Oamenii de știință încep să vorbească tot mai des despre depresia postnatală la proaspeții tătici și încearcă să obțină o imagine mai completă a modului dramatic în care venirea pe lume a bebelușului îi influențează mental.
Când actorul Adam Busby a vorbit într-un interviu despre despresia postnatală prin care a trecut, mulți au râs de el și l-au îndemnat să fie bărbat! „În societatea noastră e ceva normal ca bărbații slabi să fie stigmatizați”, spune Will Courtenay, asistent social și fondator al fundației SadDaddy.com. „Bărbaților le e rușine să recunoască faptul că sunt depresivi, iar în SUA există un mit care spune că bărbații adevărați nu sunt depresivi”.
Ce știm depsre depresia postnatală la proaspeții tătici?
Conform lui Courtenay, studiile demonstrează că există o legătură între scăderea nivelului de testosteron la bărbații ale căror soții au născut și depresia postnatală. El spune că aproximativ 14% dintre bărbați trăiesc această dramă.
Mai există o diferență notabilă în ceea ce privește modul în care sunt afectate femeile față de bărbați. De obicei, mămicile sunt în depresie postnatală aproximativ patru luni după naștere, dar la bărbați simptomele apar la 3-6 luni de la venirea pe lume a bebelușului.
Dr. Pierre Azzam, asistent la catedra de psihiatrie la University of Pittsburgh Medical Center, spune că simptomele depresiei postanale la proaspeții tătici pot include:
- insomnia,
- pierderea interesului,
- pierderea concentrării,
- lipsa poftei de mâncare.
„Pentru tați aceste simptome sunt insidioase și ei încep să devină mai retrași, iau mai greu decizii, sunt irascibili, agitați și autocritici”.
În mod normal, depresia postnatală la proaspeții tătici apare pe fondul lipsei de somn sau dacă există antecendente în familie, susține Melissa Gill, consultant pe probleme comportamentale la Community Heath Network din Indiana. Depresia postanatală a proaspeților tătici poate apărea și dacă bebelușul nu a fost un planificat, bărbatul nu e încântat de sexul copilului, trebuie să aibă grijă de un copil chinuit de colici sau pur și simplu e stresat din cauza prezenței unui nou membru în familie.
Există și o componentă hormonală pentru depresia postnatală la proaspeții tătici
Surprinzător, noile studii arată că în primele 3-6 luni de la nașterea copilului, bărbaților le scade ușor nivelul de testosteron și crește cel al estrogenului. Aceste schimbări, cumulate cu lipsa somnului și alți factori, poate crea „furtuna perfecta” și cauza despresia postanatală, susține Will Courtenay.
„În general, schimbările hormonale sunt asociate cu femeia însărcinată sau care alăptează, dar acestea pot avea loc și în organismul bărbatului”, spune Courtenay. „Mulți nici nu realizează ce schimbări importante se petrec după nașterea bebelușului”.
Experții spun că dacă o mamă dă semne de depresie postnatală e posibil ca același lucru să i se întâmple și partenerului ei. „Am descoperit că apariția depresiei la mamă este un factor important în declanșarea acestei afecțiuni și la tată”, declară Dr. Pierre Azzam.
Răbdare pentru adaptarea la noua viață cu bebelușul
E important să se țină cont de faptul că părinții aduc acasă un nou membru al familiei și e normal să existe o perioadă de adaptare. Dacă trec 6-8 săptămâni și tatăl continua să fie irascibil sau să dea semne de depresie, atunci e indicat să ceară ajutor profesional.
Din nefericire, societatea taxează bărbații slabi și atunci cei care au probleme aleg să tacă. „Vor să le fie un sprijin soțiilor și să întrețină familia, temându-se că dacă se plâng, cei din jur îi vor critica. Ei trebui însă să știe că în această perioadă au tot dreptul să ceară ajutor, să înțeleagă că nu mai sunt cei care au fost înainte de nașterea bebelușului și, mai ales, să nu se izoleze. Cel mai important însă este să se destăinuiască și să știe că nu trebuie să treacă singur prin asta”, explică Melissa Gill.
„Pentru bărbați e mai ușor să creadă că ei nu pot suferi de depresie sau dacă acceptă, să aleagă să ignore simptomele, dar este important pentru partener să-l sprijine. Nu e ușor să accepți că e depresiv, dar bărbații trebuie să știe că soțiile lor nu-i vor ironiza sau îndepărta din această cauză”, concuzionează consultantul Melissa Gill.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.