Vitiligo la copii. Cât de periculoasă este boala și cum se tratează

Ramona Dinescu

Vitiligo este o afecțiune ce se caracterizează prin depigmentarea pielii în anumite zone ale corpului. Este vitiligo o boală periculoasă? Poate apărea la bebeluși? Se tratează? Iată răspunsurile, pe care le detaliază pediatrul Simona Pecec.

Problemele de piele și bebelușii par să aibă o relație strânsă din moment ce foarte mulți copii suferă de o anumită formă de iritație.

Vitiligo sau leucoderma înseamnă distrugerea celulelor pielii responsabile de culoarea exterioară a acesteia, ceea ce duce la apariția unor pete albe pe anumite suprafețe ale corpului. Vitiligo poate apărea și la nivelul nărilor, pleoapelor sau gurii. Chiar și părul se poate albi.

Conform Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, vitiligo se împarte în două categorii: vitiligo localizat sau vitiligo generalizat.

Simptomele bolii vitiligo la bebeluși

Unele dintre semnele obișnuite ale afecțiunii vitiligo la bebeluși sunt următoarele:

–          Decolorarea pielii

–          Pigmentarea sau albirea părului, a genelor sau sprâncenelor

–          Albirea membranelor mucoase

–          Schimbarea culorii stratului interior al globului ocular sau retinei

–          Pete albicioase în jurul axilelor sau buricului

–          Pierderea părului (alopecie).

Cele mai comune zone ale pielii afectate de vitiligo sunt cele din jurul gurii și ochilor, degetelor și încheieturilor mâinilor, axilelor, organelor genitale și în interiorul gurii (membranele mucoase).

Cauzele apariției vitiligo

Există câțiva factori care pot duce la apariția bolii vitiligo la bebeluși:

1.       Tulburări autoimune. Sistemul imunitar al bebelușului devine hiperactiv și are tendința de a distruge melanocitele din celulele pielii, lucru care afectează procesul de colorare al pielii.

2.       Dezechilibre genetice ale stresului oxidativ. Din cauza unui dezechilibru genetic, pielea bebelușului își poate pierde abilitatea de a se pigmenta și astfel poate suferi de vitiligo.

3.       Expunere excesivă la soare. Arsurile solare sau expunerea excesivă la soare poate distruge pigmentarea celulelor pielii.

4.       Expunere chimică. Folosirea chimicalelor periculoase precum cele din săpun sau șampon pot induce probleme legate de decolorarea pielii.

Pentru diagnosticarea acestei boli se fac teste de sânge, se iau probe de țesut pentru biopsie și controale oculare.

Tratamentul bolii vitiligo

Conform specialiștilor, acestea sunt cele mai recomandate metode de tratament:

1.       Steroizi: Majoritatea specialiștilor recomandă creșterea dozei de vitamina D și steroizi pentru a trata vitiligo la bebeluși. Steroizii ajută la repigmentarea zonelor decolorate ale pielii, iar vitamina D înlocuiește celulele moarte.

2.       Aplicarea cremelor cu corticosteroizi: folosirea acestor creme pe pielea bebelușului ajută la inițierea repigmentării celulelor.

3.       Terapia orală PUVA, ce se administrează în cazul problemelor severe de vitiligo.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa