncare sau băutură.

  Indicat ar fi să îi dai mâncarea un pic mai rece ca să îi aline durerile. Poți să faci piure de fructe pe care să îl pui la congelator și i-l dai ca pe o înghețată. Când îi vor trece durerile va reveni la mâncarea solidă și va dori să ronțăie gustări adaptate vârstei lui.

  În schimb, chiar dacă mâncarea nu îi place, va băga în gură orice găsește la îndemână, pentru a încerca să își calmeze gingiile inflamate. Ai mare grijă ce lași pe lângă el pentru că pericolul de înecare este destul de mare în această perioadă.

  Dă semne de răceală

  Apariția dinților se manifestă prin simptome similare cu răceala: febră (nu foarte mare), roșu în gât, uneori și diaree. Este indicat să mergi la pediatru pentru un control pentru a vedea dacă într-adevăr dinții sunt cauza. Vizita la medic este cu atât mai indicată cu cât febra nu trece în 3 zile și depășește 38°C.

  Pediatrul îți va prescrie medicamente care să trateze efectele pentru ca bebelușul tău să treacă mai ușor peste acest punct de hotar din viața lui.

  Este foarte irascibil când îi ies dinții

  Disconfortul creat de apariția dinților îl face pe copil să fie foarte irascibil. Pare că nu știi cu ce să îi mai intri în voie, dar soluția este una singură: drăgălășeala. Ține-l în brațe, mângâie-l, dă-i pupici și asigură-l că ești acolo să îi asiguri confortul de care are nevoie.

  Poți ieși cu el la plimbare, în aer liber pentru că în felul acesta îi mai distragi atenția de la durere și va adormi și mai repede. Un somn bun îl va face un pic mai vesel.

  Va saliva excesiv

  Când copilului începe să îi curgă foarte multă salivă din gură este clar că vin primii dințișori. De aici, vor apărea și iritațiile, mai ales dacă saliva este excesivă și nu apuci să îl ștergi mereu.

  Strâns legată de saliva în cantități mari este și diareea, care este și ea un simptom al ieșirii dinților. Este bine să eviți în această perioadă să îl ștergi cu șervețele umede. Recomandarea medicilor este să îl speli cu apă călduță după fiecare scaun și să fii atentă să îi schimbi scutecul imediat. Vei evita apariția iritației de scutec care îi va provoca bebelușului un disconfort în plus.

  Stă toată ziua cu mâna pe urechi

  Urechile, nasul și gâtul sunt conectate. Durerea de la nivelul gingiilor poate fi resimțită de bebeluș și în ureche și de accea copilul se va trage de el în mod constant. Studiile au arătat că în acest fel reduce durerea cauzată de apariția dinților.

  Va dormi mult mai puțin

  Presiunea de la nivelul gingiilor și durerea dată de aceasta vor face ca bebelușul să adoarmă cu greu și să se treacă destul de des pe parcursul nopții. Lipsa somnului îl va face și mai irascibil peste zi și nici ceilalți din jurul lui nu se vor simți prea bine.

  Pentru a-i face bebelușului viața mai ușoară în perioada apariției dinților folosește un gel gingival cum este Anaftin Baby. Acesta este un gel oral care formează rapid o peliculă invizibilă care protejează gingia de disconfort şi durere. Componentele sale naturalecontribuie la reducerea durerii şi a roşeţei în zonele afectate. În plus, aplicatorul cu periuță din silicon masează delicat gingiile, produsul nu conține analgezice locale, zahăr, parabeni și are gust plăcut de banană.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa