10 articole complet inutile pentru nou-născuți

La primul copil, să cumperi tot felul de articole pentru nou-născut te poate ajuta să simți că ai controlul asupra situației. Dar poți salva mulți bani – și să te descurci fără probleme – fără a cumpăra aceste articole complet inutile, atât pentru bebe, cât și pentru tine.

Laura Udrea, redactor
mamă cu bebeluș în brațe
Nu orice articol pentru bebeluși este potrivit bebelușului tău. Iar multe dintre aceste articole de puericultură sunt complet inutile. FOTO: Shutterstock

Când te pregătești să devii mamă pentru prima oară apare acel impuls de a cumpăra tot ce „trebuie“ pentru bebelușul ce urmează să se nască. Specialiștii îl numesc sindromul cuibului în sarcină. Multe dintre aceste articole sunt complet inutile.

„Înainte de nașterea primului copil, am crezut că dacă am tot ce e nou în materie de puericultură, mă va ajuta să mă descurc mai bine. Cu gândul acesta am achiziționat căruciorul retro, model sport, prevăzut cu landou, cada-minune care creștea odată cu copilul, masa de înfășat cu rafturi speciale pentru șervețelele umede și scutecele de unică folosință. Apoi s-a născut copilul. Sling-ul s-a dovedit mai ușor, mai practic și mult mai bine acceptat decât căruciorul; cada-minune n-am folosit-o niciodată, pentru că nu aveam loc să-l spăl, iar masa de înfășat am dat-o cadou, nouă, după ce aproape mi-am rupt degetul mare de la picior în ea. Îmi stătea mereu în drum“, povestește Mirela, mama a două fetițe și un băiețel astăzi. „După a doua fetiță și al treilea copil, un băiețel, mi-am dat seama că majoritatea lucrurilor pentru bebeluși pe care le-am cumpărat erau complet inutile. Căruciorul ăla fancy nu a fost de niciun ajutor când bebelușul făcea nopți albe, ori când a avut colici sau alte probleme de nou-născut,“ conchide mămica.

Da, un nou-născut are nevoie de mult mai puține lucruri decât crezi. Nu o spun doar părinții, ci și specialiștii. Iată o listă cu acele lucruri complet inutile:

#1. Hăinuțe (multe, nepotrivite) și pantofiori pentru bebeluși

Sunt irezistibile, mai ales când sunt copiile fidele ale ținutelor de adulți. Și pe cât sunt de irezistibile, pe atât de nepractice sunt! Dar nu ai nevoie de ele de la bun început. Imaginează-ți: hanoracul ăla cu Mickey Mouse, care are glugă, este total nesănătos pentru bebelușul care stă numai pe spate, fie în pătuț, fie în cărucior. Ori cămășile din in, cu nasturi pe piept, care seamănă cu ale tatălui – se îmbracă greu, se dezbracă greu. Nu vei obține decât plâns și mult stres. Jamie Grayson, specialist în articole pentru bebeluși, le spune părinților „să nu cumpere pantofiori bebelușilor, pentru că aceștia ar trebuie să stea desculți cât mai mult timp posibil, și când sunt mici, dar și când încep să meargă.ׅ“

Body-urile și salopetele sunt singurele produse de vestimentație de care au nevoie bebelușii zi de zi. Din materiale naturale, moi, ușor de igienizat, cu acestea nu ai cum să dai greș în materie de garderobă bebelușească.

Nu vă feriți de hainele moștenite de la frații mai mari sau de alți copii din familie, dar nu numai. Spălate și călcate, sunt perfect igienizate pentru o nouă rundă de purtare. În felul acesta, poți economisi mulți bani.

#2. Perne, pături, paravane pentru pat

Cu toate ne-am îndrăgostit după ce am văzut poze cu camere de bebeluși perfect aranjate. Roz sau bleu, cu pături pufoase și perne decorative. Greșit! „Nu cumpărați bare de protecție pentru pătuțuri sau pături. Sunt nesigure pentru a fi folosite de bebeluș. Cresc riscul de sufocare. Rezumați-vă la un cearceaf bine fixat pe saltea. E pe piață o gamă foarte mare de cearceafuri cu desene superbe pentru bebeluși“, recomandă Monica Banks, directorul general al unui site de produse pentru bebeluși.

#3. Leagăne și balansoare care liniștesc bebelușul. Sau părintele

Dacă știi că ești mult timp singură cu bebelușul peste zi, un astfel de dispozitiv chiar te-ar putea ajuta. Dar asigură-te mai întâi că-i va plăcea și bebelușului.

