O întrebare frecventă printre părinții aflați la început de drum este de la ce vârstă încep copiii să vorbească. Dumul bebelușului către comunicare începe mai devreme decât ai putea crede, pentru că el învață despre limbaj chiar înainte de naștere când, auzindu-ți vocea, se familiarizează cu ritmul și sunetele limbii. De fapt, studiile arată că bebelușii ale căror mame le-au citit anumite cărți în timpul sarcinii preferă să audă acele cărți după naștere, lucru măsurat printr-o creștere a mișcării lor de supt.
De la ce vârstă vorbesc copiii
Când încep bebelușii să vorbească sau să spună cuvinte reale? Momentul în care bebelușul începe să vorbească este unul deosebit de emoționant. Puține lucruri sunt la fel de speciale precum momentul în care bebelușul începe să gângurească, să formeze cuvinte și, în cele din urmă, să le lege în propoziții. Desigur, traseul lingvistic al fiecărui bebeluș este diferit, dar există câteva semnale și etape comune la care trebuie să fim atenți în timpul dezvoltării lor lingvistice. Mai mult decât atât, există modalități de a încuraja bebelușul să înceapă să creeze asocieri și să formeze cuvinte.
Înainte de a învăța să vorbească, bebelușii încep să gângurească. S-ar putea să sune ca niște vorbe fără sens, dar aceasta este baza comunicării verbale. Este prima încercare a bebelușului de a vorbi o limbă – acest gângurit e un antrenament pentru vorbirea adevărată. „Este totul o practică, deoarece aceste gângureli sunt baza primelor cuvinte”, spune Marianella Casasola, doctor în cercetarea dezvoltării bebelușilor în Laboratorul său de Studii Infantile de la Universitatea Cornell. Aceste sunete se dezvoltă în cele din urmă în sunete de consoane.
De exemplu, bebelușul ar putea începe să spună sunetul „m”. Cu multă practică, acel sunet se poate transforma în „ma” și, înainte să îți dai seama, în „ma-ma”. Mulți bebeluși vor începe să gângurească până la șase luni, iar în jurul vârstei de 9 luni vor începe să folosească mai multe silabe. Cei mai mulți gânguresc până la șase luni, producând șiruri scurte de sunete consoană-vocală, precum ba-ba, ma-ma și da-da. „Bebelușii expuși la două limbi vor gânguri chiar în moduri care pot fi asociate ficăreia dintre limbi”, spun specialiștii. În această etapă, bebelușul dobândește rapid limbajul receptiv, adică limbajul pe care îl poate înțelege, chiar dacă încă nu poate vorbi. Studiile experimentale arată că bebelușii pot asocia „mama” cu îngrijitorul lor încă de la 6 luni.
Până în jurul vârstei de 9 luni, bebelușii pot începe să lege sunete pentru a forma mai multe silabe, cum ar fi „ba-da-ma”. Bebelușii înțeleg mult mai mult limbaj decât pot produce în această etapă—în mare parte pentru că sugarii nu au abilitățile motorii necesare pentru a forma cuvinte cu gura lor încă și pentru că este nevoie de mai multe abilități cognitive pentru a putea extrage un cuvânt specific din memorie decât pentru a-l înțelege pur și simplu. Pe lângă gânguritul din jurul vârstei de 6 luni, când bebelușii încep să se joace cu sunetele limbajului, ei nu vor spune primele lor cuvinte oficiale decât în jurul vârstei de un an. Desigur, ei au propriile lor modalități de a comunica cu tine încă de la naștere—prin plâns, gângurit, suspin și – începând de la aproximativ 2 luni – zâmbete.)
Deci, când spun bebelușii primul lor cuvânt? Nu există un răspuns exact, dar în general acest lucru se întâmplă între 9 și 12 luni.
La ce vârstă spun copiii „mama”
Pregătește-te să-ți topească inima sunetele „ma-ma” și „ta-ta” – cuvinte pe care bebelușii le vor forma în jurul vârstei de 11-12 luni. Până la 18 luni, vor rosti mai multe cuvinte, primele fiind asociate cu alimentele, jucăriile, persoanele din jur.
În intervalul 18-24 de luni, cei mici trec printr-o perioadă de dezvoltare rapidă, când învață cuvinte noi în fiecare zi. În acest moment, micuțul tău ar putea avea un vocabular de 50 până la 100 de cuvinte. Pragul de 100 de cuvinte este important pentru că acesta este momentul când copiii încep să combine cuvintele pentru a face propoziții simple. Aceste propoziții vor avea la început două- trei cuvinte („E jucăria mea”) și devin pe parcurs complexe.
Până la 36 de luni, copilul va avea probabil un vocabular de peste 200 de cuvinte și vor începe să lege propoziții. Vei observa, de asemenea, că cel mic vorbește din ce în ce mai clar și ar trebui să înțelegi cel puțin 75% din ceea ce spune. Înțelegându-l, ai șansa de a reduce numărul tantrumurilor pe care le-ar putea face din frustrarea de a nu fi înțeles.
Copiii de 3 ani încep să folosească limbajul într-un mod mai sofisticat și pot purta o conversație. De asemenea, vor putea să pună întrebări și să răspundă la întrebările altor persoane.
- CITEȘTE ȘI: Tulburările de limbaj la copii. Când este cazul să îți faci griji că nu vorbește sau că o face incorect
Principalele metode de a face copilul să vorbească
Un bebeluș învăță să vorbească ascultându-te vorbind, așa că nu ezita să faci acest lucru cu el. Pe lângă expunerea bebelușului la comunicarea zilnică, iată câteva sfaturi simple care îl vor încuraja să vorbească:
- Rime și cântece cu mișcări – Sunt multe cântecele distractive care îl vor ajuta pe bebeluș să înțeleagă și să își amintească cuvintele. Distrează-te cu el cântând și bătând din palme sau făcând mici dansuri din pe melodii.
- Jocuri cu repetiții – Acestea pot ajuta, de asemenea, la atenție și comunicare, pe măsură ce copilul tău începe să știe la ce să se aștepte.
- Jucării și obiecte care fac zgomot – Jucăriile care fac zgomote sau cântă pot dezvolta atenția și abilitățile de ascultare ale copiilor. Cărțile cu sunete sunt, de asemenea, utile și distractive.
- Încearcă să îi spui copilului ce faci – Când copilul tău începe să comunice, s-ar putea să fii tentat să îi pui multe întrebări, dar bombardându-l cu întrebări, s-ar putea să pară că îl testezi. Așadar, stimulează comunicarea spunându-i ce faci tu sau alții, prin propoziții cum ar fi „tati curăță morcovi”. Acest lucru îl va ajuta să asocieze cuvintele cu lumea și activitățile din jurul său.
- Descrie obiectele pe care copilul le arată cu degetul – Ar putea fi jucăriile sale, hainele, părțile corpului sau obiecte din casă. Pentru noi este foarte evident ce este un scaun, dar copilul tău nu știe încă numele acestui obiect. Bebelușii învață cuvinte și sunete în relație cu obiectele, conform studiilor.
- Dacă încearcă să spună un cuvânt, repetă-l – Cu cât copilul tău aude mai des un cuvânt, cu atât mai repede îl va memora. Când începe să spună cuvinte în mod regulat, repetă-le pentru el atunci când le pronunță greșit. Acest lucru se va întâmpla destul de des.
Este incredibil cât de multă informație absoarbe copilul tău, așa că încearcă să nu îl grăbești. Amândoi vă puteți bucura de momentele minunate când copilul tău începe să vorbească din ce în ce mai mult. Ține minte că bebelușul tău se va dezvolta în ritmul său și nu poți să îl forțezi să articuleze cuvinte înainte ca el să fie cu adevărat pregătit.