Atunci când bebelușul tău refuză biberonul, problema poată căpăta proporții mari, ducând la un stres major pentru părinți. La urma urmei, nu este ca și cum bebelușul ar putea să discute cu tine despre ce îl deranjează. Totuși, atunci când vine vorba de hrănire, orice întrerupere a acestui proces poate fi o problemă semnificativă, deși în majoritatea cazurilor acest lucru este perfect normal și va trece destul de rapid. Iată ce poţi să faci când bebeluşul refuză biberonul și cum poți să rezolvi situația!
- CITEȘTE ȘI: Dureri care-l fac pe bebe să refuze laptele. „Copilul plângea ca din gură de șarpe și refuza sânul”
Ce faci când bebe refuză biberonul
Indiferent de motivul pentru care bebelușul tău refuză biberonul, este important să rămâi calm și să cercetezi cauza problemei. Bebelușii care au fost hrăniți exclusiv cu formulă vor refuza biberonul foarte rar, când vor avea un motiv întemeiat. Pentru bebelușii și hrăniți doar ocazional cu biberonul, refuzul este des întâlnit.
Dacă bebelușul trece printr-o perioadă în care refuză biberonul, un prim sfat ar fi acela de a i-l oferi când este pe cale de a se trezi sau pe cale de a adormi, deoarece poate fi dispus să-l încerce în aceste momente.
Dacă este suficient de mare pentru a ajunge la el, lasă-l să-l atingă sau să-l țină mai întâi. Vrei să faci biberonul să pară ceva pozitiv, iar uneori ajută să-l vadă și să-l exploreze mai întâi. .
Dacă este posibil, cere unui prieten sau membru al familiei – oricine în afară de mama care alăptează – să ofere biberonul bebelușului. Acest lucru poate ajuta pe termen lung, deoarece bebelușul tău învață că laptele poate veni de la alte persoane, într-un mod diferit. Încearcă să oferi lapte matern proaspăt muls, deoarece mulți bebeluși pot simți diferența între laptele congelat și cel proaspăt. Încălzește tetina biberonului ținând-o sub apă caldă înainte de a începe hrănirea, pentru a imita senzația și căldura unui sân. Dacă asta nu funcționează, joacă-te și cu temperatura biberonului. Bebelușul tău poate prefera ca temperatura biberonului să fie ușor diferită de cea a sânului. Permite-i bebelușului să atingă și să simtă biberonul în timp ce bea din el. Adaugă un elastic pe biberon ca punct de focalizare senzorial/tactil pentru mâinile lor în timpul hrănirii. Uneori, bebelușii pot să se concentreze mai bine pe hrănire dacă mâinile lor lucrează într-o poziție mediană, similar cu modul în care pot atinge sânul în timp ce se hrănesc.
Încearcă să susții picioarele bebelușului folosind propriul tău corp pentru a oferi stabilitate picioarelor lor și pentru a le da sentimentul că sunt bine susținuți. Acest lucru este similar cu modul în care bebelușul mănâncă solide – suportul pentru picioare este foarte important. Menține sesiunile de practică cu biberonul scurte, pozitive și consistente. Experimentează cu diferite poziții de ținere. Încearcă să așezi bebelușul mai drept – nu într-o poziție de alăptare. Schimbă mediul și locul unde oferi biberonul. Ieși afară dacă vremea permite sau încearcă să adaugi o mică distragere. Arată-i o carte sau stați cu fața spre fereastră, ca o distragere temporară.
Unele familii descoperă că bebelușul este mai dispus să accepte biberonul dacă îl oferi după ce i-ai scos suzeta.
Posibilele cauze pentru care bebe refuză să mănânce lapte
Când încerci să oferi biberonul unor bebeluși alăptați, aceștia vor refuza, probabil. Biberonul nu are dinamica unui sân, iar tetina în sine este foarte diferită de mamelonul mamei. Bebelușii cunosc diferența, iar când mama încearcă să ofere bebelușului biberonul, acesta ar putea să nu înțeleagă de ce nu poate avea sânul, ca de obicei. Deoarece bebelușii nu pot comunica clar, părinții și îngrijitorii trebuie să ghicească de ce bebelușul lor refuză să bea din biberon. Următoarele motive sunt unele dintre cele mai comune lucruri de luat în considerare dacă bebelușul tău refuză biberonul:
- A fost recent înțărcat și vrea să continue să se hrănească la sân.
- Nu îi este suficient de foame pentru a dori să mănânce.
- Se simte rău, are colici sau nu se simte bine pentru a mânca.
- Este ținut într-o poziție incomodă.
- Nu îi place temperatura, aroma sau textura laptelui.
- Nu îi place textura sau senzația biberonului.
În funcție de experiența ta anterioară cu hrănirea, s-ar putea să poți să identifici motivele specifice pentru care refuză biberonul. De multe ori, știind de ce refuză, poți găsi soluții. Nu uita că trebuie să prepari formula folosind apă plată sau o apă recomandată de Societatea Română de Pediatrie.
Alte motive pot include:
- Bebelușului îi ies dinți și ar putea prefera ca laptele să fie mai rece pentru a-i calma gingiile.
- Ai putea fi consumat ceva cu un gust puternic care afectează aroma laptelui (dacă îi dai lapte matern din biberon)
- Dacă bebelușul este bolnav, suptul ar putea să-i afecteze urechile.
- Bebelușul ar putea fi inconfortabil și ar putea avea nevoie să schimbi poziția de hrănire.
Semne că trebuie schimbat laptele praf
Nu toate formulele pentru sugari vor funcționa bine pentru bebelușul tău și este în regulă. Dar cum știi care este formula potrivită? Cel mai important factor de luat în considerare atunci când schimbi formula este să te asiguri că aceasta sprijină creșterea și dezvoltarea bebelușului tău. Bebelusul tău trebuie să tolereze formula bine și să se bucure de ea. Este normal ca bebelușii să tolereze formula o vreme, iar ulterior, să apară schimbări care să sugereze că este necesară o schimbare. Unele semne că bebelușul tău ar putea avea nevoie de o schimbare a formulei includ:
Diaree
Scaunele bebelușilor se schimbă constant, mai ales pe măsură ce sistemul lor digestiv continuă să se dezvolte și să fie expus la lucruri noi. Este, de asemenea, obișnuit ca mișcările intestinale să se schimbe atunci când bebelușul este bolnav sau stresat. Totuși, dacă bebelușul tău are diaree constantă sau scaune apoase, mai ales după mese, este timpul să cauți o alternativă la formula pentru bebeluși, conform babycenter.
Iritabilitate excesivă
A fi iritabil uneori este un trăsătură obișnuită pentru toți bebelușii. Dar atunci când devine mai frecvent decât de obicei, este adesea un rezultat al foamei sau nemulțumirii bebelușului tău. Poate indica, de asemenea, că bebelușul este inconfortabil sau are dureri.
Gaze
Împreună cu schimbările în mișcările intestinale, cum ar fi diareea după mese, o creștere a gazelor poate fi, de asemenea, un semn că formula bebelușului tău nu este potrivită pentru el. Acest lucru poate fi însoțit de balonare abdominală și fermitatea abdomenului. Dacă este cazul, este o idee bună să contactezi pediatrul pentru a determina cele mai bune măsuri.
Probleme cu somnul
Pe aceeași linie cu lucrurile care pot face ca bebelușul tău să fie iritabil, disconfortul sau foamea pot, de asemenea, să întrerupă modelele normale de somn. Bebelușii ar trebui să doarmă mult în primele luni de viață, așa că ar putea fi o problemă de formulă dacă nu o fac.
Eruptii cutanate
Pielea bebelușului este sensibilă și se poate schimba zilnic în funcție de mediu. De exemplu, dacă este cald, umed sau rece, toate acestea pot afecta aspectul și textura pielii. Reacțiile la laptele praf pot cauza, de asemenea, schimbări ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate. Dacă observi o erupție nouă și nu ești sigur ce ar putea cauza, este întotdeauna bine să discuți cu pediatrul copilului tău. Este posibil ca pielea să reacționeze la formulă și să fie necesară o schimbare.
Respirație șuierătoare după masă
Dacă bebelușul tău are o respirație șuierătoare după ce mănâncă, acesta este, în general, un semn că formula cauzează acumularea de mucus și irită pieptul. Dacă acesta este cazul, nu este o reacție normală la hrană și ar fi justificată o schimbare a formulei. În plus, reacții precum respirația șuierătoare sau erupțiile cutanate pot indica faptul că bebelușul are o reacție alergică la ceva din formulă. Alergenii comuni pot include laptele de vacă și alergia la soia. Această reacție poate fi un semn al unei probleme mai grave și, dacă bebelușul tău prezintă semne de dificultăți de respirație în timpul mesei, este esențial să obții asistență medicală imediată.
Vărsături
În primele luni de viață, toți bebelușii au momente în care varsă după masă. Acest lucru este normal. Dacă, însă, vomită regulat, e nevoie de o consultație pediatrică pentru că, pe lângă disconfort, copilul nici nu asimilează nutrienții necesari.