Câte scaune are un bebe? Răspunsuri în cifre, culori, semnale de alarmă

Acest articol descrie câte scaune trebuie să aibă un bebeluș în diferite stadii de dezvoltare. De asemenea, analizăm câteva semne digestive care pot justifica o vizită la medic.

Georgiana Mihalcea, redactor
Câte scaune are un bebe? Află cele mai bune răspunsuri de la experți de top.
Câte scaune are un bebe? Află cele mai bune răspunsuri de la experți de top.

Una dintre preocupările principale ale unei mame în primele luni de viață ale copilului său este câte scaune are un bebe pe zi. Cât de des trebuie să facă? Ce semnale trebuie să te trimită la medic? Este normală culoarea sa? Despre răspunsurile la toate aceste întrebări, precum și indiciile despre starea de sănătate a copilului decoperite în scutec, vom vorbi în acest articol!

Frecvența cu care un bebe face caca poate dezvălui informații importante despre starea generală de sănătate a acestuia. Verificarea scutecelor poate, de exemplu, ajuta o mamă să monitorizeze dacă bebelușul său primește suficientă mâncare. Acest lucru poate fi deosebit de important atunci când cel mic este alăptat, ceea ce face dificilă măsurarea consumului exact.

Câte scaune are un bebe de la naștere la 3 luni?

Nou-născuții încep să aibă scaune în mod regulat la câteva zile după naștere și pot face acest lucru după fiecare masă. Potrivit experților de la medicalnewstoday.com, în primele 24-48 de ore de la naștere nou-născuții elimină o substanță numită meconiu. Acesta este o substanță relativ groasă, de culoare verde închis ori maro și conține materiale pe care bebe le-a ingerat în timp ce se afla în uter.

Mai ales în primele luni de viaţă, bebeluşul va avea scaune explozive, foarte moi sau foarte multe, în nuanţe ce variază în funcţie de ceea ce mănâncă el (laptele tău sau formulă), iar în cazul celor hrăniţi la sânşi în funcţie de ceea ce mănânci tu.

  • Bebeluşii puşi la sân au de regulă scaune moi şi dese, galben-oranj (ca muştarul sau crema de ouă), care miros dulceag, a iaurt fermentat. Dar culoarea poate varia. Dacă înverzeşte scutecelul, nu te grăbi să suni medicul. E posibil ca tu să fi mâncat un aliment de culoare verde.
  • Bebeluşii hrăniţi artificial au scaune mai rare şi mai tari, într-o nuanţă deschisă de maro (ca untul de arahide), cu un miros mai puternic, uşor fetid (din cauza zaharurilor pe care le conţine laptele formulă). Aspectul este constant, de aceea modificările sunt mai uşor de interpretat.
  • Semnal de alarmă! Dacă au trecut 24 de ore, iar bebe nu a „produs” nimic, anunţă asistenta sau medicul neonatolog. Ar putea fi vorba despre o obstrucţie intestinală.

Subliniez, ceea ce contează este ca nou-născutul să fie mulțumit, să ia bine în greutate, să sugă corect la sân, nu frecvența scaunelor. Când în cele din urmă acești bebeluși elimină excrementele, scaunul este moale, ceea ce înseamnă că nu este constipat. Nu am auzit niciodată de un copil alăptat exclusiv care să fie cu adevărat constipat sau care să aibă scaune tari. Scaunele neregulate nu înseamnă „constipație”. Când un copil alăptat exclusiv are scaune tari trebuie consultat un medic.

Dr, Jack Newman, în „Ghidul pentru alăptare

După meconiu, în zilele următoare, bebelușul va începe să facă mult mai regulat. Până la aproximativ 6 săptămâni, majoritatea bebelușilor pot avea scaun de două până la cinci ori pe zi, dar pot exista bebeluși care vor umple scutecul după fiecare masă. Nou născuții au scaun aproape după fiecare masă, cam de șase ori pe zi.