Un părinte epuizat de nesomn va face orice pentru a calma un bebeluș care plânge. Dar asta nu înseamnă să-ți umpli casa de suporturi pentru bebeluși. „Un astfel de accesoriu 2 în 1 – leagăn și șezlong portabil – s-a dovedit extrem util când aveam treabă la bucătărie, iar bebelina nu mai dormea atât de mult ca în prima lună. Iar de când e și frățiorul, investiția chiar și-a scos banii“, își amintește Mara, mama a doi copii.

Specialiștii în produse pentru copii recomandă alegerea acestor articole cu o oarecare longevitate. Cum a ales Mara. Leagănul i-a fost de folos să-i liniștească bebelușii când ea avea alte lucruri de făcut prin casă, pentru ca mai apoi șezlongul portabil să-i înlesnească ieșirile în parc cu un bebeluș și o fetiță mică. Alege astfel de accesorii care te pot ajuta pe o perioadă mai lungă din viața de bebeluși a copiilor tăi.

#4. Grămezi de biberoane: roz, bleu, mici, mari, de sticlă, de plastic, anticolici

Știu, poate fi liniștitor pentru o viitoare mămică să facă toate cumpărăturile înainte de sosirea copilului. Doar că, în felul acesta, ai putea cumpăra lucruri de care nu vei avea niciodată nevoie. Biberoanele se află pe această listă de lucruri inutile.

Când vine bebelușul pe lume cel mai frumos cadou este să-l alăptezi. Îi oferi sănătate, o creștere și o dezvoltare echilibrată, iar momentele astea vă vor ajuta să vă descoperiți, să vă cunoașteți. Și dacă totuși este nevoie de biberon pentru hrănirea bebelușului, nu lua din plastic, alege unul din sticlă.

#5. Încălzitorul de șervețele și alte gadgeturi la modă

Există o mulțime de articole care par să fie visul devenit realitate al unui viitor părinte. Dar, în realitate, nu e deloc așa. Uite un exemplu: încălzitor de șervețele umede. Un recipient foarte elegant, prevăzut cu o lumină care se activează când îl folosești. Treaba lui e să țină șervețelele umede calde. Și să consume o mulțime de curent, pentru că face asta dacă stă tot timpul în priză.

Să sufli cald peste șervețelele umede ale bebelușului înainte de folosire poate suplini cu brio dispozitivul de încălzire al acestora.
Fără consum de electricitate.

„Nu-și merită banii. Este destul de scump pentru ceea ce face. Șervețelele nu mai sunt atât de reci, iar afară, la plimbare, ori în excursii nu poate fi folosit. În plus, trebuie ținut tot timpul în priză, arzând electricitate“, spune Andrei, tatăl unui băiețel. El este de părere că e suficient să încălzești șervețelul în palme sau să sufli cald pe el. Zice că n-a primit plângeri de la cel mic. Doar zâmbete.

Alte gadget-uri care nu merită achiziționate, deși mulți părinți încă le mai cred eficiente: sterilizatorul de biberoane – care ocupă mult loc pe blatul de la bucătărie și care poate fi ușor înlocuit de oala cu apă clocotită; încălzitorul de biberoane este ușor de înlocuit tot cu o oală cu apă caldă sau pur și simplu ții sub jetul de apă caldă biberonul cu lapte pentru a-l reîncălzi. NU folosi niciodată microundele pentru a reîncălzi laptele din biberon. Încălzește neuniform!

Termometrul de baie – chiar dacă are formă de broscuță zâmbăreață sau de crab fermecător – este un alt articol peste care poți sări. „Achiziționasem un termometru de baie care se lipea de cădiță și, da, era tare simpatic. Mă gândeam că o să-i placă și lui bebe. Realitatea a fost alta: mama, care mă ajuta să-mi îmbăiez bebelușul a încercat temperatura apei cu cotul, neștiind că crabul lipit de cădiță era termometru, iar bebelușul era muuuult prea mic să se joace cu jucării“, povestește Adina, mama lui Horia.

#6. Mult mobilier pentru camera bebelușului

Pat, pătuț, dulap de haine, rafturi pentru jucării, masă de înfășat, balansoar pentru alăptare. Numărul pieselor de mobilier concepute pentru camera unui copil este copleșitor. Dar nu orice articol este necesar.

