Cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care sunt semnele ca nu se odihnește destul

Anca Lupescu

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului, iar pentru copii este vital. De exemplu, bebelușii petrec mai mult de jumătate din timp dormind, deoarece aceasta este o perioadă de creștere semnificativă. Somnul permite creierului să se dezvolte, construind rețele care facilitează gândirea și învățarea, precum și formarea comportamentului. Somnul și nutriția permit, de asemenea, dezvoltarea fizică a bebelușului, crescând în dimensiune și dobândind abilități. Dar cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă? Și cum poți să îi ajuți pe cei mici să doarmă suficient? Iată ce trebuie să știe părinții pentru a le asigura copiilor o dezvoltare sănătoasă pe toate planurile.

Cât de important este somnul pentru copii mici si mari

Nou-născuții dorm de obicei între 16 și 18 ore în 24 de ore, dar acest somn este acumulat în mai multe reprize și se întâmplă rar ca nou-născuții să doarmă toată noaptea fără să se trezească.

Sugarii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni ar trebui să doarmă între 12 și 16 ore pe zi. În timp ce unii sugari ar putea începe să doarmă toată noaptea în jurul vârstei de 5 sau 6 luni, aceștia își iau încă o parte semnificativă din somnul total prin reprize de somn în timpul zilei.

Modurile în care somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea unui copil sunt extrem de numeroase. De fapt, nu există niciun aspect al vieții care să nu fie îmbunătățit de somn sau care să nu fie înrăutățit de lipsa somnului.

Pentru bebeluși și copii, somnul regulat și adecvat permite minților în dezvoltare să proceseze noi abilități și experiențe.

Somnul le consolidează amintirile și îmbunătățește dezvoltarea motorie, vocabularul, atenția, starea de spirit, puterea de concentrare și multe altele.

Sistemul imunitar în dezvoltare al unui copil are nevoie de o durată de somn adecvată pentru a funcționa nu doar corect, ci optim. În timpul somnului, corpurile copiilor produc un tip de proteină numită citokine.

Sarcina principală a acestor proteine este să combată infecțiile și bolile. Când copilul nu se simte bine, sistemul imunitar produce din ce în ce mai multe citokine. Unele dintre aceste citokine promovează somnul, ceea ce, evident, ajută la producerea și mai multor citokine care combat infecțiile.

Asta înseamnă că, atunci când bebelușii și copiii mici (și adulții, de altfel) nu dorm suficient, nivelurile lor de citokine scad, ceea ce face mai dificilă combaterea bolilor și recuperarea după orice fel de problemă de sănătate.

De la naștere până la aproximativ 6 luni, bebelușii tind să crească aproximativ 2,5 centimetri pe lună, apoi aproximativ 1,30 centimetri pe lună până la primul an. Asta înseamnă o creștere foarte mare într-o perioadă scurtă de timp. Și un factor cheie pentru a face ca toate acestea să meargă conform planului este somnul.

Asta pentru că, atunci când copilul doarme, în special când sunt în somnul lent, sau somnul profund, corpul lor eliberează hormoni de creștere umani (HGH).

Acești hormoni sunt legați de înălțimea copilului, masa musculară și densitatea osoasă.

Prin urmare, lipsa unui somn suficient poate duce la o scădere a secreției de hormoni de creștere, lucru care poate afecta dezvoltarea.

O serie de cercetări apărute în Sleep Medicine arată faptul că acei copii care au dormit mai puțin de 12 ore pe zi la 3 luni erau semnificativ mai predispuși să aibă o lungime corporală mai mică decât cei care au dormit mai mult.

Dacă bebelușul trece printr-o perioadă dificilă de somn, nu este cazul să te îngrijorezi. Experții menționează că atunci când rutina de somn a unui copil este perturbată din cauza unei boli, acesta va experimenta adesea un puseu de creștere odată ce se recuperează și revine la tiparele normale de somn.

Similar adulților, somnul ajută memoria și dezvoltă cunoștințele de limbaj la sugari, conform unui raport apărut în Nature and Science of Sleep.

Pe scurt, un somn adecvat la copii transformă amintirile inițial slabe în amintiri mai stabile, protejându-le de a fi pierdute într-o mare de detalii uitate.

Somnul din timpul zilei ajută creierul copilului să rețină mai mult și„curăță” hipocampul, partea creierului responsabilă pentru învățare și memorie, astfel încât acesta să poată fi umplut din nou cu informații noi după ce se trezesc.

Totodată, somnul de prânz ajută la reglarea emoțiilor la copii. Probabil că nu este o surpriză pentru părinți că un copil care nu doarme suficient este morocănos, iritabil și mai predispus la tantrumuri.

Somnul ajută inclusiv părțile de creier care controlează emoțiile. Cel mai bun mod de a ilustra acest lucru este să privim ce se întâmplă când copiii nu dorm suficient.

Un studiu a constatat că preșcolarii care nu dorm suficient au un risc mai mare de a avea un control slab al emoțiilor, leagă relații cu colegii mai greu și pot avea o capacitate de atenție slabă la 7 ani.

Deși studiul în sine nu a găsit nicio asociere între somnul insuficient în timpul copilăriei și problemele neurocomportamentale ulterioare, cercetătorii menționează că somnul în timpul copilăriei prezice adesea somnul la vârste mai mari.

Cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă

Recomandările pentru cât de mult somn au nevoie copiii variază în funcție de vârstă. Aceștia au nevoie mult timp de odihnă în primele luni și ani de viață. Însă, treptat, pe măsură ce cresc, orele necesare de somn scad.

Indiferent de vârsta lor, somnul suficient este extrem de important pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil.

Iată recomandările generale privind nevoile de somn ale unui copil, în funcție de vârstă.

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore de somn
Bebeluși (4-12 luni): 12-16 ore, inclusiv reprize de somn în timpul zilei.
Copii mici (12-24 luni): 11-14 ore (poate chiar 15), inclusiv reprize de somn în timpul zilei.
Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore, poate include o repriză de somn în timpul zilei.
Copii de vârstă școlară (6-12 ani): 9-12 ore.
Adolescenți (13-18 ani): 8-10 ore.

Cum știi că micuțul tău nu a dormit suficient

În cazul în care copilul tău se încadrează în intervalul de mai sus, nevoile acestuia de somn sunt îndeplinite.

Însă, pe lângă orele recomandate de somn, ar trebui să fii atent și la aceste lucruri:

  • Copilul se trezește fericit? De obicei, bebelușii care se trezesc foarte morocănoși fac acest lucru pentru că nu se simt complet odihniți.
  • Are un apetit bun? Uneori, bebelușii își pierd interesul pentru mâncare și alte activități atunci când sunt prea obosiți.
  • Interacționează bine cu tine și cu alții? Adesea, copiii care nu dorm suficient au dificultăți în a interacționa pe deplin cu ceilalți.
  • Are o dispoziție bună? Deși unii copii sunt fericiți chiar și atunci când le lipsește somnul, este mai frecvent ca aceștia să să fie nervoși și irascibili când sunt prea obosiți.

La fel cum adulții sunt de obicei într-o dispoziție mai bună când sunt bine odihniți, bebelușii au nevoie de somn pentru a se simți cel mai bine.

Dacă bebelușul tău nu primește somnul de care are nevoie în timpul zilei sau nu doarme suficient de mult la reprizele de somn, atunci este posibil să fie deja prea obosit la ora de culcare, ceea ce duce la un ciclu de deficit de somn, care poate duce și la treziri matinale.

Este important să urmezi o rutină consistentă în ce privește programul de somn, mai ales când vine vorba despre copii de la 0 la 24 de luni.

Sfaturi ca să-ți ajuți copilul să doarmă

Poți să îți ajuți copilul să doarmă mai bine implementând o rutină de somn, ore regulate de culcare, un mediu de somn confortabil și  obiceiuri sănătoase în timpul zilei.

Stabilește o rutină de somn. O rutină bine stabilită și făcută zilnic la aceeași oră va ajuta copilul să doarmă mai bine și să aibă un somn odihnitor. Această rutină poate consta în baie, o poveste în pat și apoi somn.

Menține ore regulate de somn și trezire. Păstrează orele de culcare și trezire ale copilului în decurs de 1-2 ore una față de alta în fiecare zi. Acest lucru ajută la menținerea unei rutini sănătoase. Este bine să faci acest lucru în weekenduri și în timpul vacanțelor, precum și în zilele de școală.

Limitează somnul de prânz. Majoritatea copiilor încetează să mai doarmă la prânz la vârsta de 3-5 ani. Dacă copilul tău are probleme să adoramă seara, încearcă să limitezi siesta la nu mai mult de 20 de minute și nu mai târziu de după-amiaza devreme. Un pui de somn mai lung și mai aproape de ora de culcare vor face mai dificilă adormirea când vine ora de culcare seara.

Asigură-te că copilul tău se simte în siguranță noaptea. Dacă copilul tău se simte speriat să meargă la culcare sau îi este frică de întuneric, poți să îi cumperi o lampă de veghe cu lumină slabă și caldă.

Este bine ca cel mic să evite să se joace sau să se uite la televizor cu o oră înainte de somn. În schimb, încurajează-l să citească sau să facă o activitate liniștită. Cât trebuie să doarmă un copil depinde de vârsta lui, în principiu, dar și de o rutină bine stabilită pe care părinții trebuie să o implementeze pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Nu în ultimul rând, verifică dacă spațiul în care copilul doarme este adecvat somnului: nu trebuie să existe televizor, zgomote, o lumină prea puternică sau device-uri care să clipească.

Lumina albastră de la televizoare, ecrane de computer, telefoane și tablete suprimă nivelurile de melatonină și întârzie somnolența. Lumina puternică în ora dinaintea culcării poate avea același efect și la copiii mici, așa că asigură-te că îi oferi un mediu propice pentru a se odihni corespunzător.

Care sunt semnele că nu doarme destul

Un copil care nu doarme suficient va arăta semne: fie că este obosit în permanență (cască, își freacă ochii), fie că este hiperactiv. La bebeluși, plânsul este principala metodă de comunicare, așa că dacă are toate nevoile de bază îndeplinite, cel mai probabil nu a dormit suficient.

Un alt semn că un copil nu a dormit suficient este irascibilitatea. La fel ca în cazul adulților, lipsa de odihnă poate veni la pachet cu crize de nervi, cu stări de irascibilitate sau cu o dispoziție proastă pe parcursul zilei. Acest lucru poate include și refuzul de a se juca sau de a face activități obișnuite ori lipsa de răbdare și izbucnirea în plâns.

La copiii mici, de 4-5 ani, semnele sunt diferite. Dacă nu a dormit suficient, acesta poate să adoarmă în timp ce mănâncă, se uită la desene, colorează sau face alte activități. Pentru ei, somnul de la prânz este esențial, iar dacă a sărit peste el o dată sau de două ori, programul de somn s-a dereglat, iar semnele oboselii nu întârzie să apară. Verifică exact cât trebuie să doarmă un copil de vârsta lui și pune la punct o rutină pe care să o practicați zilnic, astfel încât acesta să aibă parte de suficientă odihnă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa