10 mituri despre attachment parenting

Cristina Călin, redactor
attachment parenting

Attachment parenting este poate cel mai combătut stil de a îți crește copiii. Discuțiile încep încă din timpul sarcinii și nu se termină vreodată. Fiecare își susține punctul de vedere și luptă pentru dreptatea lui cu riscul de a rupe prietenii vechi. Oricum ți-ai crește copilul, va veni cineva care îți va spune că nu este bine ceea ce faci. Nici cei care aleg attachment parenting, cea mai blândă formă de interacțiune cu copilul, nu scapă de părerile celorlalți, de cele mai multe ori necerute. Care sunt cele mai auzite 10 mituri despre attachment parenting? 

1. Attachment parenting crește copii răsfățați

Avertismentul vine mai ales din partea celor care au ajuns la vârsta la care au uitat cum este să te topești de drag doar mirosind un bebeluș. Nu, nu se răsfață copilul! Mama doar răspunde nevoilor lui și îi dă ceea ce are nevoie, atunci când o cere. La început o face prin plâns sau prin alte indicii non-verbale, dar datoria de părinte ne îndeamnă să încercăm să descifrăm ce vrea să ne transmită. La vârste mici plânsul este singurul lui mod de a comunica, iar noi nu îi putem lăsa să ”vorbească” singuri. Răspunsul nostru îi face să capete încredere în noi și în faptul că vom fi mereu alături de ei. În plus, copiii învață că sunt o persoană importantă pentru cei din jurul lor și că nevoile lor contează.

2. Când începe să vorbească e cazul să îl înțarci

Înțărcatul nu ar trebui să aibă reguli legate de timp, ci ar trebui să țină cont doar momentul în care copilul este cu adevărat pregătit. Dacă mamele care aleg să alăpteze și după ce copilul împlinește doi ani, nu le judecă pe cele care nu o mai fac, este normal să existe reciprocitate. Alăptatul este un gest intim între mamă și copil și nu ar trebui să-i privească decât pe cei doi implicați. În plus, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca alăptarea să continue până când mama și copilul își doresc.

3. Nu va învăța niciodată să meargă dacă îl ții în sistem de purtare

Serios? Chiar nu va învăța niciodată?! Nu există date științifice care să confirme în vreun fel această afirmație. Antropologic copiii au fost dintotdeauna purtați. Nu, cărucioarele nu există de când lumea. Și cu toate astea, dacă din punct de vedere fiziologic au fost apți să meargă, au mers.

4. Attachment parenting și copiii dependenți

Orice mamă care a ales attachment parenting pentru copilul ei știe că un copil se va desprinde treptat de ea, atunci când se va simți suficient de sigur să o facă. Attachment parenting este despre a satisface nevoile de bază ale unui copil ceea ce îl face pe acesta să se desprindă treptat de mama lui și să exploreze lumea tocmai pentru că știe că ea îi este alături. Attachment parenting îl face pe copil să aibă încredere în el însuși. Dacă cea mai importantă persoană din viața lui a avut încredere în el și l-a înțeles atunci asta va face și el.

5. Attachment parenting și somnul

Cred că cele mai dure atacuri asupra attachment parenting-ului sunt pe tema dormitului cu copilul. Cât, cum și de ce. Fiecare familie știe când este pregătită să facă o schimbare. Și aici este inclus și copilul. Nu, nu va dormi pentru totdeauna cu tine în pat. Cu cât mai sigur se simte pe sine cu atât va fi mai dispus să plece în patul lui. Va ști că îi răspunzi la nevoie. Va ști că ești acolo pentru el. Statistic, cei mai mulți copiii sunt pregătiți să doarmă singuri începând cu vârsta de trei ani. Și cei care nu se mută atunci o fac pe la șase.

6. De ce l-ați culcat cu voi de la început

Attachement parenting presupune și co-sleeping. Iar asta vine la pachet cu grija pentru viața de cuplu a familiei. Dacă ne gândim că multe dintre familiile care au ales attachment parenting au câte doi copii sau mai mulți înțelegem că nu un copil strică viața  de cuplu. Cel mult îi solicită mai mult imaginația. Nu, copilul nu vă strică relația. Ea era deja stricată dacă se întâmplă asta.

7. Va locui cu voi în casă și când va avea 30 de ani

Nici nu știu dacă acest mit merită comentat. Dacă nu vine de la o persoană care a folosit ea însăși attachment parenting ca stil de creștere a copilului atunci discuția intră clar la categoria ”nu există”. În viața unei familii sunt atât de multe variabile încât să faci acum o previziune pentru peste 30 de ani este, cel puțin, hazardat.

8. Biberoanele au fost inventate cu un scop

Biberoanele au fost inventate pentru a salva acei copii care nu putea fi alăptați. Și există copii care au beneficiat de attachment parenting și nu au fost alăptați. Așa că nu știu ce să zic despre acest mit. Cred că este mai degrabă o neînțelegere.

9. Attachment parenting și mitul lui ”se poate alina și singur”

Și certitudinea psihoterapiei că acei adulți care au fost lăsați să se aline singuri sunt acum cei mai stabili clienți ai cabinetelor. În primul rând la vârste foarte fragede nu sunt suficient de dezvoltați pentru a se calma singuri. Creierul lor nu este complet dezvoltat pentru a face asta eficient. Nu, un bebeluș nu învață să se aline. El învață că este atât de neimportant că nimeni nu îi răspunde.

10. Am mai luat câte o palmă de la ai mei când am fost mic și sunt bine

Dar ce bine ai fi ajuns dacă nu o luai? Te-ai gândit la asta? De exemplu ai fi putut să devii o persoană blândă și empatică în locul unui abuzator. Nu știai? Să dai o palmă unui copil este un abuz pedepsit prin lege, nu un mod să îți educi copiii. Literatura de specialitate este abundentă când vine vorba despre acest subiect și urmările pe care și doar o palmă o lasă asupra unui copil.

Conceptul attachment parenting și Dr. Sears

Conceptul de attachment parenting a fost prima dată introdus în literatura de puericultură de doctorul William Sears. Experiența lui contrazice toate miturile enumerate mai sus.

William și Marta Sears au șase copii, unii naturali și alții adoptați care sunt acum adulți împliniți. Ei fost purtați, alăptați și au împărțit locul de somn cu părinții lor. Sunt, dacă vreți, dovada vie că attachment parenting este un stil de viață sănătos de a crește copiii.

Cărțile doctorului Sears, scrise în colaborare cu o parte din copiii lui, le găsiți aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa