Pediatrii definesc astfel colicii: un copil care plânge aparent fără niciun motiv câte 2-4 ore la rând, în fiecare zi, cel puţin cinci zile pe săptămână. Debutul este în jurul celei de-a doua săptămână de viaţă şi ele dispar, de regulă, în jurul vârstei de 3-4 luni. Până la 40% dintre sugari suferă de colici.
Ce sunt colicii
Informațiile despre caracteristicile, cauzele, maniferstările și remediile colicilor sunt oferite oferite de Dr. Dalia Dop, medic primar pediatru în cadrul Hyperclinicii MedLife Craiova.
Colicile infantile reprezintă perioade prelungite de plâns, agitație și iritabilitate, de cauză necunoscută la sugarii care sunt sănătoși. Colicii afectează până la 40% dintre sugari.
„Colicile sunt diagnosticate conform criteriilor lui Wessel: 3 ore de plâns pe zi, de cel putin 3 ori pe săptămână, care durează de cel puțin 3 săptămâni”.
dr. Dalia Pop, medic primar pediatru
Care sunt caracteristicile colicilor?
- apar în jurul săptămânii a doua de viață la copii născuți la termen și mai târziu la cei născuți prematur.
- dispar complet când copilul are între 3 și 6 luni.
- apar indiferent de sexul copilului (băiat sau fată) sau tipul de alimentație (alimentație la sân sau artificială).
- nu au repercursiuni asupra dezvoltării ulterioare a copilului.
Colicile reprezintă un factor de stres pentru părinți și pot determina apariția următoarele probleme legate de bunăstarea părinților: risc crescut de depresie postpartum la mame, sentimente de vinovăție, neputință, furie, întreruperea alăptării, stare de oboseală marcată până la epuizare a părinților, sindromul copilului zgâlțăit.
Care sunt cauzele colicilor?
Nu se cunoaște mecanismul care duce la declanșarea colicilor și nici etiologia exactă, dar au fost identificate următoarele posibile cauze, spune dr. Dalia Pop, medic primar pediatru, Hyperclinica MedLife Craiova:
- dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv – colonizarea intestinală cu bacterii bune (dezvoltarea florei intestinale) este deficitară la copii cu coliciꓼ
- supraalimentația (sugarii care mănâncă mult la o masă) sau tehnica de alăptare incorectă care permite înghițirea aerului (apare și la sân și la biberon), poziția copilului în timpul alăptării și după alăptare este de asemenea foarte importantăꓼ
- hipersensibilitatea bebelușului la factorii externi, precum lumina sau zgomotele;
- regimul alimentar al mamei: alimentație nesănătoasă (fast-food, condimente, anumite legume), consum de alcool sau mamă fumătoareꓼ
- consumul de alimente cu potențial alergenic – sistemul digestiv al bebelusului are nevoie de timp ca să se acomodeze cu alimentația pe bază de lapte si, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din laptele praf sau alimente consumate de mamă, în cazul alimentației la sân: lapte de vacă, nuci, căpșuni, pește etcꓼ
- diversificare precoce a sugarilor– este recomandat ca diversificarea să înceapă de la șase luni și chiar și atunci să se testeze cantități mici și nu amestecuriꓼ
- dezechilibre hormonale ale sugaruluiꓼ
- relația inadecvată între mamă și copilꓼ
- program haotic de somn și alimentatie, uneori cu schimbări dese de formule de lapte.
Care sunt manifestările specifice colicilor?
Colicii apar de obicei în același moment al zilei, de obicei după-amiază sau seara, dar momentul poate varia și se manifestă prin:
- plâns puternic, de durată
- agitație marcată- în timp ce plange își freacă sau își răsucește picioarele
- postura corpului trădează durerea: pumnii sunt încleștați, brațele rigide, spatele arcuit, iar piciorele sunt ridicate spre abdomen
- apar tulburări ale somnului (nu se odihnește suficient, adoarme greu)
- refuză mâncarea
- poate să își țină respirația pentru o perioadă scurtă de timp.
„În cazul în care, pe lângă manifestările specifice colicilor, copilul prezintă și alte manifestări, cum ar fi febră, vărsături sau scaune modificate, el trebuie obligatoriu consultat de un medic, pentru a stabili cauza respectivelor manifestări”.
dr. Dalia Dop, medic primar pediatru, Hyperclinica MedLife Craiova
Cauzele organice care trebuie excluse în cazul unui copil care plânge sunt:
- alergie la proteinele din laptele de vacă,
- intoleranța la lactoză,
- refluxul gastroesofagian,
- infecții (gastrointestinale, urinare, otită, meningită etc),
- hernie inghinală,
- traumatisme etc.
Îngrijirea copilului cu colici
Primul pas pentru gestionarea colicilor este vizita la medic, care efectuează o anamneză amănunțită, examen clinic complet și exclude cauzele organice de plâns, precizează dr. Dalia Dop.
Printre metodele de prevenție și de tratament a colicilor la copil se numără:
1. Masajele blânde la nivelul burticii sau aplicarea unor comprese călduțe sau unei perne speciale pentru colici care se încălzește și are un efect calmat. De asemenea, copilul poate fi poziționat cu fața în jos și burta așezată pe brațul mamei/tatălui, în timp ce aceasta îl mângâie pe spate.
2. Exercitiile fizice – mișcarea piciorușelor imitând mișcarea de pe bicicletă ajută la eliminarea gazelor. De asemenea, o plimbare în aer liber îl va calma și relaxa pe micuț.
3. Alimentația mamei este un factor important în tratarea colicilor la sugari.
Astfel, alimentația mamei trebuie monitorizată dacă va consuma alimente cu potential alergen (alune, nuci, pește), condimente, anumite legume (varză, conopida, broccoli, țelină, fasole), lapte de vacă, iaurt, alimente de tip fast-food, citrice, băuturi care conțin cofeină, alcool.
Cel mai important este monitorizarea copilului după alăptare și îndepărtarea alimentelor care determină reacții bebelușului.
4. Modalitatea de hrănire a copilului este de asemenea importantă.
Pe lângă alte numeroase avantaje pe care le are, hrănirea sugarului cu lapte matern este considerat primul pas în prevenirea colicilor. Când este hrănit, sugarul trebuie ținut într-o poziție corectă (caută mai jos foto cu atașarea corectă la sân) cu capul sprijinit pe brațul mamei, capul fiind situat mai sus decât stomacul, astfel încât să faciliteze curgerea naturală a laptelui în burtică.
În cazul alimentației artificiale, pe lângă poziționarea corectă este importantă folosirea unui biberon și a unei tetine corespunzătoare astfel încât cantitatea de aer pe care o inspiră sugarul atunci când mănâncă să fie cât mai mică. După hrănire, copilul trebuie ajutat să elimine gazele din stomac (eructație) pentru a preveni balonarea și crampele abdominale.
Hrănirea sugarului trebuie făcută înainte să plângă de foame, deoarece atunci cănd plânge și îi este foame înghite o cantitate mare de aer, crescând astfel riscul apariției colicilor.
5. Mediul copilului trebuie să fie liniștit, astfel încât să îl ajute să se relaxeze. Se micșorează intensitatea luminii, glasul trebuie să fie calm, reducând la minim zgomotele. Se limitează vizitatorii și se evită expunerea copilului la experiențe noi în medii stimulatoare, în special după-amiaza târziu și seara.
6. Zgomotul alb. Sunetele „albe” – zgomotele difuze (zumzetul aspiratorului sau al uscătorului de păr) care îi amintesc bebelușului de sunetele pe care le auzea când era în burtica mamei au un efect calmant. Există inclusiv aparate speciale care produc astfel de sunete (detaliem mai jos subiectul zgomotului alb).
7. Schimbarea formulei de lapte poate să fie luată în calcul, numai la indicația medicului . Studiile au constat că utilizarea formulelor hipoalergenice sau extensiv hidrolizate reduce apariția colicilor la anumiți sugari.
8. Probioticele pot reduce potențial plânsul la unii bebeluși (bacteriile probiotice ajută la promovarea sănătății intestinale).
9. Preparate sub formă de picături, siropuri și ceaiuri cu efect anticolicativ. Administrarea lor se face doar la recomandarea medicului pediatru și doar în dozele recomandate.
În timp ce alăptezi, conform cu ultimele recomandări, poți mânca orice, dar trebuie să fii foarte atentă la reacțiile copilului la următoarea alăptare.
Pediatrul Ilinca Tranulis oferă un mai multe informații despre colici în acest video:
Simptome frecvente
Când plânge pentru că are colici bebelușul o face tare, intens, uneori se aude ca un țipăt ascuțit. Orice ai face nu poți să îl oprești. Fie ca îl iei în brațe, că îl plimbi prin casă sau afară, că îl legeni, că îi cânți. Mai mult, durează ore fiecare repriză, în fiecare zi. Pe lângă acest plâns specific fii atentă și la alte semne și simptome care anunță colicii:
Semnele colicilor la bebeluși
- Plânge aparent fără motiv, hrănit și schimbat fiind.
- Plânge de obicei seara sau la aceleași ore.
- Plânge cel puțin 3 ore pe zi în fiecare zi.
- Plânsul este mult mai intens decât cel cu care te-ai obișnuit.
- Nu poți să îl consolezi chiar dacă îl ții în brațe.
Care sunt semnele
- Își încleștează pumnii.
- Își arcuiește brațele și picioarele. Le strânge către burtică.
- Are burtica balonată.
- Se înroșește atunci când plânge.
- Elimină gaze atunci când plânge, pentru că înghite mult aer.
- Își încordează mușchii de la stomac.
Unii bebeluși au toate aceste semne, alții doar o parte dintre ele. Important este să îți urmărești copilul pentru a ști ce îl supără și care este cauza plânsului său.
Dacă vei constata anumite schimbări, este bine să mergi la medic pentru a vedea dacă doar colicii sunt cauza sau bebelușul are și alte probleme.
Sfaturi pentru părinți speriați
Bebelușul tău are o perioadă regulată în fiecare zi în care orice ai face nu-l poți consola? Hai să vedem care sunt sfaturile în această situație oferite de Academia Americană de Pediatrie, în „Îngrijirea bebelușului și copilului tău: de la naștere la vârsta de 5 ani”.
Nu ești singura mamă care trece prin așa ceva cu copilul ei, momentele de agitație sunt destul de frecvente în rândul sugarilor, iar ele apar în special între orele 18 și miezul nopții, exact atunci când tu ai vrea să te odihnești după o zi plină.
Vestea bună este că perioada de neliniște nu durează prea mult, iar intervalul „crizei” ajunge, de obicei de la 3 ore pe zi, atunci când bebe are șase săptămâni și scade la una sau două ore pe zi când ajunge la 3-4 luni.
Atâta timp cât bebelușul se calmează după aceste ore și este realtiv liniștit în restul zilei, nu ai niciun motiv de îngrijorare!
Aproximativ o cincime din toți bebelușii dezvoltă colici, de obicei între a doua și a patra săptămână de viață.
Plâng neconsolabil, chiar țipă uneori, întinzându-și pocioarele și eliminând gaze. E posibil ca abdomenul lor să pară umflat de la gaze, crizele de plâns pot apărea oricând în timpul zilei, adesa înrăutățindu-se în timpul nopții.
Ce trebuie să verifici pentru a te asigura că bebelușul nu este bolnav:
- Nu are febră.
- A avut scaune normale, că nu are diaree sau striuri de sânge.
- A făcut pipi ca de obicei.
- Dacă varsă, aceasta arată la fel ca până acum.
- Este la fel de activ, doar că plânge.
- Respiră bine, nu geme.
- Starea generală este bună.
Dacă toate acestea sunt normale, atunci cel mai probabil are colici. Totuşi este bine să-l vadă medicul. Doar el poate decide dacă bebelușul este sănătos, dar… are colici.
La ce vârstă apar colicii?
Din păcate nu există o explicație clară a motivului pentru care colicii apar. Cel mai adesea, colicile înseamnă pur și simplu că bebelușul este extrem de sensibil la stimulare, nu poate fi consolat cu nimic sau nu-și poate regla sistemul nervos (fenomen ce poartă denumirea de sistem nervos imatur), așa cum am amintit și mai sus!
Pe măsură ce se maturizează, această incapacitate de a se autoconsila-marcată de un plâns constant- se va îmbunătăți cu siguranță!
În general „plânsul de colici” se va opri în jurul vârstei de 3-4 luni, dar, în anumite cazuri poate ajunge și până la 6 luni.
Uneori, la bebelușii alăptați, colicile sunt semn de sensibilitate la un aliment din dieta mamei, dar disconfortul poate fi cauzat și de sensibilitatea la proteinele din laptele formulă. Este bine să mergi cu bebelușul la un control medical, deoarece comportamentul specific colicilor poate ascunde o hernie sau o altă boală.
O altă teorie este cea legată de aerul înghițit în timpul mesei. De obicei crizele apar după masă, motiv pentru care se consideră că unul dintre factorii care declanşează criza de colici este aerul, care, înghiţit în cantitate foarte mare atunci când bebeluşul mănâncă lacom, îl balonează, provocând durere.
Metode de alinare a colicilor propuse de Academia Americană de Pediatrie.
- În primul rând consultă medicul pediatru pentru a te asigura că plânsul nu are nicio legătură cu nicio afecțiune gravă care ar necesita tratament. Apoi întreabă-l care dintre următoarele metode ar fi utile.
- Dacă alăptezi, ține o evidență a alimentelor pe care le consumi și vezi care ar putea aduce neplăceri copilului tău. Ultimele recomandări către mamele care alăptează susțin că aceasta are voie să mănânce orice, atâta timp cât este atentă la reacțiile copilului.
- Dacă îți hrănești bebelușul cu lapte formulă, vorbește cu medicul pediatru deoarece o formulă pe bază de hidrolizat de proteine. Dacă sensibilitatea la alimente provoacă disconfort, colicile ar trebui să scadă în câteva zile de la aceste modificări.
- Nu îți supraalimenta bebelușul, deoarece asta i-ar aduce un disconfort major. În general așteaptă cam două ore- două ore și jumătate între două mese.
- Fă-i bebelușului un masaj pentru a-l calma. Atingerea ta va face disconfortul să dispară!
- Pornește în încăperea în care se află copilul un sunet care de obicei îl liniștește: poate fi un uscător de păr, un ventilator, un aspirator sau aplicații care emit așa numitele „zgomote albe”. Combină sunetul cu masajul pentru un efect și mai bun.
- Dacă este obișnuit cu suzeta, oferă-i-o în momentele de agitație cauzată de colici. S-ar putea să-l consoleze și să nu mai plângă atât de tare.
- Întinde-te pe spate și pune bebelușul pe abdomenul tău, masându-l ușor pe spate.
- Înfășoară-l într-o pătură moale și pufoasă pentru a simți căldură și răsfăț.
Când crizele de colici par că nu se mai opresc este posibil să ai și tu nevoie de…calmare. În astfel de momente cere-i partenerului tău sau unui alt membru al familiei să aibă grijă de copilul tău pentru a ieși puțin din casă. O oră-două de relaxare te vor ajuta să-ți păstrezi o atitudine pozitivă.
Indiferent cât de nerăbdător sau furios ar deveni, un bebeluș nu ar trebui să fie niciodată zgâlțâit. Agitarea puternică a unui copil poate duce la orbire, leziuni ale creierului sau chiar la decesul acestuia. Anunță-ți medicul dacă te simți deprimată sau dacă observi că începi să ai probleme cu gestionarea emoțiilor. Este absolut normal să ceri ajutor de specialitate atunci când simți că îți este greu.
Colica de 24 de ore
Dr. William Sears, pediatru de renume mondial, în lucrarea sa de referință, „Cartea bebelușului” pe care o poți comanda direct AICI, spune că bebelușii se pot bucura de un meniu generos alături de mamele lor. Însă unii dintre ei sunt mai sensibili la anumite alimente din dieta mamelor. Mâncărurile care pot da reacții nedorite atunci când trec în lapte își fac efectul după două ore de la consum.
Vă puteți da seama că starea de agitație și manifestările tipice pentru colici sunt cauzate de alimentație pe baza unui comportament numit „colica de 24 de ore”- un episod de sine stătător cu dureri care apar în primele 24 de ore după ce mama care alăptează a consumat un aliment suspect și care nu reapare până data următoare când mănâncă același aliment.
Atenție la următoarele mâncăruri:
- Lactate. Anumite proteine cu potențial alergenic din produsele lactate pătrund în laptele matern și îi fac pe bebeluși să aibă colici.
- Alimente care conțin cofeină. Băuturile răcoritoare, ciocolata, cafeaua, ceaiul conțin cofeină. Deși unii bebeluși sunt mult mai sensibili la cofeină decât alții, în general e nevoie ca mama să consume o cantitate semnificativă pentru ca cel mic să fie afectat.
- Cereale și nuci. Soiurile cu potențialul alergenic cel mai ridicat sunt grâul, porumbul, alunele și soia.
- Alimente picante. E posibil ca laptele să capete un gust aparte dacă mâncați feluri de mâncare picante sau cu mult usturoi. Salatele, pizza sau o masă la restaurantul cu specific local i-ar putea face cunoștință celui mic cu astfel de alimente. În unele cazuri se poate întâmpla ca bebelușul să protesteze și să refuze să mai sugă sau să devină agitat.
- Alimente care produc gaze. Broccoli, varza, ceapa, varza de Bruxelles, ardeii verzi, conopida- aceste legume în stare crudă le pot crea neplăceri celor mici, însă atunci când sunt preparate termic, sunt mai mici.
Colicii nu sunt singura problemă cu care te vei confrunta în primii doi ani ai copilului tău! Citește „Cartea bebelușului”, unde vei găsi informații corecte despre etapele de dezvoltare ale copilului, la ce să fii atentă și când să ceri părerea unui medic. Cartea este semnată de pediatrul nr 1 al Americii, Dr. William Sears. Detalii AICI https://bit.ly/3u8sU3U
Cât durează colicii la bebeluși
Experții spun că un copil sănătos, care mănâncă bine și care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână și mai mult de 3 săptămâni, are colici.
Plânsul este adesea foarte intens, iar bebelușul pare inconsolabil. În acest timp, copilul își întinde și își strânge picioarele, iar stomacul lui poate fi foarte încordat.
Bebelușii cu colici au tipare predictibile de plâns, iar în afară de aceste țipete, au o stare generală de nemulțumire, deși la prima vedere par perfect sănătoși. Au un apetit normal și cresc în greutate conform parametrilor. Scaunele lor sunt absolut normale.
- CITEȘTE ȘI: Tratamente pentru colicii bebelușului. Soluții care aduc liniștea într-o casă cu nou-născut
Cum spuneam și mai sus, specialiștii nu sunt foarte siguri legat de cauzele colicilor. Unii consideră că aceste colici reprezintă o problemă a sistemului nervos pe care nu sunt încă capabili să-l regleze din cauză că organismul lor este încă imatur și este hipersensibil la stimuli. Alții consideră că bebelușii alăptați pot avea colici din cauza unei sensibilități la ceva ce mama mănâncă.
Până când are colici?
Dacă bebelușul tău va avea colici, vei constata primele simptome după câteva săptămâni de viață, de obicei după prima lună. Bebelușii născuți prematur vor avea colici puțin mai târziu.
Simptomele colicilor, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, se ameliorează în jurul vârstei de 3-4 luni, uneori chiar la 6 luni. De obicei colicile trec de la sine în câteva săptămâni sau luni.
Când merg la medic?
Dacă bebelușul tău plânge neconsolat pentru perioade lungi de timp, este cazul să ceri sfatul medicului pediatru. Este întotdeauna indicat ca un medic să poate exclude alte cauze probabile ale plânsului, cauze care nu au legătură cu colicile.
Dacă observi ceva anormal în spatele plânsului copilului, de asemenea, cere sfatul medicului. De exemplu, dacă copilul nu mănâncă bine, nu ia în greutate sau nu are scaune normale, atunci plânsul ar putea însemna cu totul altceva. Spune-i medicului orice schimbare ai observat în comportamentul copilului, inclusiv în rutina lui de somn.
Cum scăpăm de colici. Tratamente eficiente
Încearcă să previi
- După ce copilul a supt, ţine-l în braţe în poziţie verticală, cu burtica lipită de corpul tău.
- Cântă-i sau povesteşte-i astfel încât vocea ta şi căldura corpului să-l liniştească.
- Capul lui trebuie să se sprijine pe umărul tău. Această poziţie îl va ajuta să dea aerul afară.
- 30-40 de minute sunt necesare pentru el să eructeze. La o oră şi jumătate după ce a mâncat îl poţi ajuta să dea afară aerul făcând un exerciţiu de gimnastică care îl va amuza.
- Aşază-l întins pe spate în pat şi mişcă-i picioarele cu delicateţe, ca şi când ar merge pe bicicletă.
De la farmacie
- Ceaiurile anticolici. Ceaiurile care conţin fenicul, anason şi chimen îi ameliorează micuţului disconfortul din burtică. Ceaiurile le poţi găsi gata ambalate în farmacii sau hipermarketuri. Unele sunt instante, altele se prepară după varianta clasică. Atenție, însă! Medicii pediatri nu recomandă folosirea ceaiurilor anticolici!
- Soluţii lichide, care administrate înainte de masă împiedică formarea bulelor de aer din stomăcelului copilaşului alimentat cu lapte, prevenind astfel balonarea. 10 picături înainte de masă îl vor ajuta să se simtă mai bine.
- Soluţii împotriva colicilor şi balonării care conţin ulei de mărar, respectiv ulei de fenicul, anason şi mărar. Trebuie să ai grijă ca soluţia pe care o alegi să nu conţină alcool. Unele preparate conţin mici cantităţi de alcool etilic.
- Pentru administrarea medicamentelor împotriva colicilor este bine să consulţi medicul pediatru. El îţi va recomanda cea mai bună variantă în funcţie de vârsta prichindelului.
Uită de mituri!
Bunicile noastre foloseau înfăşatul strâns al sugarului – „opreşte plânsul şi face piciorul frumos”. S-a dovedit însă că nu este chiar aşa, majoritatea copiilor nu suportă această formă de imobilizare forţată şi plâng şi mai tare. Cât pentru picior… înfăşatul strâns predispune spre luxaţii congenitale de şold.
Zgomotul alb
Zgomotul alb ajută la reducerea diferenței dintre sunetele de fundal și un zgomot puternic, cum ar fi o cană scăpată pe gresie. Crearea unui sunet ambiental constant, precum cel al unui ventilator, aparat de aer condiționat, uscător de păr în funcțiune poate ajuta la mascarea activității din interiorul și din afara casei. Și dacă nu ați încercat să adormiți pe aceste sunete, cu siguranță ați experimentat somnul profund când pe fundal se aude ropotul ploii.
Bebelușul este învățat încă din perioada fetală cu asemenea sunete, căci ce sunt bătăile inimii, zgomotele intestinelor mamei, sunetul produs de circulația sângelui prin vasele sangvine dacă nu niște ”melodii monotone”? De aceea, zgomotul alb are capacitatea de a liniști rapid și chiar de a adormi un bebeluș.
Conform healthline.com, un studiu publicat în Archive of Desease in Childhood arăta că 80% din cei 40 de nou-născuți expuși zgomotului alb au adormit în primele cinci minute.
Masajul anti-colici este un remediu simplu și eficient. Aflați mai multe în acest video:
Ceaiuri
Dr. Simona Pecec susține că până la diversificare, copilul nu are nevoie de nimic altceva în afară de lapte. Iar pentru colici se folosesc celebrele picături pe care probabil toată lumea le-a încercat. Multe mame oferă copiilor cu colici ceaiuri de fenicul, mușețel, chimen, mentă ș.a,
Toate aceste plante nu sunt aprobate de o organizație de renume competentă. Ceaiurile bune pentru colici sunt recomandate în popor și, de aceea trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a-i da orice bebelușului.