STUDIU: Bebelușii înghit zilnic milioane de particule de plastic din cauza biberoanelor. Ce au de făcut părinții

Geo Mihalcea
Bebelușii înghit particule de plastic
Bebelușii înghit zilnic milioane de particule de plastic. Experții continuă cercetările!

Bebelușii înghit zilnic milioane de particule de plastic! Este concluzia unui studiu amplu care a fost prezentat de curând opiniei publice. Cercetătorii au demonstrat cu biberoanele în care se pregătește laptele formulă pot trimite în organismul celor mici 16 milioane de microparticule de plastic pe litru de fluid! Ce înseamnă asta pe termen lung pentru sănătatea copiilor noștri, nimeni nu poate spune încă!

Procesul de încălzire și agitare a fluidului poate elibera în timpul procesului de hrănire milioane de particule care ajung direct în organismul copilului tău. Nature Food este platforma care a publicat în octombrie 2020 acest studiu și lansează o întrebare greu de ignorat: ce efecte vor avea pe termen lung aceste deșeuri pentru sănătatea copiilor?

Bebelușii înghit zilnic milioane de particule de plastic. Au fost studiate 10 tipuri de biberoane

Cercetătorii au supus experimentului 10 tipuri de biberoane polulare pe piață, fabricate din polipropilenă, ceea ce reprezintă două treimi din piața mondială a sticlelor de acest gen.
Experții de la Trinity College Dublin au descoperit că produsele au eliberat în timpul testelor între 1,3 și 16,2 milioane de particule pe litru de fluid. Apoi, analizând rata de consum a laptelui formulă din întreaga lume, au estimat că un sugar consumă în medie 1,6 milioane de particule de microplastic în fiecare zi!

În America de Nord – unde biberoanele din plastic sunt mai frecvente și rata de alăptare mult mai mică comparativ cu națiunile din lumea în curs de dezvoltare economică – această cifră este de 2,3 milioane de particule pe zi. În Europa, acesta este de 2,6 milioane și ajunge până la 4 milioane în Franța, Olanda și Belgia!

Cred că impactul asupra sănătății trebuie să ne ridice un mare semn de întrebare”, spune inginerul Trinity College din Dublin, John Boland, coautor al noii cercetări. „Rezultatele studiului nostru arată apropierea microplasticelor de alimente. Este timpul să analizăm cu multă atenție și responsabilitate rezultatele”.

Pentru a număra eliberarea particulelor de microplastică din sticlele fabricate din polipropilenă, Boland și colegii săi au urmat protocolul Organizației Mondiale a Sănătății pentru prepararea în siguranță a formulelor pentru bebeluși.

Asta include sterilizarea unei sticle goale în apă clocotită, uscarea acesteia, lăsarea la răcit, apoi umplerea cu apă la 70 grade Celsius. Se adaugă ulterior pudra, se agită pentru omogenizare și se lasă la răcit. După toți acești pași, bebelușul este hrănit. Fix în acest moment, oamenii de știință au trecut lichidul printr-un filtru și au contorizat particulele de microplastic eliberate în lichid.

Mai mult decât atât, au măsurat, pe lângă particulele de plastic din laptele formulă și pe cele din apa de la robinet și apa deionizată și rezultatul a fost același! Particule micorplastice s-au desprins din recipent și au rămas în filtru, ceea ce însemană că pot trece cu ușurință în organismul uman. Filtrul de laborator are o capacitate extraordinară de detectare, făcând să depisteze particule extrem de mici numite nanoplastice.

„Fiecare biberon testat a eliberat peste 1 milion de particule microplastice după ce apa din recipent a fost încălzită la 70 de grade Celsius”, spune Boland. „Când ne-am uitat la ceea ce a rămas în filtru, am constatat că există miliarde de nanoparticule, ceea face numărarea greu de realizat, mai ales că acestea au tendința de a sta grupate. Studiile noastre pot spune însă cu siguranță că de câte ori un bebeluș consumă un biberon de lapte, poate înghiți miliarde de nanoparticule de plastic, ceea ce este destul de îngrijorător.”

Pentru a spori veridicitatea studiului, grupul de cercetători a apelat la un laborator independent, pentru a-și verifica tehnica de numărare. Laboratorul a raportat o cuantificare superioară ciflelor lui Boland: 4,3 milioane de particule pe litru, față de 4 milioane! „Noi nu ne-am dorit să alarmăm părinții înainte de a fi siguri de rezultatele testelor. Dar expunerea copiilor la microplastice este o realitate care nu trebuie deloc ignorată!”, spune Boland.

Bebelușii înghit zilnic milioane de particule de plastic. Experții vor să continue studiile!

Echipa a constatat de asemenea că numărul de particule de plastic eliberate de recipent crește exponențial cu temperatura la care este încălzit lichidul. Apa încălzită la 25 de grade (adică apa aflată la temperatura camerei) și agitată în biberon a făcut ca acesta să elibereze 600.000 de particule la litru. „Așadar, agitarea mecanică a lichidului pe suprafața polimetrului este suficientă pentru a scoate o parte microplastice din pereții biberonului”, concluzionează Boland.

La 70 de grade Celsius, cât este recomandarea OMS pentru o sterizilare corectă, numărul pasticulelor care se desprind este de 16,2 milioane la 1 singur litru de lichid, iar la 95 de grade au fost înregistrare 55 de milioane de particule pe litru care s-au desprins din recipient și s-au amestecat cu lichidul din interiorul acestuia.

„Procesul de sterilizare în sine crește nivelul de formare a microplasticului”, spune Boland, „astfel încât, dacă săriți peste pasul de sterilizare, chiar dacă este nesigur, veți reduce numărul de microplastice care sunt generate de fapt.”

Polipropilena este un polimer cauciucos, de fapt este un amestec dintr-un material cristalin (ceva mai dur) și un material amorf. „Materialul amorf se descompune foarte ușor”, spune Boland. Materialul cristalin este ceva mai rezistent la descompunere, și de aceea, în cele trei săptămâni în care au fost efectuate testările, eliberarea microparticulelor a înregistrat valori diferite.

„Numerele sunt, cu siguranță, înspăimântătoare”, spune Deonie Allen, care studiază microplasticele la Universitatea din Strathclyde, expert independent, care nu a fost implicat în cercetare. „Sunt terifiante. Sunt imense. Sunt mai mari decât orice teste de expunere care au fost făcute înainte pentru absorbția umană ”.

Cercetările anterioare, de exemplu, au estimat că adulții consumă între 39.000 și 52.000 de particule de microplastic pe an. Dacă rezultatele echipei Trinity sunt corecte, bebelușii hrăniți cu sticle de plastic primesc până la 4 milioane pe zi, sau 1,5 miliarde de particule pe an.

bebelușii înghit zilnic particule de plastic
Pericolul biberoanelor de plastic nu este însă pe deplin cunoscut

Momentan însă acest studiu nu a determinat nicio implicație asupra sănătății copiilor. „Impactul pe care îl au aceste particule asupra sănătății umane este încă ceva necunoscut”, spune Allen. „Știm că dacă îl respiri poate ajunge în plămâni, în țesutul pulmonar. Știm că, dacă îl ingeri, acesta ajunge în scaun. Cercetările trebuie să continuie în acest sens!”

Care vor fi efectele pe termen lung. Ce spun cercetătorii independenți

Deci, momentan știm că particulele mici de plastic sunt în corpul nostru, însă nu știm sigur ce efect au pe termen lung asupra sănătății noastre și a copiilor. „Nu avem o normă pentru aportul zilnic maxim tolerabil, deoarece suntem la câțiva ani distanță de acea etapă a evaluării riscurilor umane pentru particulele de plastic”, spune cercetătoarea Heather Leslie de la Universitatea din Amsterdam, care nu a fost implicată în cercetarea inițială. Deci, este imposibil de spus în clipa de față dacă există efecte toxicologice la dozele raportate aici.

„Acest studiu ridică câteva întrebări serioase și se adaugă îngrijorării cu privire la utilizarea pe scară largă materialelor plastice și, sincer, la utilizarea excesivă a materialelor plastice în general”, spune Leonardo Trasande, directorul Centrului NYU pentru Investigarea Pericolelor de Mediu.

Trasande nu a fost implicat în studiul prezentat, dar a a fost coautor la o declarație din 2018 a Academiei Americane de Pediatrie privind aditivii alimentari și sănătatea copilului. În acea declarație, el a recomandat să nu se folosească recipiente din plastic în alimentația sugarilor, iar mamele să apeleze la alternative precum sticla.

Alternativa pentru părinți: sticlă în loc de plastic și prepararea laptelui în recipiente sigure

Chiar dacă oamenii de știință nu știu în clipa de față ce efecte pot avea pe termen lung cantitățile de microplsatice ingerate de bebeluși, noi, ca părinți trebuie să facem alegeri sănătoase pentru copii noștri. Să nu uităm că în primii ani de viață creierul copiilor se dezvoltă cel mai mult, asemenea și celorlalte organe și sisteme.

Până vom cunoaște efectele, haideți să alegem sticla în locul plasticului sau să facem prepararea laptelui formulă într-un recipient separat, non-plastic, și abia după ce ajunge la temperatura optimă să îl transferăm în biberonul de plastic.

Boland adaugă la final încă un sfat demn de ținut minte: „Niciodată să nu folosiți microundele pentru a încălzi un recipient de plastic. Vei obține imediat încălzirea locală a plasticului împreună cu lichidul și, evident un transfer de nanoparticule toxice în lichidul pe care-l va consuma copilul tău.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa