Pielea bebelușilor are caracteristici specifice care o fac mai fragilă, mai sensibilă și predispusă spre uscare și deshidratare. Este subțire, are un conținut scăzut de sebum, lipide și agenți naturali de hidratare. Este incomplet dezvoltată pentru a face față factorilor din mediul extern. Fiind foarte diferită de pielea adulților, este important să înțelegem că are alte nevoi de îngrijire pentru a preveni problemele care pot apărea în primele luni de viață ale celor mici: acneea, dermatitele, eczemele și iritațiile. Un medic primar dermato-venerologie ne-a dezvăluit ce ingrediente fac bine în aceste contexte, într-un ghid complet al îngrijirii pielii celor mici.
Senzația pe care o avem când atingem pielea moale și catifelată a unui bebeluș este memorabilă. Însă, uneori, micuții pot face leziuni pe piele. Erupțiile cutanate, eczemele, acneea și iritațiile care pot apărea sunt rezultatul unei diferențe majore între pielea celor mici și a noastră, a adulților, spune dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie. Medicul ne explică într-un ghid complet al îngrijirii pielii bebelușilor ce lipsește pielii acestora încât este predispusă la atâtea probleme și la ce riscuri sunt expuși cei mici.
Pielea bebelușilor este mai permeabilă – risc de toxicitate
Pielea bebelușilor are mai puține fibre elastice decât pielea adulților. Prin urmare, se comportă ca o sită, permițând trecerea cu mult mai multă ușurință a substanțelor pe care le aplicăm pe piele. „De aceea, potrivit ar fi să folosiți doar produse recomandate vârstei bebelușului. Ar trebui să acordați o atenție mai mare acelora care conțin: antiseptice/dezinfectante, antibiotice, anestezice, antiparazitare, repelente de insecte, acid salicilic sau uree”, spune medicul primar.
Pielea bebelușilor este mai subțire – risc de infecții și arsuri solare
Pielea unui bebeluș este de trei până la cinci ori mai subțire decât cea a unui adult și este alcătuită din celule mai mici. Asta face ca absorbția apei și a altor substanțe în organism să fie mai mare. În plus, suprafața pielii unui copil este de cinci ori mai mare decât a unui adult în raport cu greutatea corporală. Deoarece pielea poate absorbi iritanți, alergeni și bacterii din mediul înconjurător, o substanță care reușește să pătrundă în piele ajunge să fie considerabil mai concentrată în corpul unui copil. De aceea, când bariera de protecție este mai fragilă, iar microbiomul (totalitatea bacteriilor de pe piele) este încă în dezvoltare, riscul de infecții este mare, avertizează medicul.
Fiind atât de subțire față de pielea matură, melanina, pigmentul pielii și cea care ne protejează de radiațiile soarelui, este produsă în cantități foarte mici. De aceea, există un risc înalt de arsuri solare. „Până la vârsta de 6 luni, ar trebui să protejați nou-născuții de expunerea directă la soare prin îmbrăcăminte, preferința pentru zone umbrite, iar mai apoi și cu ajutorul cremelor de fotoprotecție UVB+UVA, ideal SPF 50+”, este recomandarea medicului primar Mara Mihai.
Pielea bebelușilor este mai puțin capabilă să rețină umezeală – risc de deshidratare
Nou-născuții au pielea uscată și aspră. Deși reușesc să dezvolte o mai bună hidratare a pielii undeva între 8 și 24 de luni, nivelurile de umiditate fluctuează mult. Pielea adulților are niște molecule ce fac parte din grupul factorilor naturali de hidratare și care mențin celulele pielii hidratate prin absorbția apei. La bebeluși, pierderile de căldură și transpirație sunt mult mai intense. În plus, au probleme și cu reglarea temperaturii corpului. „Atunci când afară este prea cald sau atunci când răcesc, nou-născuții pot pierde o cantitate mare de apă prin piele și se pot deshidrata. De aceea, ar trebui să protejați bebelușii de variațiile mari de temperatură, iar în casă să mențineți, pe cât posibil, o temperatură constantă”, spune medicul.
Hidratare și emoliere: nevoile de bază ale pielii bebelușilor
Pentru a preveni iritațiile pielii bebelușilor, trebuie să le menținem piele hidratată și catifelată. Pe piață sunt o mulțime de creme care își etalează beneficiile pentru pielea sensibilă a bebelușilor, dar pe care e bine să o alegi? Poate fi o adevărată provocare, știm! Noi te ajutăm să decizi ce este cel mai bine pentru bebelușul tău, arătându-ți care sunt cele mai potrivite ingrediente pentru sănătatea pielii lui.
Astfel, ingredientele potrivite sunt cele blânde cu pielea sensibilă a bebelușilor. Dintre acestea, glicerina, untul de shea, acidul hialuronic, niacinamida, ceramidele, pantenol și zincul sunt ingrediente recomandate de specialiștii în îngrijirea pielii bebelușilor. Beneficiile multora sunt susținute de studii clinice. Spre exemplu, untul de shea este bogat in vitaminele A, E și în acizi grași esențiali, substanțe necesare pentru menținerea suplă și hidratată a pielii afectate de eczemă. Cercetările arată că folosirea untului de shea ajută pielea să-și păstreze umiditatea, ceea ce o face moale și netedă. Crema de spălare Lipikar Syndet AP+ conține unt de shea, precum și niacinamidă.
Niacinamida este una dintre cele două forme ale vitamine B3. Studiile arată că aceasta are rolul de a întări bariera protectoare a pielii prin creșterea unor proteine din stratul cornos al pielii. Totodată, ea poate preveni pierderea apei de la nivelul pielii, ceea ce duce la creșterea hidratării stratului cornos. Mai mult decât atât, niacinamida a dovedit proprietăți antiinflamatoare. Balsamul Lipikar Baume Ap+M le conține pe amândouă.
Produsele din gama Lipikar se deosebesc de alte produse de îngrijire recomandate pentru bebeluși datorită ingredientelor pe care le conțin. Două dintre cele mai importante astfel de ingrediente sunt untul de shea și niacinamida. În plus, acestea sunt formulate cu ingrediente patentate ce protejează și reechilibrează microbiomul pielii.
Problemele pielii bebelușilor. Cum le prevenim și cum le îngrijim
La naștere, pielea bebelușului are un pH aproape neutru. Acesta devine treptat mai acid pe măsură ce îmbătrânim, însă protejarea pH-ului natural al bebelușului ajută la susținerea sănătății pielii la începutul vieții. Iată ce probleme de piele pot dezvolta bebelușii, dar mai ales ce măsuri de prevenție și îngrijire sunt necesare în fiecare situație, așa cum recomandă dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie:
„Crustele de lapte” sau dermatita seboreică
Începând cu a doua săptămână după naștere și până la vârsta de 1 an (rareori mai târziu), bebelușii pot dezvolta dermatită seboreică. Primele leziuni, care poartă și denumirea populară de „cruste de lapte”, apar pe scalp și se manifestă prin roșeață și scuame cu aspect alb-gălbui, adeseori aderente de pielea capului și de firele de păr. Dermatita se poate extinde pe față, în special în zona T (frunte, nas, bărbie), în pliurile pielii (ex. zona cefei sau în spatele urechilor) sau în zona feselor, sub forma unei iritații de scutec. De obicei, nu provoacă mâncărime sau deranj copiilor și reprezintă mai mult o problemă estetică.
Măsuri de prevenție și îngrijire. „În timpul băiței bebelușului, folosiți produse blânde de curățare (ex. Lipikar Syndet AP+) și încercați să îndepărtați cu blândețe scuamele din păr cu o periuță cu fire moi (ex. periuță de dinți). Încercați să evitați îndepărtarea prin smulgere a crustelor aderente la firele de păr, deoarece pierderea părului poate astfel deveni permanentă. După băiță, aplicați pe zonele iritate un spray calmant pentru piele iritată, cu sulfat de zinc, precum Serozinc de la La Roche-Posay și un produs reparator, calmant, precum spray-ul concentrat Cicaplast B5 sau balsamul ultra-reparator Cicaplast Baume B5+.”
Dermatita atopică
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cu evoluție de lungă durată. Simptomele sunt piele uscată, erupții cu pete roșiatice, uneori și cu vezicule (leziuni/bășici cu lichid) și senzație de mâncărime. Apare mai frecvent la copii (1 din 5), dar și în familii în care și alte rude de sânge prezintă diferite afecțiuni alergice (rinoconjunctivită, astm, dermatită atopică). Mâncărimile pot cauza tulburări de somn, afectând starea bebelușului.
În această boală, bariera de protecție a pielii este alterată și apare o deshidratare cronică, prin pierderea transepidermică de apă. Copilul capătă o sensibilitate sporită la factorii externi (schimbări de temperatură, de umezeală în mediul înconjurător, contactul cu substanțe iritante, praf, poluare etc.). Mai mult, și microbiomul cutanat este afectat, iar infecțiile sunt mai frecvente, în special cu stafilococul auriu.
Măsuri de prevenție și îngrijire. Emolientele sunt esențiale, reprezentând principalul tratament al dermatitei atopice, subliniază dr. Mara Mihai. Acestea refac bariera de protecție a pielii, prevenind iritațiile. „Un exemplu de rutină ar fi spălarea cu Lipikar Syndet AP+. Apoi, aplicarea pe pielea ușor umedă, pe tot corpul, a unei creme sau a unui balsam, precum Lipikar Baume AP+M. Acesta calmează pielea și reechilibrează microbiomul cutanat. Pe zonele iritate puteți aplica balsamul ultra-reparator Cicaplast Baume B5+”, adaugă medicul.
Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este favorizată de umezeală și de fricțiune, de contactul prelungit cu urina sau materiile fecale. Se manifestă prin roșeață în zona scutecului. Și alte boli au un aspect asemănător (spre exemplu, infecția cu Candida); de aceea, dacă persistă roșeața, în ciuda îngrijirii potrivite, e necesar să cerem ajutorul unui specialist (medic dermatolog, medic pediatru, medic de familie), spune dr. Mara Mihai.
Măsuri de prevenție și îngrijire. „Pentru a preveni dermatita de scutec, ar trebui să schimbați frecvent scutecele și să alegeți unele foarte absorbante. Să nu strângeți exagerat de tare scutecele. Încercați să evitați pe cât posibil șervețelele umede și pudra de talc, fiind de preferat spălarea cu apă și un produs de curățare blând precum Lipikar Syndet AP+, la fiecare schimbare a scutecului. Apoi, pentru refacerea barierei de protecție a pielii, este potrivit să aplicați balsamul ultra-reparator Cicaplast Baume B5+.”
Dermatita de contact
Se manifestă prin apariția unor zone roșii, uneori cu vezicule (leziuni/bășici cu lichid), care provoacă un mare disconfort bebelușului. Pot să apară din cauza igienei excesive, a băițelor prelungite, cu apă mai caldă, cu spumant de baie sau după folosirea unor produse de curățare a pielii care conțin parfumuri sau substanțe iritante. Acestea afectează baiera de protecție a pielii, oricum fragilă în cazul bebelușilor.
Măsuri de îngrijire. „Pentru refacerea barierei de protecție a pielii, este potrivit să aplicați balsamul ultra-reparator Cicaplast Baume B5+.”
Acneea nou-născutului
Chiar din prima lună de viață, bebelușii pot dezvolta acnee, cel mai adesea în forme ușoare, care se vindecă de la sine. Mai rar pot fi forme severe, în care leziunile persistă mult timp, până la vârsta de 2 ani, iar în lipsa unui tratament potrivit, pot rămâne cicatrici. Leziunile apar la nivelul feței, în special în zona obrajilor, dar și pe nas sau frunte.
Măsuri de prevenție și îngrijire. „Nu există modalități de prevenție a acneei, ci doar măsuri pentru a calma pielea și a diminua riscul unor forme severe. Fața bebelușului ar trebui spălată în fiecare zi cu un produs de curățare delicat (ex. Lipikar Syndet AP+), iar apoi aplicat un spray calmant pentru ten iritat și gras cu sulfat de zinc, Serozinc, și/sau a unui produs reparator, calmant precum Spray-ul concentrat Cicaplast B5 sau balsamul ultra-reparator Cicaplast Baume B5+. Evitați stoarcerea coșurilor/pustulelor, deoarece ar putea lăsa cicatrici, precum și utilizarea unor produse anti-acnee destinate adulților, deoarece acestea ar putea fi toxice pentru copiii atât de mici.”
Rutina corectă de îngrijire a pielii nou-născutului
Rutina este cuvântul-cheie atunci când vorbim despre îngrijirea pielii unui nou-născut. Iată care sunt sfaturile generale ale medicului:
Pentru curățarea pielii, ar trebui să luați în considerare ca:
- băița să nu dureze mai mult de 10 minute și să se facă o dată la două zile;
- să nu folosiți apă foarte caldă, ci la o temperatură medie (să fie călduță);
- să clătiți bine bebelușul, mai ales în zona pliurilor și după urechi;
- să folosiți un produs de spălare blând, adică fără parfum sau alcool, cu un pH apropiat de cel al pielii, de 5-6. Cele mai potrivite sunt cele de tip Syndet, precum Lipikar Syndet AP+.
Pentru protejarea pielii, este foarte important pasul 2, care înseamnă hidratare și emoliere. Aici, recomandarea este:
- să aplicați în fiecare zi, pe tot corpul, o cremă sau un balsam. Lipikar Baume AP+M, după băiță, pe pielea ușor umedă sau, în restul zilelor, pe pielea uscată. Această operațiune se va repeta și după fiecare schimbare de scutec, pe zona curățată.
Pentru protecția solară, este potrivit să:
- nu expuneți copilul direct în soare înainte de a împlini 6 luni. În sezonul cald, evitați plimbările la ore cu radiație solară intensă (10:00-16:00), căutați umbra și folosiți îmbrăcăminte potrivită, pălării, umbrele;
- folosiți în fiecare zi protecție solară, fie că este vorba de îmbrăcăminte, fie de creme de fotoprotecție, conform vârstei copilului;
- după ce bebelușul împlinește vârsta de 6 luni, puteți folosi și produse dermatocosmetice de fotoprotecție dedicate bebelușilor, precum laptele cu protecție solară SPF 50+ pentru față și corp Anthelios Dermo-Pediatrics. Din aceeași gamă, după vârsta de 3 ani pot fi folosite și spray-ul invizibil Dermo-Pediatrics SPF50+ sau loțiunea hidratantă Dermo-Pediatrics SPF50+.