Scaunul nou-născutului între săptămâna a doua și a șasea

Până la vârsta de două săptămâni, o bună parte dintre copii murdăresc aproximativ patru-șase scutece pe zi. După primele trei până la șase săptămâni, scaunele pot deveni extrem de neregulate. Nu sunt rare cazurile când bebelușii au chiar și un scaun o dată la trei sau patru zile.

În același timp, dacă scaunele au devenit rare, este cazul să vă asigurați că bebelușul primește suficient lapte. Un consultant în alăptare vă poate evalua tehnica de alăptare, mufarea, pozițiile și frecvența. De asemenea, el poate oferi recomandări pentru creșterea cantității de lapte produse. Nu în ultimul rând, cântăriți săptămânal bebelușul pentru a urmări creșterea lui în greutate.

Între 6 săptămâni și 3 luni, frecvența scaunului scade de obicei. Mulți bebeluși fac caca o dată pe zi, dar pot exista cazuri în care bebe face rar, adică o dată pe săptămână. Acest lucru nu este de obicei un semn al unei probleme, atâta timp cât copilul menține o greutate sănătoasă.

Un studiu realizat în 2012 a analizat  frecvența scaunului la 600 de nou-născuți cu vârsta sub 3 luni. În primele săptămâni de viață, bebelușii alăptați din studiu avut scaun în medie de 3,65 ori pe zi. La 3 luni, frecvența medie a fost de 1,88 ori pe zi. Bebelușii hrăniți cu formule de lapte aveau scaun puțin mai rar la fiecare etapă de dezvoltare.

Scaunele bebelușilor alăptați sunt diferite de cele ale celor hrăniți cu biberonul. Din cauză că laptele matern are un efect laxativ natural, scaunele bebelușilor alăptați sunt mai dese , mai moi, mai galbene și au un miros mai puțin neplăcut, similar cu untul. Scaunele bebelușilor hrăniți cu lapte praf au tendința de a fi mai rare, mai tari, mai închise la culoare, spre verde, și miros urât.

Dr. William Sears, în ”Cartea bebelușului

Câte scaune are un bebe după ce începe diversificarea alimentației?

Când începi diversificarea, orice schimbare se va observa imediat în scutecul copilului. Dacă îi dai piure de morcovi, scaunul poate fi uşor portocaliu, iar dacă mănâncă deja frunze verzi (salată, spanac), aceasta va fi şi nuanţa produsului final. Boala de ficat dă scaune albe-cenuşii sfărâmicioase. Dacă apare aşa ceva, mergi la doctor!

Pe măsură ce sistemul său digestiv se maturizează, scaunele lui devin mai mirositoare, mai închise la culoare, mai solide şi mai puţin influenţate de ceea ce mănâncă. Deocamdată, e o perioadă de tranziţie, în care e perfect normal ca ceea ce iese să semene cu ceea ce a intrat în stomacul lui. Dacă te întrebi câte scaune are un bebe ajuns la vârsta diversificării, ei bine, numărul acestora poate varia de la 1 pe zi la unul la câteva zile.

Atenție! Dacă i-ai dat unul dintre alimentele interzise la această vârstă (caise, prune, pere, conopidă, fasole etc.), rezultatul imediat poate fi diareea însoţită de eritem fesier, balonare, gaze şi o stare de disconfort a copilului. Respectă cu stricteţe recomandările medicilor şi nu grăbi diversificarea!

Super sfat pentru o digestie perfectă

Odată începută diversificarea, oferă-i alimente care conțin fibre. Ele au efect laxativ și ajută la eliminarea resturilor de mâncare din intestine. Legumele proaspete și cerealele integrale sunt cele mai bune exemple în acest sens.

Fibrele acționează precum un burete la nivelul intestinelor, îndeplinind totodată rolul de mătură. În calitate de burete, fibrele absorb apa și grăsimile care nu sunt necesare din alte alimente, conferind consistență scaunelor. De asemenea, fibrele mătură mai departe resturile pentru a ușura eliminarea lor. Pentru ca fibrele să își poată îndeplini rolul lor de curățare a intestinelor, cei mici trebuie să bea suficiente lichide.

Dr. William Sears, în „Cartea bebelușului

Nu contează atât de mult câte scaune are un bebe, cât contează consistența și aspectul acestora.

Iată un tabel care te va ajuta să înțelegi starea de sănătate a bebelușului în funcție de culoarea scaunului său.

Culoare şi texturăDiagnostic posibilObservații
negru, verde, lipiciosprimul scaun, meconiuNormal
galben, fluidnormal pentru bebeluşii alăptaţiFără motive de îngrijorare
galben închis, granulat  normal pentru bebeluşii alăptaţiFără motive de îngrijorare
verde-maroniu, ca piureul de mazăre      normal, dar poate fi diareeCere sfatul medicului pediatru!
cu bucăţele de mâncare nedigerate bine          normal în prima parte a diversificăriiFără motive de îngrijorare
verde sau asemănător noroiului                   diaree sau prea multă lactozăCere sfatul medicului pediatru!
maro, nelegat (bucăţele foarte tari), uneori cu urme de sânge  constipaţie  Cere sfatul medicului pediatru!
maro închis sau negru, cu aspect de drojdie uscată  melenă, sângerare în abdomenCheamă salvarea!
palid, albicios, nepigmentat               malabsorbţie sau o problemă hepatică cu aspect de budincă  Du copilul la un control cât poţi de repede!
roşu sângeriu    obstrucţieCheamă salvarea!

De ce contează câte scaune are un bebe      

Unul dintre principalele motive pentru a ține evidența scaunelor unui bebeluș este să te asiguri că acesta primește suficientă hrană, mai ales în cazul copiilor alăptați unde este mai dificil de contorizat cât lapte a supt cel mic.

Un studiu realizat în anul 2006 a arătat că numărul scaunelor din primele 5 zile de viață poate fi primul indicator al succesului alăptării. Bebelușii care au avut scaune mai dese în această perioadă au luat în greutate mult mai bine și, din acest motiv verificarea scutecelor poate fi un mod eficient de a spune dacă un copil primește sau nu suficientă hrană.

Un alt motiv întemeiat pentru a monitoriza câte scaune are un bebe este verificarea stării generale de sănătate a acestuia. Scaunul cu o culoare sau consistență neobișnuită poate indica o problemă de sănătate.

Semne ale unui aport alimentar inadecvat:

  • să nu aibă cel puțin un scaun pe zi
  • are mai puțin de cinci scutece umede zilnic după primele câteva zile de viață
  • prezintă semne de deshidratate, cum ar fi buzele uscate sau ochii scufundați
  • să fie letargic
  • să slăbească

Alte semne care pot indica probleme

După ce a împlinit o lună de viață, bebe nu mai face caca atât de des ca atunci când era considerat nou născut, mai ales dacă este alăptat. Fiecare copil este unic, chiar și la acest capitol pot exista diferențe, dar fiecare își va crea un tipar, pe care tu trebuie să-l urmărești cu atenție, deoarece o schimbare bruscă poate indica o problemă de sănătate. Mai jos sunt câteva semne care trebuie avute în vedere:

  • Caca are o culoare neobișnuită (vezi tabelul de mai sus).
  • Scaunul unui copil sănătos are un miros ușor și este galben deschis, maro sau verzui.
  • Nu este neobișnuit să găsești pete de sânge închise la culoare în caca ca urmare a alăptării cu sfarcuri crăpate și sângerânde. Dar dacă este prezent sânge roșu, sună la un medic.
  • De asemenea, dungile verzi din scaun pot fi un semn de infecție.
  • Dacă scaunul este gri sau alb, acest lucru ar putea indica faptul că un sugar nu digeră alimentele în mod corespunzător.
  • Dacă un copil a trecut de perioada meconiului și tot mai face caca negru, acesta poate fi un semn de sângerare internă.

Dacă bebelușul are în continuare scaune de tip meconiu la patru sau cinci zile de la naștere înseamnă că nu primește suficient lapte de la sân, deci trebuie consultat pentru a evita deshidratarea și a corecta alăptarea.

Jack Newman, în „Ghidul pentru alăptare

Diareea și constipația

Conform FDA, dacă un sugar are scaun apos mai mult de o zi, există riscul să fie deshidratat.
Scaunele apoase, verzui, mirositoare pot fi semn de gastroenterită, provocată de un virus sau de o bacterie. Păstrează igiena la prepararea biberonului, dar şi atunci când îi schimbi scutecul: spală-te bine pe mâini, sterilizează-i biberonul, cana, linguriţa, baveta şi hainele, dacă cumva s-au murdărit pe lângă scutec.

Probabil că i se va lua o coprocultură, pentru a se stabili cauzele exacte, şi abia apoi va primi un tratament.

Medicii spun că e posibil să facă diaree de câteva ori în primul an de viaţă, mai ales dacă e hrănit artificial. Laptele de mamă, pe de altă parte, conţine anticorpi capabili să elimine infecţia.

Bebeluşul tău e 70% apă, pe care o pierde rapid prin scaunele moi, dar şi prin transpiraţia şi voma care însoţesc uneori diareea. De aceea e esenţial să-l cântăreşti corect, dezbrăcat, şi să notezi greutatea. Orice scădere trebuie anunţată medicului, care va recomanda o soluţie de rehidratare şi tratamentul adecvat.

Semnele deshidratării pot include:

  • gura, limba și buzele uscate
  • bătăi de inimă mai rapide decât de obicei
  • plâns fără lacrimi
  • scutece uscate timp de 3 sau mai multe ore

Constipația poate modifica numărul scaunelor pe care bebe le are zilnic

Academia Americană de Pediatrie definește constipația ca fiind dificultatea organismului de a elimina materiile fecale, această problemă digestivă afectând copiii începând cu vârsta de câteva luni şi având episoade de manifestare frecvente sau ocazionale.

Constipaţia apare mai adesea în momentul în care sunt introduse alimentele solide în meniul zilnic al celui mic, dar şi în absenţa unor preparate pline de fibre, a fructelor şi a legumelor din programul zilnic de masă al copilului.

Alte cauze sunt şi consumarea constantă a unor produse care împiedică funcţionarea în parametri normali a activitaţii intestinale, lipsa hidratării sau băutul de lapte în exces. În situaţii rare, constipaţia se poate ivi şi din cauza unor afecţiuni metabolice sau organice, dar şi dacă există leziuni în jurul anusului, provocate de un alt episod de constipaţie şi care induc o frică faţă de momentul mersului la wc.

De ce copilul meu face caca atât de des?

Poate te întrebi de ce bebelușul tău face atât de mult caca, mai ales dacă este unul dintre cei „norocoși” care are scaun după fiecare hrănire. În cele mai multe cazuri, este normal. Apariția frecventă a scaunului este un semn că bebelușul este bine hrănit. În plus, lucrurile se vor încetini (în cele din urmă). Frecvența excrementelor bebelușului se modifică pe măsură ce crește și sistemul său digestiv se dezvoltă. Nou-născuții, de exemplu, pot face caca de mai multe ori pe zi, în timp ce copiii de 4 luni pot face de două ori pe săptămână. În loc să te concentrezi pe frecvență, ar trebui să verifici consistența și semnele că ceva nu ar fi în regulă.

Când să suni la doctor:

• Scaunul este alb (un semn că copilul tău nu produce suficientă bilă), negru (care semnalează sângele digerat din stomac sau intestinul subțire) sau conține dungi roșii (ar putea însemna sânge din colon sau rect).

• Copilul tău țipă de durere sau sângerează în timp ce face caca.

• Observi mucus în caca bebelușului, care poate fi un semn al unei infecții sau intoleranță.

• Scaunul copilului se schimbă dramatic după ce introduci un nou aliment (care poate semnala o alergie alimentară).

• Caca are încă o consistență foarte fluidă până la vârsta de 1 an (dacă copilul are diaree – scaune apoase de mai mult de cinci ori pe zi – menționează acest lucru și medicului pediatru)

• Copilul a avut diaree și are simptome de deshidratare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa