Cât poate sta afară un bebeluș de 2 săptămâni, conform medicilor. Recomandări importante

Anca Lupescu
Bebelus afara in carucior
Aerul curat de afara ii face bine unui nou nascut, dar cu cateva conditii Foto: Shutterstock

Să fii pentru prima oară părinte presupune o mulțime de întrebări și poate prea multe răspunsuri. Atunci când ai un bebeluș, una dintre întrebările la care cauți răspuns este legată de cât timp este recomandat să stea afară. Așadar, cât poate sta afară un bebeluș de 2 săptămâni și cum ar trebui îmbrăcat, în funcție de vreme?

Cât poate sta afară un bebeluș de 2 săptămâni

Conform recomandărilor medicilor, bebelușii de 2 săptămâni pot beneficia de aer curat prin plimbări scurte în aer liber, cu respectarea anumitor condiții. Este esențial ca bebelușul să fie îmbrăcat corespunzător, în funcție de temperatura exterioară, pentru a preveni hipotermia sau supraîncălzirea. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10-17, când radiațiile UV sunt mai intense, vara, și protejarea bebelușului de vânt puternic și condiții meteorologice extreme.

Este important de menționat că, în primele zile de viață, bebelușii au un sistem imunitar încă în dezvoltare, iar expunerea la aer curat poate contribui la întărirea acestuia. Totuși, este recomandat ca plimbările să fie scurte și bebelușul să fie corespunzător echipat în funcție de vreme. 

Dacă nu e prea frig sau prea cald, ieșiți zilnic

Bebeluşii au nevoie de aer curat şi lumină, așa că nu te teme să îl scoți afară, chiar dacă este iarnă. O plimbare în aer liber este, de asemenea, stimulativă și plăcută pentru copilul tău. Puteți ieși afară în fiecare zi, în orice sezon, atât timp cât temperatura nu este prea ridicată sau prea scăzută. Ține cont că bebeluşii tolerează greu vremea călduroasă și trebuie feriți de soarele puternic.

Când este foarte frig, nu stați afară prea mult, deoarece bebelușul riscă degerături. E important să îl îmbraci cu haine călduroase și să te asiguri că are capul, mâinile și picioarele bine acoperite. Vântul poate, de asemenea, să-l facă pe bebeluș să se simtă inconfortabil, așa că asigură-te că este protejat (de exemplu, ridicând capotul căruciorului).

Prima ieșire la plimbare a bebelușului

Prima ieșire a bebelușului trebuie să fie scurtă—aproximativ 20 de minute. Apoi, ieșiți pentru perioade mai lungi, atât timp vă simțiți confortabil. Ar trebui să fii întotdeauna atentă la bebeluș pentru a observa dacă se simte bine în timpul plimbării. Teoretic, ieșirile în aer liber îi fac bine, atâta timp cât vremea e potrivită pentru plimbare. Ține cont de recomandările privind sezonul cald, când radiațiile UV sunt foarte periculoase după ora 10:00 dimineața.

Momentul din zi recomandat pentru plimbarea bebelușului

Momentul din zi recomandat pentru plimbarea bebelușului depinde foarte mult de sezon și de temperatură. De exemplu, vara este cel mai bine să ieșiți dimineața devreme, ca să profitați de aerul călduț și să nu prindeți razele fierbinți care ar putea să vă dăuneze amândurora. Iarna, e indicat să eviți dimineața, când temperaturile sunt foarte scăzute, și să ieșiți după-amiaza.

În celelalte anotimpuri, plimbările de dimineață sunt de preferat, pentru că beneficiați de vitamina D prin expunerea la soare, iar 15 minute pe zi pot face o mare diferență pentru cel mic. De asemenea, vei observa că bebelușul doarme mult mai bine după o plimbare. Dacă este agitat înainte de siesta de după-amiază sau de somnul de noapte, îl poți scoate pentru o plimbare scurtă în jurul blocului pentru a-l ajuta să se liniștească. Așadar, în afara momentelor din zi în care este periculos să scoți bebelușul afară, poți merge la plimbare cu el oricând dorești. 

Cum se desfășoară prima lună din viața bebelușului 

În primele patru săptămâni după naștere, bebelușul se obișnuiește cu viața în afara uterului. S-ar putea să fii uimită să vezi cum crește și se schimbă de la o zi la alta. În primele zile după naștere, va pierde puțin în greutate, dar până în ziua a zecea va recupera. Medicul pediatru îi va monitoriza creșterea, măsurând la fiecare control lungimea, greutatea și circumferința capului.

Iată câteva dintre trăsăturile fizice neobișnuite pe care le-ai putea observa în primele săptămâni la nou-născutul tău:

  • Părul fin, numit lanugo, îi acoperă corpul pentru câteva zile sau săptămâni, iar apoi cade.
  • Pielea i se poate descuama puțin.
  • Pot apărea zone roșiatice pe față sau pe gât; aceste semne de naștere vor dispărea, de obicei, în câteva luni.
  • Organele genitale pot fi umflate, dar vor reveni la normal curând.
  • Două puncte moi, numite fontanele, pot fi simțite în partea superioară a capului. Deși o membrană groasă protejează creierul, acesta este locul unde oasele craniului sunt încă în proces de fuzionare.
  • Dacă bebelușul s-a născut pe cale vaginală, ar putea avea craniu alungit. Acest lucru se întâmplă pentru că plăcile craniului se ajustează pentru a permite o trecere mai ușoară prin canalul de naștere. Capul lui va avea o formă normală în scurt timp.

Ce simte și ce vede bebelușul

Pentru un nou-născut, unul dintre cele mai importante simțuri este atingerea, iar micuțul tău va simți starea ta de spirit prin modul în care este atins. Faptul că este ținut în brațe îi oferă siguranță și confort. Susține întotdeauna capul și gâtul bebelușului. Legănarea lui ușoară, precum și masajul delicat îl pot ajuta să se liniștească atunci când e agitat.

Dacă te întrebi cât de departe poate vedea un bebeluș de 1- 4 săptămâni, află că, de obicei, el zărește lucruri aflate la 20-30 de centimetri distanță. Asta înseamnă că bebelușul poate vedea fața ta atunci când îl ții în brațe. În această etapă, bebelușii pot distinge lumina de întuneric, dar nu pot vedea întreaga gamă de culori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa