Cum să liniștești rapid un copil care plânge. 5 metode de la medici

Georgiana Mihalcea, redactor
metode liniștire copil care plânge
În scurt timp vei ajunge să recunoşti diferenţa dintre diferitele forme de plâns: de foame, de oboseală, de boală, de stres etc. FOTO: Shutterstock

Cum să liniștești un copil care plânge? Întâi trebuie să înțelegi că plânsul este singurul lui mod de a-ți comunica ceva. Când vine vorba de bebeluși, există puține reguli general valabile. Dar un lucru îl au în comun cu toții în primele luni de viață, și acesta este tendința de a plânge. Amploarea acestor episoade va varia, desigur, de la copil la copil, dar cei mai mulți părinți se pot aștepta să aibă parte de câteva episoade de plâns zilnic. De ce? Pentru că este singurul mod al bebelușului de a-și comunica nevoile și dorințele.

Ar fi ideal să existe o opțiune, ca Google Translate, care să te ajute să îți dai seama ce încearcă să îți spună un copil care plânge! Din articolul nostru vei afla cum să descifrezi plânsul bebelușului și vei găsi câteva sfaturi utile pentru a calma aceste episoade.

De ce plânge bebelușul. 11 motive comune

Dacă ai un copil care plânge, ei bine, el încearcă să-ți spună că are nevoie de ceva. Darcia Narvaez , profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame din Notre Dame, Indiana a identificat 11 dintre cele mai comune motive pentru care bebelușii plâng și îți oferă și câteva strategii pentru a calma un copil care plânge.

Îi este foame

Toată lumea devine puțin nervoasă când îi este foame, iar bebelușii cu atât mai mult: pot trece de la supărare la țipat destul de repede dacă nu au mâncat de ceva vreme. S-ar putea să recunoști strigătul „hrănește-mă” ca fiind ritmic și repetitiv și (de obicei) scurt și slab. Plânsetele de foame ale bebelușului pot include, de asemenea, un sunet care se aude ca un „naaa”, spun experții, care provine de la lovirea reflexă a limbii bebelușului de cerul gurii în căutarea laptelui.

Soluția pentru hrănirea micuțului nu este să stai cu ochii pe ceas, ci să răspunzi la indicațiile bebelușului. „Plânsul este un semn târziu de foame”, spune Paul Horowitz, medic pediatru la Discovery Pediatrics din Valencia, California. Pentru a preveni plânsul de foame, fii atentă la semnele timpurii care anunță foamea”: plescăitul, sugerea mâinilor sau întoarcerea capului pentru a găsi sânul sau biberonul.

Îi este somn

Ca părinte epuizat, s-ar putea să poți adormi în momentul în care atingi salteaua, dar acest lucru nu este valabil și pentru bebeluș. Somnul este o abilitate ce trebuie învățată: „Nou-născuții nu au un ritm circadian stabilit până la aproximativ 4 luni”, spune Kim West , LCSW-C, consultant de somn pentru bebeluși, cunoscut sub numele de The Sleep Lady. „Pe lângă asta, un copil care plânge este în mare măsură incapabil să se auto-liniștească, așa că părinții trebuie să-l ajute.” Înfășarea, pentru început, îl poate face pe un nou născut să se simtă confortabil. Unii bebeluși răspund bine și la legănat, la auzul unui cântec de leagăn sau chiar la un zgomot alb.

Dacă bebelușul plânge noaptea și se trezește des, vei fi tentată să îi reduci somnul în timpul zilei, gândindu-te că mai puține reprize de somn după-amiază îl vor ajuta să doarmă mai bine noaptea. Dar nu va fi așa. Când copilul este obosit, corpul lui va produce hormoni care îl împiedică să adoarmă. De fiecare dată când dă semne de oboseală, e bine să-l lași să doarmă, indiferent de momentul zilei.

Are scutecul murdar

Unii bebeluși pot sta cu un scutec ud sau murdar ore întregi, fără să simtă o neplăcere. Alții reacționează imediat. Dacă plânge, deschide scutecul și fă o verificare rapidă! De asemenea, poți opta pentru o marcă de scutece dotată cu un indicator de umiditate, care își schimbă culoarea atunci când scutecul este ud.

Trebuie să eructeze

Dacă observi că bebelușul plânge imediat după hrănire, acesta este un semn clasic că trebuie să eructeze. Dar există și momente în care un bebe ar avea nevoie de eructare: „Toată lumea își amintește să ajute bebelușul să eructeze după alăptare, dar mulți bebeluși ar putea avea nevoie să facă asta după ce folosesc suzeta, sughiță sau plâng”, spune Horowitz. „Toate aceste situații pot duce la înghițirea aerului.” Așa că, atunci când ai un bebeluș care plânge inexplicabil, nu strică să-l ții în poziție verticală și să-l bați ușor pe spate. Există mai multe tehnici pentru a ajuta un bebeluș să eructeze, tu caut-o pe cea care i se potrivește cel mai bine.

Are gaze

Copilul tău plânge, se zvârcolește și își arcuiește spatele sau își agită picioarele? Acestea sunt semne revelatoare ale gazelor bebelușului, spune Preeti Parikh, medic pediatru la Pediatrics of New York din New York City. Vestea bună este că există o modalitate ușoară de a-l ajuta să treacă peste acest moment. „Ține copilul pe partea stângă pentru a ajuta digestia”, spune Parikh. „Dacă bebelușul are gaze, mișcă-i picioarele ca și cum ar pedala împinge-le spre piept pentru a ajuta la ameliorarea durerilor produse de gaze.”

Se află în etapa erupției dentare

Primii dinți ai bebelușului pot apărea încă de la vârsta de 4 luni, iar când durerea se instalează, intensificarea episoadelor de plâns este garantată. Alte semne de apariție a dinților sunt: salivarea excesivă și roaderea a orice este la îndemână. „Sugerea suzetei sau a degetului poate ajuta la calmarea bebelușului”, spune Parikh. Poți încerca să-i faci un masaj al gingiilor, sugerează Horowitz. Mestecarea obiectelor de dentiție congelate sau refrigerate, a prosoapelor sau chiar a bavetelor din bumbac poate oferi bebelușului o ușurare.

Deși poate fi tentant, evită gelurile pentru dentiție fără prescripție medicală. Aceste produse pe bază de benzocaină nu mai sunt aprobate pentru utilizare de către Academia Americană de Pediatrie (AAP), deoarece pot amorți partea din spate a gâtului și pot interfera cu capacitatea bebelușului de a înghiți. În plus, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA avertizează părinții cu privire la pericolele remediilor homeopate. Evită, de asemenea, colierele de chihlimbar pentru dentiție, care s-au dovedit a fi un pericol pentru bebeluș.

Este suprastimulat

Cu toții avem o suprasolicitare senzorială din când în când. Dar, în cazul bebelușilor, s-ar putea să fie dați peste cap după o petrecere în familie sau după ce au fost duși la cumpărături. Ține minte: micuțul tău încă se obișnuiește cu toată agitația vieții de zi cu zi, așa că s-ar putea să nu fie nevoie de prea mulți stimuli pentru a se simți iritat.

Dacă simți că în timpul unei ieșiri în zonă aglomerată bebe ne se simte confortabil și începe să plângă, e mai bine să mergi cu el acasă. Plimbarea în aer liber, într-un cadru liniștit și familiar poate face minuni. Dar nu te strădui prea mult încercând să ții copilul departe de activitățile senzoriale. „Stimularea este un lucru bun”, explică Horowitz. „Cea mai bună formă pentru bebeluș este stimularea unu-la-unu cu persoana iubită.”

Are nevoie de atenție

Știm cu toții că bebelușii nu pot sta prea mult timp nesupravegheați. Îl poți lăsa preț de câteva minute singur în pătuț sau pe covorașul de joacă atunci când mai crește, dar copilul tău va fi cel mai fericit și mai liniștit când va fi cu tine. „Copiii plâng adesea de singurătate pentru că nu sunt ținuți în brațe sau legănați în mod constant. Au nevoie de aceste lucruri pe măsură ce trec prin diverse salturi de dezvoltare”, spune Narvaez. „Copiii mici ar trebui să fie îngrijiți empatic și rapid, astfel încât adaptarea lor să fie liniștită, nu agitată.”

Este bolnav

Nimănui nu-i place să fie bolnav, iar bebelușii nu fac excepție. Dacă micuțul tău se simte rău, probabil vei observa că plânge mai des decât de obicei. „Majoritatea părinților știu cum sună plânsul obișnuit al bebelușului, așa că, dacă copilul nu se oprește din plâns sau plânge mai intens și mai mult decât de obicei, ar putea fi un semn de boală”, spune Charles.

Simte un disconfort

Noi, adulții, când ne intră ceva în ochi sau avem o etichetă de îmbrăcăminte care se freacă de piele, le putem elimina pur și simplu. Dar un bebeluș are o singură modalitate de a te anunța că simte un anumit disconfort, și acesta este plânsul. Dacă bebe este încă mârâit după ce a dormit și a fost hrănit, după ce a eructat și a fost schimbat, „dezbracă-l și inspectează-l de etichete sau alte lucruri mici care ar putea să-l enerveze”, spune West. Chiar și o șosetă prea strâmtă poate provoca o criză, așa că folosește-ți cele mai bune abilități de detectiv pentru a afla ce-l irită pe cel mic.

Are colici

Colicile sunt motivul cel mai frecvent pentru care plâng bebelușii. Colica este definită de AAP ca o afecțiune în care un copil sănătos plânge mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână, timp de mai mult de trei săptămâni la rând. Bebelușii cu colici plâng excesiv, sunt mai greu de consolat și au somnul întrerupt, ceea ce duce la mult stres pentru tine și partenerul tău. Dar este important să îți reamintim că aceste probleme se vor opri la un moment dat.

Metode eficiente care te ajută să calmezi un copil care plânge

Cel mai bun mod de a calma un copil care plânge este să descoperi mai întâi motivul pentru care face asta, astfel încât să poți răspunde rapid nevoilor sale. Fără să știe ce provoacă acele lacrimi, părinții încearcă adesea o serie de tehnici diferite de calmare, dar, făcând acest lucru, ratează deseori șansa de a rezolva problema reală, iar plânsul bebelușului crește progresiv.

Dacă bebelușul plânge în continuare, după ce ai verificat atent toate motivele menționate mai sus, încearcă cele 5 metode propuse se medicul pediatru Harvey Karp, în cartea sa „Happiest Baby on the Block” („Cel mai fericit bebeluș din bloc”).

Înfașă-l! Bebelușului îi place să fie înfășat, chiar dacă nu ți se mai pare la modă această practică. Îi oferă un sentiment de siguranță și îi amintește de zilele petrecute în pântecele tău. Primul pas pentru a-ți calma bebelușul care plânge este să-l înfășori într-un pled confortabil (dar nu prea strâns!) cu brațele pe lângă el.

• Poziția de confort. Ține copilul pe o parte sau pe burtă deasupra brațului tău. Ambele poziții sunt reconfortante pentru cel mic și pot ajuta la rezolvarea problemelor legate de gaze și alte probleme ale burticii.

• Șșșșttt. Emite un sunet blând direct în urechea bebelușului, care este similar cu zgomotele pe care le-a auzit în uter. Nu te teme să mărești puțin volumul pentru un copil care plânge.

• Uța-uța. Încearcă să legeni foarte ușor copilul pentru a-l face să se calmeze (în timp ce ai grijă să-i susții capul și gâtul). Bebelușii sunt obișnuiți cu aceste tipuri de mișcări din perioada petrecută în uter.

• Suptul. Potrivit lui Karp, o mulțime de bebeluși agitați se relaxează profund când sug ceva. Încearcă să-l alăptezi sau să folosești o suzetă odată ce bebelușul începe să se calmeze puțin.

Ce să NU faci:

  • Dacă simte nevoia să-și descarce frustrarea prin plâns, nu încerca să-i distragi atenția cu vreo jucărie, cu muzică, jocuri sau schimonoseli.
  • Nu-l imita în batjocură în speranța că-l va apuca râsul.
  • În niciun caz, nu-l lăsa să plângă singur sau, și mai rău, nu-i cere medicului să-i prescrie sedative! Singurul lucru bun pe care poți să-l faci este să-l iei în brațe, să-l consolezi și să-l lași să se liniștească.
  • Nu-i interzice plânsul, pentru este o activitate prin care puiul se eliberează de stres, dar nici nu-l lăsa în pătuț, să sufere. Ține-i companie, ca unui bun prieten.
  • Dacă ai nevoie să plângi și tu, lasă lacrimile să curgă în voie! Vei vedea că, după aceea, vă veți simți mai bine amândoi.

Sună la 112 și cere o ambulanță dacă bebelușul tău:

  • are o criză (convulsii)
  • are pielea albastră, pestriță, cenușie (gri) sau foarte palidă
  • respiră rapid sau scoate un zgomot gutural în timp ce respiră sau pare că se chinuie din greu pentru a respira, poate sugându-și stomacul sub cutia toracică
  • are o temperatură ridicată, dar mâinile și picioarele sunt reci
  • are o erupție cutanată roșu-violet oriunde pe corp – acesta ar putea fi un semn de meningită

Cum să îți păstrezi calmul și cât de mult contează emoțiile tale

Dacă bebelușul nu se oprește din plâns și tu ai atins limita, este în regulă să-l lași într-un loc sigur, cum ar fi pătuțul, până te liniștești. Dacă simți că începi să fii frustrată că bebe nu se mai oprește din plâns, găsește pe cineva care să te ajute, fie că este partenerul tău, un membru al familiei sau un prieten. Și amintește-ți că, asemenea tuturor lucrurilor, și aceasta va trece.

Nu uita că emoțiile tale contează foarte mult pentru starea de bine a celui mic și, dacă mami e bine, și bebe va fi mai bine. Trebuie să ştii însă că nici unei mămici „începătoare” nu i se cere să fie perfectă, că nimeni nu poate fi perfect, că nici o naştere nu seamănă cu alta şi nici un copil cu altul. Important este ca ea să facă tot ce poate pentru a face faţă problemelor care apar. Lucrul acesta ar trebui să-l înţeleagă şi cei din anturajul său.

Uneori, faptul că orice ai face, bebeluşul tot plânge, apare ca un motiv major de stres – te simţi dezorientată, gata să crezi că nu eşti o mamă capabilă, bună, iubitoare. Eşti îngrozită de gândul că vinovată eşti tu, deşi i-ai dat să mănânce, l-ai spălat, l-ai schimbat, i-ai cântat, l-ai legănat, l-ai dezmierdat şi nu l-ai lăsat singur nici o clipă. Încearcă să elimini toate sursele explicabile ale plânsului – foamea, boala etc. Încearcă să-i dai un sentiment de bine, de confort. În scurt timp, vei ajunge să recunoşti diferenţa dintre diferitele forme de plâns: de foame, de oboseală, de boală, de stres etc. Nu uita că pe măsură ce va creşte veţi avea tot mai multe punţi de comunicare între voi.

Ce poți face, concret, în perioada în care bebe plânge:

1. Nu ezita să ceri ajutor. Mobilizează-ţi partenerul de viaţă, părinţii, prietenii şi, de ce nu, adresează-te unor specialişti în probleme postnatale. Să faci totul singură nu e o glorie, ci o ultimă şi nefericită soluţie.

2. Întâlneşte-te cu alte mame. Profită de experienţa celor care au, la rândul lor, copii mici, şi vei avea nu unul, ci două avantaje. Pe de-o parte, vei primi sfaturile lor practice şi, pe de alta, vei realiza că nu eşti singura care se confruntă cu aceste situaţii.

3. Nu te lăsa prinsă de mărunţişuri. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să-ţi cunoşti priorităţile. Nu contează că nu ai reuşit să termini curăţenia de primăvară anul acesta. Încearcă să-ţi împarţi sarcinile şi responsabilităţile cu partenerul de viaţă. Apoi, diminuează pe cât posibil factorii de stres din mediul în care trăieşti. De exemplu, nu este indicat să vă mutaţi imediat după naşterea copilului tău. Aşteaptă mai întâi să se instaleze o anumită rutină.

4. Odihneşte-te şi dormi cât mai mult. Mai bine te întinzi puţin şi tragi un pui de somn, cât de mic, în perioadele de siestă ale bebeluşului tău, decât să faci curat sau să speli. Altfel vei fi epuizată exact când el este activ.

5. Nu ezita să vorbeşti despre lucrurile care te frământă. De multe ori te vei simţi mult mai bine după o simplă împărtăşire a problemelor ce te apasă. Te aștepăm în grupul nostru „Părinte cu minte”.

6. Nu elimina în totalitate fostele tale activităţi din timpul liber. Împarte sarcinile, diminuează din responsabilităţile pe care le ai în timpul zilei şi reorganizează-ţi programul astfel încât să poţi să ieşi din casă cu regularitate.

7. Nu te teme să mai laşi din când în când copilul şi în grija altora. Evident, pe mâini bune, în familie, de exemplu la bunici. Ei se vor bucura nespus, iar tu vei avea parte de câteva momente de relaxare. După venirea pe lume a micuţului, este important să-ţi oferi timp şi ţie, şi vieţii tale de cuplu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa