Copilul meu se trezește prea devreme. Ce e de făcut?

Alexandra Irimiea
trezire copil

  Și copilul tău se trezește prea devreme? Iată ce ai de făcut!

  Mulți bebeluși și chiar copii mai mari au această problemă: se trezesc prea devreme. De regulă, un bebeluș ce trece de vârsta de 6 luni nu mai are nevoie de masa de la mijlocul nopții, el trezindu-se dimineață, în intervalul orar 6-7.30. Dar dacă încă este noapte afară, iar el s-a trezit, atunci e sigur prea devreme.

  Cum altfel îți mai dai seama dacă s-a sculat prea devreme? Simplu! Este irascibil cu mult timp înainte de ora de culcare. Și atunci, nu e bine nici pentru el, și nici pentru tine.

  Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, avem pentru tine opt trucuri ușor de pus în practică.

  Fii un detectiv al somnului

  Ce înseamnă asta? Să identifici ce anume îl deranjează pe micuț, dacă este vreo sursă externă care nu-l lasă să doarmă liniștit. Fie sunt păsărele care ciripesc la geam sau e prea multă lumină în cameră. Și cum afli toate astea? Îți pui alarma să sune cu 10 minute înainte de ora lui obișnuită și… observi. Problema ta poate avea o soluție simplă: închizi geamul sau tragi draperiile.

  Copilul se trezește prea devreme: Este camera aerisită?

  Un factor esențial pentru un somn odihnitor este calitatea aerului din cameră. Dacă ții ușa și geamurile închise, atunci e posibil ca aerul să devină prea uscat pe parcursul nopții, iar asta să-l determine pe copil să se trezească prea devreme.

  Probleme cu somnul: Încearcă o oră de culcare mai devreme

  Da, știu, nu pare o idee care să funcționeze, dar, culmea, Jenn Kelner, consultant certificat în materie de somn, notează că un copil care se culcă devreme are tendința să doarmă până mai târziu. Un motiv pentru care copilul se trezește prea devreme este tocmai pentru că este prea obosit. Așa că încearcă să-l culci cu 20 de minute mai devreme, iar dacă observi îmbunătățiri, mai poți scădea alte 20 de minute, până ajungi la un program ideal.

  Stabilește o rutină de somn

  Importantă nu este numai ora de culcare, ci și ceea ce faceți înainte de asta. Așadar, evitați mesele copioase seara sau dulciurile prea multe după-amiaza, pentru că acestea îi vor da multă energie. De asemenea, nu îl suprastimulați chiar înainte de somn cu jocuri intense sau chiar cu desene animate. Cel mai indicat este să îi citiți o poveste.

  Trezitul prea devreme: A mâncat suficient seara?

  Un alt motiv pentru care un copil se trezește prea devreme dimineața este faptul că nu a mâncat suficient cu o seară înainte. Asigură-te că și-a luat cina și că nu aceasta este problema.

  Nu uita de somnul de după-amiază

  Mulți părinți consideră că dacă taie somnul de după-amiază, atunci copilul va dormi mai bine noaptea. Ei bine, nu e chiar așa, avertizează Kim West, expertă în domeniu, cunoscută drept „Doamna Somnului”. Ea consideră că cei care dorm prea puțin sau nu-și fac tot somnul de zi au tendința să aibă probleme peste noapte, ceea ce poate duce la trezit devreme.

  Încearcă propria lui alarmă

  Există pe piață ceasuri speciale cu alarmă pentru copii. Ele au o imagine care le arată când este timpul pentru somn și când se pot trezi. Pentru unii copii, aceasta poate fi o soluție potrivită.

  Setează un orizont de așteptări potrivite

  Încearcă să nu te joci prea mult cu copilul tău dimineața, atunci când se trezește prea devreme. Dacă este în pătuțul lui și nu plânge, lasă-l acolo până când se face ora potrivită de trezire. În felul acesta, îi transmiți mesajul că încă nu s-a făcut timpul să se trezească și îi oferi șansa să se culce la loc.

  Tu ce soluții ai încercat până acum? Le așteptăm în secțiunea de comentarii, pentru a ajuta și alte mămici care se confruntă cu astfel de probleme.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa