Ce se întâmplă dacă schimbi brusc laptele praf al bebelușului. De ce tranziția se face treptat

Anca Lupescu
Bebelus bea lapte praf din biberon
Schimbarea bruscă a laptelui praf este contraindicată. Foto: Shutterstock

Există multe motive pentru a schimba formula de lapte a bebelușului, unele practice, altele medicale. Oricare ar fi cauza, schimbarea formulei de lapte necesită o atenție deosebită și se face pas cu pas. Iată ce se întâmplă dacă schimbi brusc laptele praf al bebelușului și de ce ar trebui să faci tranziția treptat!

Ce se întâmplă cu digestia bebelușului dacă schimbi brusc laptele praf

Fie că este vorba de o intoleranță, o alergie, o altă problemă medicală sau pur și simplu imposibilitatea de a mai procura o anumită formulă de lapte praf pentru bebeluși, părinții pot fi nevoiți să treacă la un alt tip de lapte sau un alt brand. Experții spun că este absolut în regulă să faci acest lucru, cu mențiunea că trebuie să o faci treptat și nu prea des, mai ales dacă cel mic tolerează bine și crește corespunzător cu o anumită formulă. Totodată, ține cont de faptul că nu trebuie să-i oferi copilului lapte de vacă înainte de vârsta de 1 an. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), bebelușii nu pot digera laptele de vacă ușor, iar acesta nu are suficienți nutrienți pentru copiii mai mici de 1 an.

Unii bebeluși reacționează foarte bine la schimbarea laptelui, acceptă ușor noul gust și nu apare nicio modificare în starea lor de sănătate. Alții, însă, au diverse reacții, printre care:

  • Schimbări ale scaunului, în special în ceea ce privește culoarea, mirosul, frecvența și consistența.
  • Pot avea o creștere sau o scădere a regurgitării.
  • Modificări în modelul de creștere în greutate.
  • Agitație.
  • Modificări în tiparele de somn și de liniștire, mai ales dacă bebelușul consumă cantități diferite față de perioada anterioară.
  • Respirație cu miros diferit și chiar un miros diferit al corpului.
  • Apariția unei erupții cutanate și/sau a vărsăturilor, caz în care trebuie să te adresezi medicului.

Efectele secundare când schimbi formula sunt rare și cele care apar ar trebui să fie temporare, rezolvându-se în câteva zile. NU la fel stau lucrurile în cazul reacțiilor alergice, care trebuie aduse imediat în atenția medicului, care va recomanda alte tipuri de formulă. Cele mai comune efecte secundare ale schimbării formulei sunt agitația după mese și modificarea tiparului scaunului, care poate deveni mai moale sau mai rar. Nu este un semn de îngrijorare dacă frecvența sau culoarea scaunului bebelușului se schimbă. Reține că formula reprezintă o mare parte, dacă nu toată, din dieta bebelușului atunci când este mic. Stomacul bebelușului poate avea nevoie de puțin timp pentru a se adapta la noi ingrediente sau diferite. Unii părinți se îngrijorează că excesul de gaze indică o dificultate în a tolera un anumit tip de formulă. Dar adevărul este că toți bebelușii au multe gaze, așa că prezența acestora nu înseamnă neaparat că bebelușul nu poate tolera formula pe care i-o dai, scrie babycenter.

Dacă scaunul bebelușului devine brusc foarte tare după începerea unei formule noi, este posibil să fie constipat. Aceasta nu este o cauză imediată de alarmă și se poate întâmpla când schimbi formula, deoarece stomacul bebelușului este sensibil la schimbări. Dacă bebelușul încă nu are scaun după ce au trecut mai mult de 2-3 zile, sau dacă încercarea de a elimina scaunul pare să-i provoace durere, apelează la medic. Este posibil să recomande folosirea unui supozitor sau alt medicament.

Totodată, există riscul ca cel mic să nu tolereze noua formulă. Nu ignora semne precum erupțiile cutanate, mâncărimea sau iritarea pielii, diareea frecventă, oboseala sau letargia și vărsăturile. Dacă există sânge în scaunul bebelușului sau în vărsături, sună imediat medicul. Acestea sunt semnele unei intoleranțe sau alergii.

Cum se face tranziția treptata de la un lapte praf la altul

Când faci tranziția de la o formulă la alta, urmează sfaturile medicului pediatru sau pe ale medicului de familie. El știe istoricul copilului, riscul de alergii și formula de care are nevoie în acea etapă de creștere și dezvoltare. Îți va recomanda probabil să faci schimbarea treptat, începând cu o măsură din noul lapte, la masa de dimineață. Dacă apar reacții pe parcursul zilei, este mai ușor să le identifici și să intervii decât dacă acest lucru s-ar întâmpla noaptea, după masa de seară. Îi poți oferi 30 de ml din noua formulă, iar restul din cea veche. Treptat, crești cantitatea până când ajungi la noua formulă în proporție de 100%. Atenție, nu amesteca formulele de lapte. Oferă-i 30 de ml din formula veche într-o sticluță, iar restul din sticluță nouă.

Alte sfaturi importante:

  • În perioada în care treci la noua formulă, evită alte schimbări, cum ar fi biberoanele, tetinele, locul în care e hrănit bebelușul sau persoana care îi oferă laptele. În caz de refuz, îți va fi greu să îți dai seama dacă respinge formula sau noua rutină.
  • Uneori, singura opțiune este să treci brusc de la o formulă la alta. Dacă bebelușul ezită sau respinge noua variantă, nu te speria, oferă-i timp să se obișnuiască.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa