Cum sa incurajezi dezvoltarea artistica si creativa

TOTUL DESPRE MAME
copil creativ

De ce este importantă dezvoltarea creativa pentru copil?

Dezvoltarea creativa foarte importante pentru copilul ajuns la varsta la care e dat la scoala. Poti sa creezi mediul perfect pentru dezvoltarea acestor calitati si sa hranesti imaginatia copilului tau. De asemenea, ofera-i mult timp pentru jocuri creative.

Cum sa incurajezi jocurile creative

Procesul creativ trebuie trait si gustat la maximum de copilul tau. Perseverenta e o calitate care trebuie exploatata, asa ca incurajeaza-l pe cel mic sa duca la bun sfarsit ceea ce creeaza. Dar nu uita, aceasta este varsta la care trebuie sa experimenteze, o perioada a incercarilor si a greselilor pentru ca asa va invata

Poti sa-ti incurajezi copilul aratand ca esti interesata de ceea ce face, sa-i oferi sugestii si sustinere cand are nevoie. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre procesul creatiei si ofera-i incredere incat sa se laude cu operele de arta prietenilor si familiei.

Indiferent de rezultatul final, fie ca e o sceneta sau o pictura, asigura-te ca l-ai laudat suficient de vocal si de expresiv. Ofera detalii pentru care ii aclami opera de arta: „imi plac culoriel alese pentru a picta casuta”. Evita sa faci comparatii cu operele altor copii.

Sugestii pentru activitati creative

  • incurajeaza-l sa foloseasca unelte si diverse tehnici. Desenul, folosirea pensulelor pentru pictat si plastilina, toate sunt elemente pe care le poate experimenta la aceasta varsta
  • folositi o cutie goala din care sa faceti un robot, o cazemata sau o casuta, ce stii ca ii place copilului mai mult. El poate sa taie, sa lipeasca sau sa picteze pe cartonul pus la dispozitie
  • lipiti panglici si funde pe carton si hartie
  • ziare vechi, lipici si apa sunt tot ce-ti trebuie pentru papier mâché
  • folositi tuburile de la hartie igienica sau sticle goale ca sa construiti o familie. Desenati fete, lipiti bucati de material ca sa imbracati „figurinele” si folositi vata pe post de par. Odata ce ati terminat de creat, incurajeaza-l pe cel mic sa faca si povestea familiei
  • toamna, strangeti frunzele si desenati pe ele, lipiti-le pe hartie si faceti modele sau afundati-le in vopsea

O idee buna e sa faceti o cutie cu de toate in care sa strangeti impreuna tot felul de obiecte pe care le puteti folosi mai apoi in activitati creative. De la hartie colorata, bilute si tot felul de bucati de materiale, strangeti toate obiectele de acest fel in cutia magica.

Idei de teatru

In loc sa arunci hainele vechi si demodate, pune-le intr-un loc special care poate fi recuzita teatrului de acasa. Din cand in cand poti sa-i faci o surpriza copilului si sa-i mai aduci un nou element pe care il poate folosi intr-o piesa de teatru, fie ca e o palarie sau o peruca.

Transformati ce vi se intampla in viata de zi cu zi intr-o piesa de teatru, dar jucati-va si de-a doctorul, de-a pompierii sau de-a educatoarea. O sa descoperi cu aceasta ocazie cum vede cel mic ceea ce e in viata lui.

Faceti cu randul la povesti improvizate. Poti porni de la un amanunt din realitatea imediata si sa crosetezi o poveste pe marginea acestuia. Continuitatea acestor activitati e foarte importanta, asa ca nu intrerupe serile de teatru sau de povesti.

Idei de muzica si dans

Daca vrei sa-i cultivi gusturile muzicale celui mic, va trebui sa preiei comanda. Prezinta-i cat mai multe genuri de muzica, dar nu te astepta sa-i insufli pasiunea prin muzica. Unii copii sunt fascinati, altii indiferenti.

Daca stii sa canti la vreun instrument, poti sa faci seri de muzica live la care sa-i canti celui mic, dar sa-l lasi si pe el sa incerce sa cante la instrumentul respectiv. Pe masura ce creste, explica-i copilului concepte precum incet/tare, repede/lin si exemplifica-i prin muzica ce inseamna asta. Apoi, incurajeaza-l sa repete si el niste sunete in aceleasi note.

Chiar daca nu aveti instrumente acasa, puteti sa improvizati si bateti la masa, sa suflati in sticle sau percutia la burta goala.

O idee de joaca buna prin care iti ajuti copilul sa exploreze spatiul prin miscare este:
Sari pe loc, apoi in timp ce alergi. Fa sarituri mici, apoi unele mai mari. Sari incet, apoi repede. Sari intr-un picior, apoi in ambele. Fa o pirueta pe loc, una larga, alta mai stransa. Alearga pe ritmuri variate. Foloseste-ti corpul ca sa exprimi diverse emotii: fericire, tristete, surprindere, nervi, mirare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa