Cremă pentru bebeluși. Când se folosește, cum trebuie să fie, ce ingrediente să nu conțină

Tot ce alegi pentru îngrijirea bebelușului tău necesită o atenție specială. Așa stau lucrurile și în ceea ce primește cremele pentru cei mici. Te ajutăm să înțelegi când pot fi folosite, ce ingrediente trebuie evitate și cum să faci cea mai bună alegere!

Georgiana Mihalcea, redactor
cremă bebeluși
Vrei să cumperi o cremă pentru bebeluși și nu cunoști principalele criterii ale unei alegeri corecte? Le găsești în articolul nostru!

Când cumperi o cremă pentru bebeluși vrei să alegi un produs sigur pentru pielea delicată. Sperăm ca acest articol să îți fie de mare folos când mergi la cumpărături și să te ajute să faci cea mai bună alegere.

Pielea bebelușului tău este mai subțire, mai delicată și mai predispusă la uscare decât pielea adulților. Produsele pentru bebeluși ar trebui să utilizeze ingrediente de curățare ușoare și ar trebui să protejeze echilibrul natural al pielii bebelușului, menținând în același timp stratul său exterior și protector.

Cremă pentru bebelușii nou-născuți. Când este nevoie de ea în primele luni de viață

Sugarii au o piele moale și sensibilă, iar acest lucru duce uneori la apariția unor la probleme dermatologice. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme dermatologice la bebeluși.

Pielea uscată

Din când în când, toți avem pielea uscată. Același lucru este valabil și pentru bebeluși și este deosebit de frecvent în rândul nou-născuților, care pot avea pielea uscată în timp ce se adaptează la viața din afara uterului. În mod normal, pielea uscată a nou-născutului își revine într-o săptămână sau două.

Pe de altă parte, pielea uscată poate afecta copiii de orice vârstă. Poate fi cauzată de produse dure de îngrijire a pielii, de vremea uscată sau rece sau de o serie de alți factori. O cremă pentru bebeluși va rezolva problema destul de ușor!

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică („cojițe pe cap”) este o afecțiune extrem de frecventă de îngrijire a pielii nou-născuților. Deși poate părea alarmant, cojițele nu sunt nici dureroase, nici contagioase. Nu trebuie să te îngrijorezi! Mulţi copii au pe pielea capului aceste cojiţe. Dacă ele sunt groase, galbene şi uleioase este foarte posibil să fie dermatită seboreică. Ea apare de obicei în prima lună de viaţă şi dispare spre luna a şasea, dar uneori poate persista până spre vârsta de un an.

De vină nu este spălatul pe cap prea des sau folosirea unui anumit şampon sau a apei de robinet. Hormonii tăi din timpul sarcinii au stimulat glandele sebacee ale copilului, aşa că trebuie să aştepţi pentru ca organismului său să iasă complet de sub influenţa celor 9 luni de sarcină.

Iritația de scutec

Iritația de scutec apare exclusiv în jurul taliei și coapselor bebelușului. Căldura poate fi un factor care contribuie, dar umezeala și bacteriile pe care le blochează scutecele joacă, de asemenea, un rol important. Pentru a evita apariția iritației de scurec, schimbă-l cât mai repede când se murdărește și asigură-te că-i cureți fundulețul în mod corect.

Dacă urina şi materiile fecale rămân în contact prelungit cu pielea neaerisită, pe care iniţial o vor irita (apar zone roşii în plica inghinală însoţite de o puternică senzaţie de mâncărime). Mai apoi, în formele severe, iritaţia creează condiţii pentru suprainfecţii – de cele mai multe ori, candidozice. Ceea ce am descris mai sus este modul în care apare dermatita la scutec. Pentru această există cremă specială pentru bebeluși pe care o voi lua la indicația medicului pediatru/dermatolog.

Acneea bebelușului

De cele mai multe ori, ne gândim la acnee ca la o problemă a pielii pentru adolescenții în plină pubertate. Cu toate acestea acneea bebelușului este și o afecțiune obișnuită de îngrijire a pielii. Acneea bebelușului este perfect normală. Nu provoacă disconfort și este ușor de tratat, cu o cremă specială pentru bebeluși pe care, cel mai probabil ți-o va prescrie pediatrul copilului tău sau un dermatolog.

Eczema

Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, se caracterizează prin apariția de pete de pielea uscată, iritată, de culoare roșiatică, care nu pare să aibă cauze evidente. În realitate, eczema este o problemă legată de alergie.

Din păcate, eczema este o afecțiune de îngrijire a pielii bebelușilor care le provoacă disconfort. Vestea bună este că există în farmacii creme pentru bebeluși care pot trata cu succes nedoritele eczeme.

Straturile pieliiConţineLa ce ajută
Epiderm (la exterior)Celule epiteliale pline de keratină (proteină ce conferă rezistenţă) Melanocite – sinteză de melaninăProtecţie mecanică şi chimicăSinteză de vitamina DProtecţie împotriva razelor UV
DermVase de sânge, Glande sudoripare Receptori, nervi Glande sebacee Rădăcina firului de păr Fibre elastice de colagenCedează căldură prevenind supraîncălzireaCel mai mare organ de simţHrăneşte epidermul
HipodermDepozit de lipide Fibre de colagenIzolează termic


Întrebări frecvente despre crema pentru bebeluși

Iată cele mai des întâlnite dileme ale mamelor legate de crema pentru bebeluși, cu răspunsuri oferite de experții de la babycentre.co.uk

De ce are nevoie bebelușul meu de o cremă specială pentru îngrijirea pielii?

Cremele concepute pentru toată lumea ar putea deteriora pielea bebelușului. Deci regula de aur este căuți o cremă care a fost creată special pentru bebeluși. Parfumul și alcoolul, adesea găsite în produsele pentru adulți, pot irita pielea bebelușului sau chiar provoca o reacție alergică. Crema de îngrijire a pielii bebelușilor ar trebui să aibă niveluri mai mici de parfum și nu trebuie să conțină alcool .

Ce înseamnă „pH echilibrat”?

Vei vedea adesea, pe eticheta cremei pentru bebeluși expresiile „pH neutru” sau „pH echilibrat” folosite pentru a descrie produsele de îngrijire a pielii pentru bebeluși. Scara pH-ului este un mod de a măsura cât de acidă sau alcalină este o substanță.

Iată cum funcționează:

  • Un scor scăzut pe scară, pH1 până la pH6, indică o substanță acidă.
  • Un scor mai mare pe scară, pH8 la pH14 indică o substanță alcalină.
  • Se spune că o substanță care nu este nici acidă, nici alcalină are un pH neutru sau pH 7.


Nivelurile de PH sunt importante, deoarece în câteva săptămâni de la naștere, suprafața pielii bebelușului se schimbă de la aproape pH neutru la un pH ușor acid.

Acest strat ușor acid de pe suprafața pielii bebelușului se numește „manta acidă”. Acționează ca o barieră pentru protejarea pielii bebelușului. O cremă de îngrijire a pielii apropiată de nivelul pH-ului pielii bebelușului tău nu va perturba acest strat protector.

Marea majoritate a produselor de îngrijire a pielii nu oferă un nivel exact de pH. Eticheta poate spune doar dacă un produs este neutru la pH. Atâta timp cât pielea bebelușului este sănătoasă și nu este uscată sau descuamată, un produs cu pH neutru ar trebui să fie o alegere bună!

Uneori, termenul ușor sau ultra-ușor poate fi folosit și pentru a sugera că un produs este apropiat de aciditatea pielii sănătoase. Cu toate acestea, acest lucru nu garantează că produsul este echilibrat sau neutru.

Crema și alte produse antibacteriene sunt bune pentru pielea bebelușului meu?

Nu. Nu utiliza produse care sunt etichetate ca antibacteriene sau antimicrobiene pe pielea bebelușului, oricât de murdar ar fi fundul lor! Produsele de curățare ușoare și lichide pentru copii sau șervețelele umede, fără alcool, funcționează perfect pentru a-ți menține copilul curat. Ingredientele antibacteriene nu sunt de obicei adăugate la produsele pentru bebeluși.

De ce pe etichetă scrie „fără alcool”?

Alcoolul este utilizat în mod obișnuit în produsele de îngrijire a pielii pentru adulți pentru a le face să se usuce rapid. Dar alcoolul poate fi foarte uscat și poate irita pielea bebelușului, așa că nu ar trebui să fie utilizat în produsele de îngrijire a pielii pentru bebeluși, mai ales în creme.

Dacă te uiți la ingredientele unui produs, alcoolul va fi listat ca etanol sau alcool etilic. Cu toate acestea, doar pentru a confunda lucrurile, există un alt grup de ingrediente numite alcooli grași care au un efect destul de diferit asupra pielii, pentru că, de obicei nu irită sau usucă pielea.

Alcoolul cetearilic este un alcool gras pe care îl poți vedea listat în ingredientele șervețelelor pentru copii. Alcoolul cetostearilic este un alt element pe care îl poți găsi la emolienți și la care, în rare ocazii, un copil cu piele sensibilă poate reacționa.

Ar trebui să aleg o cremă pentru bebeluși fără parfum?

Dacă bebelușul tău are o piele sănătoasă, nu contează dacă folosești creme ușor sau deloc parfumate. Dar dacă bebelușul are pielea uscată sau suferă de eczeme, ar trebui să eviți toate produsele parfumate, deoarece acestea sunt iritante comune.să te ajute să faci cea mai bună alegere cât mai puțin susceptibile că ar irita pielea și, în plus, să o protejeze.

Produsele naturale pot părea blânde, dar nu sunt neapărat mai sigure și pot avea teste limitate. Unii experți spun că ar trebui să eviți toate cremele pentru bebeluși parfumate pentru a fi în siguranță.

Ar fi bine să fac un test înainte de a utiliza un produs nou?

Cremele hidratante și loțiunile pentru bebeluși tind să fie ușor parfumate. Poate dorești să faci mai întâi un test, mai ales dacă pielea bebelușului tău este uscată .

Pentru a face un astfel de test, aplică o cantitate mică de cremă pe o zonă restrânsă de piele pe brațul sau piciorul bebelușului. Așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă bebelușul are vreo reacție. Dacă pielea micuțului reacționează, aceasta va deveni roșie, va prezenta mâncărime, și chiar durere în zona afectată.


Dacă vezi aceste semne, oprește imediat utilizarea produsului. Fii cu ochii pe pielea bebelușului tău câteva zile, deoarece este posibil să aibă o reacție întârziată.

Ce cremă este cea mai bună dacă bebelușul meu are eczeme?

Dacă bebelușul are deja pielea uscată sau prezintă eczeme, este important să utilizezi numai produse pe bază de emolienți și să eviți toate produsele parfumate.

Alege emolienți pentru baie, fără parfum, fără săpun, creme și unguente emoliente, care te vor ajuta să restabilești bariera pielii bebelușului și să previi apariția pielii uscate. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de hidratante medicale. Poți spăla corpul și părul bebelușului cu aceste produse.

Dacă bebelușul are eczeme și vrei să îi faci un masaj, cel mai bine este să folosești crema sau emolientul prescris de medicul pediatru, mai degrabă decât un alt produs.

Cum aleg o cremă de protecție solară pentru bebeluși?

Rafturile magazinelor abundă de produse cosmetice cu rol de ecran solar, care protejează împotriva radiaţiei solare UV prin absorbţia, reflexia şi dispersia luminii. Iată ce spune farmaristul:

„Agenţii de protecţie solară se împart în două categorii: fizici şi chimici. Am menţionat această clasificare deoarece tipul produsului cumpărat este foarte important: agenţii chimici nu sunt recomandaţi sugarilor şi copiilor mici, chiar dacă ei corespund ca SPF. Ce este acela SPF? SPF provine din „sun protection factor” şi arată protecţia faţă de tipul B al ultravioletelor (cele care ard). SPF arată de câte ori ne-am arde în absenţa aplicării agentului ecran. SPF de 15 furnizează un ecran complet – orice factor superior lui 15, chiar dacă este mai scump, are acelaşi efect de blocaj total. Pentru bebeluși și copii mici se recomandă SPF 15 doar la nivelul feţei, în rest SPF 5-6 este suficient în condiţiile în care între orele 11 şi 15 sunt feriţi de razele soarelui. Trebuie luat un produs mai bun, o cremă sau lapte de corp, chiar dacă este mai scump, pentru a limita reacţiile adverse care pot fi alergice, eritematoase – dermatita de contact la substanţa folosită”.

Elena Bunea, asistent farmacie

Ce îmi spune eticheta unei creme pentru bebeluși?

Conform legii, producătorii de produse pentru îngrijirea pielii bebelușilor, trebuie să precizeze pe etichetă următoarele aspecte:

  • „perioada de folosire după deschidere” sau o „dată de expirare” pentru a arăta cât timp poate fi păstrat și folosit produsul
  • o descriere, pe scurt,  a produsului
  • orice avertismente care ar putea fi necesare
  • numele producătorului
  • o listă de ingrediente


Industria se reglementează singură atunci când vine vorba de alți termeni folosiți pe etichete. Uneori, poate fi greu să distingi limbajul de marketing din informațiile științifice atunci când te uiți la etichete. Pentru a a te ajuta să deslușești mai multe informații despre ceea ce înseamnă de fapt etichetarea produselor pentru bebeluși, nu doar a cremelor,  am realizat o listă care explică câțiva dintre cei mai comuni termeni pe care îi poți întâlni:

  • Antibacterian/antimicrobian: Distrugerea sau inhibarea creșterii bacteriilor.
  • Fără alcool: Fără etanol sau alcool etilic.
  • Substanțe chimice: Substanțe formate din atomi sau molecule, fie că sunt artificiale sau naturale. Toate ingredientele produsului sunt produse chimice.
  • Testat dermatologic: Nu există o definiție legală atunci când este aplicat unui produs cosmetic, dar de obicei înseamnă „testat pe piele”. Testele nu trebuie să fie făcute de un medic sau dermatolog, dar pot fi verificate ulterior de o persoană calificată medical.
  • Hipoalergenic: este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică.
  • Pentru pielea sensibilă: E puțin probabil să provoace iritații. Acest lucru este diferit de o reacție alergică.
  • Fără parfum: nu i s-a adăugat un ingredient pentru a oferi un anumit parfum. Cu toate acestea, un ingredient care conține parfum ar putea fi încă inclus dacă a fost adăugat din alt motiv, cum ar fi pentru a masca mirosul produsului original.
  • Natural: O substanță derivată din natură. Substanțele naturale nu sunt neapărat mai sănătoase sau mai sigure. De exemplu, nicotina și arsenicul sunt substanțe naturale.
  • Organic: Nu există o definiție legală pentru produsele cosmetice organice. De obicei se certifică produsele ca fiind ecologice dacă ele conțin mai mult de 95% ingrediente produse organic.
  • pH echilibrat: În general, înseamnă că produsul are un pH apropiat de cel al pielii sănătoase, adică ușor acid, la aproximativ pH4,5 până la pH5,5.
  • pH neutru sau pH neutru pentru piele: înseamnă, în general, că produsul are un pH de aproximativ 7.
  • Conservant: Ingredient adăugat pentru a proteja produsele și utilizatorul împotriva contaminării cu germeni în timpul depozitării și utilizării.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa