Urticaria la bebeluși reprezintă o iritație la nivelul pielii, de culoare roșie. Erupția cutanată poate fi de dimensiuni mici, ca înțepăturile de țânțari sau destul de mare încât să acopere porțiuni întregi ale corpului.
Urticaria la bebeluși este considerată o reacție alergică care poate fi provocată de anumite alimente, medicamente sau alte motive legate de mediu, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Urticaria la bebeluși. Cum se manifestă?
Principalele simptome ale urticariei la bebeluși reprezintă acele erupții cutanate de culoare roșie. Unele sunt mici și rotunde ca înțepăturile de țânțari, în timp ce altele sunt ca niște dungi lunguiețe ca urmele rămase după biciuire. Urticaria dă niște mâncărimi foarte mari pe piele și are tendința de a apărea în clustere pe anumite porțiuni ale pielii.
Erupția de obicei se estompează după un anumit timp; cu toate acestea este înlocuită de alte bubițe dacă organismul încă mai luptă cu alergenul respectiv. Dacă erupția persistă până la 6 săptămâni, atunci, în termeni medicali se numește urticarie acută. Dacă durează mai mult de șase săptămâni se numește urticarie cronică. Cert este că ambele sunt extrem de deranjante pentru bebeluș.
Chiar dacă majoritatea urticariilor nu sunt dăunătoare și trec de la sine, există riscul de șoc anafilactic. Simptomele șocului anafilactic includ umflarea limbii și a mușchilor de la nivelul gâtului, lucru care poate duce la dificultate respiratorie. Lipsa cantității suficiente de oxigen poate duce la intrarea bebelușului în colaps și la pierderea cunoștinței. Șocul anafilactic este o urgență medicală și trebuie tratat ca atare.
Principalele cauze pentru urticarie la bebeluși
Erupția apare la nivelul pielii atunci când histamina sunt eliberate de către organism. Histamina este eliberată ca parte a răspunsului sistemului imunitar la nivel local pentru a lupta cu inflamația din corp. Inflamația poate fi cauzată de anumiți agenți precum înțepături de insecte, anumite alimente, reacția la anumite animale, polenul florilor, medicamente sau expunerea la temperaturi extreme și chiar la o infecție virală.
În urticaria cronică, sistemul imunitar dă rateuri adesea și atacă țesutul sănătos din organism.
Cum se tratează urticaria la bebeluși?
În cazurile ușoare de urticarie acută, nu se folosesc medicamente deoarece va trece de la sine în câteva zile. Compresa cu apă rece și unguentele care se eliberează fără prescripție medicală funcționează în cazul mâncărimilor constante. Dacă copilul are un disconfort major, medicul poate recomanda antihistaminicele.
În cazurile severe în care urticaria persistă mai mult de șase săptămâni, medicul poate recomanda medicamentele pe bază de cortizon.
Angioedemul
Bebelușii care suferă de urticarie cronică pot dezvolta o complicație denumită angioedem. În această situație, se inflamează straturile din profunzime ale pielii bebelușului.
Bebelușul care suferă de angioedem va suferi de umflarea buzelor, a ochilor, a mâinilor, picioarelor și organelor genitale. Poate fi periculos deoarece poate cauza dificultăți respiratorii și de obicei se tratează cu o combinație de antihistamine și steroizi.