Ce face un bebeluș la trei luni și ce ar trebui să te îngrijoreze

Mihaela Călin
bebelus pe burta

Bebelușul tău de 3 luni crește mare și devine tot mai conștient cu fiecare zi. Până la această vârstă, bebelușul ar fi trebuit să-și fi stabilit un program de somn și să-ți ofere și ție odihna mult necesară! Vezi mai jos ce face un bebeluș la 3 luni, conform specialiștilor citați de site-ul medical www.webmd.com.

În material sunt descrise doar câteva dintre etapele de dezvoltare, pe care te poți aștepta să le atingă un bebeluș la 3 luni. Pentru un grafic amănunțit poți să citești și această carte.

Ce face un bebeluș la trei luni: abilitățile motorii

Anumite reflexe înnăscute – cum ar fi reflexul de tresărire afișat de bebelușul tău în primele două luni – ar trebui să se estompeze sau să dispară până acum. Probabil ai observat, de asemenea, că puterea mușchilor gâtului s-a îmbunătățit. Când îl ții în poziție verticală, ar trebui să observi că nu i se mai bălăngăne capul decât foarte puțin sau chiar deloc.

De asemenea, copiii în vârstă de 3 luni trebuie să aibă suficientă forță în partea superioară a corpului pentru a-și putea susține cu brațele capul și pieptul în timp ce se află pe burtă. Și suficientă forță în partea inferioară pentru a-și întinde picioarele și a lovi cu ele.

Dacă îți urmărești copilul cu atenție, ar trebui să vezi câteva semne timpurii pentru coordonarea ochi-mână. Copilul își poate închide și deschide pumnul, își poate împreuna mâinile, poate lovi cu mânuțele jucării colorate, poate să apuce cu mâna o jucărie și să o ducă direct la gură.

Ce face un bebeluș la 3 luni: somnul

Sistemul nervos al bebelușului tău în vârstă de 3 luni se maturizează, iar stomacul său poate găzdui acum mai mult lapte. Aceste schimbări ar trebui să-i permită copilului să doarmă pentru o perioadă de șase sau șapte ore odată, ceea ce înseamnă un somn bun și pentru tine.

Dacă bebelușul se trezește în mijlocul nopții, așteaptă aproximativ 30 de secunde înainte de a sări să-l alăptezi. Uneori, bebelușii plâng câteva secunde și apoi se culcă la loc. Dacă te grăbești să te duci la el la primul zgomot de foială, bebelușul nu va învăța cum să adoarmă singur.

Când plânsetele nu se opresc și trebuie să mergi la el în miez de noapte, ocupă-te doar de lucrurile strict necesare. Hrănirea și schimbarea scutecului trebuie să se facă pe întuneric, dacă este posibil. Apoi așază-l înapoi în pătuț. Până la urmă el va înțelege că noaptea este doar pentru somn, iar joaca se petrece ziua.

Până la vârsta de 3 luni reprizele de somn din timpul zilei ale bebelușului tău ar trebui să intre într-o rutină. Majoritatea copiilor în vârstă de 3 luni au câte o repriză de somn la fiecare 1,5 – 2 ore, în fiecare zi.

Ce face un bebeluș la trei luni: simțurile

Auzul și văzul bebelușului tău de 3 luni se îmbunătățesc. Bebelușii de această vârstă își întorc capul și zâmbesc la auzul vocii părinților lor și le place să asculte orice fel de muzică.

Copilul tău va prefera să privească în continuare jucăriile colorate. Asta pentru că sunt mai ușor de văzut contrastele puternice. Pentru copiii de 3 luni fețele sunt absolut fascinante. Uită-te la el și el te va privi înapoi în ochi. De asemenea, micuțul tău se va uita cu atenție la propria sa reflecție într-o oglindă.

Ce face un bebeluș la trei luni: comunicarea

La trei luni, copilul tău devine tot mai mult o ființă unică. Acesta este stadiul pe care psihiatrul de copii Margaret Mahler l-a numit „ecloziune”, atunci când bebelușii ies din cochiliile lor și încep să reacționeze și să se raporteze la lumea din jurul lor. O parte din acest proces implică interacțiunea cu oamenii și zâmbetele pentru a face plăcere celor din jur. Acestea sunt cunoscute și sub numele de zâmbete sociale.

În a 3-a lună plânsul nu mai este metoda de comunicare a copilului tău. De fapt, bebelușii în vârstă de 3 luni nu ar trebui să plângă mai mult de o oră în fiecare zi. Dacă plânsul depășește acest timp sau ți se pare excesiv, ia legătura cu medicul pediatru, deoarece refluxul sau o altă problemă medicală se poate afla în spatele lacrimilor.

În loc să plângă, bebelușul tău începe să comunice în alte moduri, cum ar fi prin gângureli și vocalize („oh” și „ah”, de exemplu). Implică-te într-o conversație cu micuțul tău, răspunzându-i la aceste sunete și povestindu-i ceea ce faci, atunci când sunteți împreună. Spune-i: „Îți voi schimba scutecul acum” sau „E timpul să mâncăm!” Bebelușul tău îți va sorbi fiecare sunet și îți va urmări expresiile feței, pe măsură ce vorbești cu el. Până la urmă el va începe să își formeze propriile sunete și să facă propriile gesturi. Conversațiile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a te conecta cu bebelușul tău.

Ce face un bebeluș la trei luni: etape ratate

Fiecare copil este diferit. Nu te îngrijora dacă bebelușul tău de 3 luni nu atinge la timpul prevăzut o etapă de dezvoltare, mai ales dacă s-a născut prematur. Cu toate acestea, adresează-te medicului pediatru, dacă micuțul tău nu a făcut următoarele lucruri până la vârsta de 3 luni:

  • Nu reacționează la zgomote;
  • Nu urmărește oamenii cu privirea;
  • Nu zâmbește;
  • Nu se întinde după obiecte.

Sfaturi pentru a treia lună a bebelușului tău

O serie de experți oferă sfaturi părinților, în special despre modul în care bebelușii ar trebui să doarmă noaptea. Ascultă sfaturile experților, dar ai încredere și în propriile instincte.
S-ar putea să auzi de la o prietenă sau un membru al familiei că începerea diversificării mai devreme îl poate ajuta pe micuțul tău să doarmă toată noaptea. Dar pentru asta trebuie să mai așteptați. Un bebeluș la 3 luni nu trebuie să doarmă toată noaptea neîntrerupt. Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătații nu recomandă ca bebelușii să mănânce altceva în afară de lapte matern sau lapte formulă până la vârsta de 6 luni.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

 

 

Te-ar mai putea interesa