Poți folosi ca masă de înfășat orice comodă pe care ai pus o salteluță de înfășat. Diferența de preț este uriașă între o masă de înfășat, pe care o vei folosi câteva luni, și o salteluță de înfășat, pe care o poți lua cu tine și în deplasare. Nu ai nevoie nici de organizatorul de scutece. Ele vin deja în pungi mari, vidate. Când vine vorba de scutece și șervețele umede ar fi un sfat de urmat: cumpără-le la vrac! Astfel poți face o reducere la buget.

Dacă ai deja un pătuț în camera copilului, poți sări peste coșuleț/landou. La fel și peste imensul balansoar de alăptare. O să fii mândră de tine că-l vei putea alăpta oriunde, nu ai nevoie de un loc anume.

#7. Lucruri care nu se potrivesc cu stilul tău de viață

Dacă nu ești genul sportiv, nu vei deveni nici după ce devii părinte. Așa că un cărucior pentru jogging nu are ce căuta pe lista de cumpărături.

Oricât de „la modă“ este și indiferent de cât de ieftin este. Unele articole pentru bebeluși pur și simplu nu se potrivesc cu anumite familii. Visul tău de a fi un părinte care face jogging în parc cu bebelușul s-ar putea să nu se împlinească niciodată dacă, în realitate, nu ai avut niciodată dorința de a ieși singur la alergare. Așa că renunță la ideea de a lua un cărucior de jogging. Sau acel articol ca un rucsac în care să-ți transporți bebelușul pe cărări de munte. Nu ai nevoie de echipament de călătorie pentru bebeluș dacă tu nu călătorești.

Monica Banks recomandă părinților să achiziționeze acele articole pentru bebeluși care s-ar potrivi stilului lor de viață: vă plac drumețiile prin natură – asta înseamnă un cărucior ușor, vă plac plimbările prin oraș sau parcuri însorite – puteți achiziționa un cărucior de lux.

#8. Jucăriile

Sunt inutile în primele două luni de viață. Dacă ai reușit să te abții să umpli camera de mobilier inutil, ar fi cazul să o faci și cu jucăriile. Ai timp berechet să achiziționezi jucării pentru copil, căci va crește și-ți va spune singur ce vrea să primească. Deocamdată, abține-te din a da bani pe jucării. Plușurile se numără printre cele mai comune cadouri, așa că nu e cazul să-i cumperi tu, că va primi.

#9. Geanta pentru scutece

„Eu mi-am cumpărat o astfel de geantă când s-a născut primul meu copil, în speranța că mă va ajuta să mă organizez mai bine. De parcă mă așteptam să mă transforme într-o versiune funcțională a mea… Nu s-a întâmplat asta și fără să-mi dau seama am ajuns la veșnicul rucsac de oraș în care îmi puneam tot ce aveam nevoie și înainte de bebe. Încăpeau perfect salteaua de înfășat, pachetul cu șervețele umede, scutecul de schimb“, ne spune Irina, mama a trei fetițe.

Așadar, orice geantă care îți lasă mâinile libere și e destul de încăpătoare pentru nevoile tale e la fel de bună precum o geantă specială pentru scutece. Și o ai în casă deja!

#10. Produse de îngrijire pentru bebeluși

Există o întreagă piață de articole de îngrijire a bebelușilor pe care le poți evita. Cum ar fi, de pildă, apa de colonie pentru bebeluși. Unii bebeluși sunt mai sensibili la mirosuri, alții nu sunt deranjați de acestea. Dar și așa, bebelușii nu au nevoie de parfumuri. Iar detergentul de rufe pentru bebeluși ar putea fi înlocuit cu un detergent obișnuit, fără parfum.

Investește într-o cremă de piele specială pentru bebeluși, mai ales pentru zona scutecului. Te va ajuta să previi iritațiile. La capitolul îngrijire medicală, pediatrii recomandă să avem în casă un aspirator nazal pentru a-i ușura respirația când e răcit și un termometru rectal pentru citirea corectă a temperaturii.

În concluzie: nu există lucruri „greșite“ sau „corecte“ de cumpărat pentru bebeluș. Dacă ceva îți face viața mai ușoară ca părinte și ai buget pentru asta, înseamnă că te ajută. Încearcă doar să-ți dai seama care sunt nevoile tale când apare copilul. Nu este indicat să cumperi totul din timp, pentru că există șanse foarte mari ca acele articole să nu fie, de fapt, de ajutor.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre articole inutile pentru nou-născuți, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa