Brațele mamei, ca tratament pentru colici. Plus o soluție care elimină durerea

Theodora Fintescu, redactor
tratament pentru colici
Niciun loc din lume nu aduce mai multă alinare decât brațele mamei.

Orice durere are copilul, fie că e una fizică sau una sufletească, brațele mamei sunt primul loc în care își găsește alinarea. Iar acest lucru poate fi confirmat nu doar de fiecare mamă în parte, ci și de studii.

În momentul în care bebelușul stă lipit de mama lui, într-un contact piele pe piele, temperatura corpului se stabilizează, respirația și bătăile inimii se reglează, iar nivelul de zahăr din sânge se normalizează. Tocmai de aceea, atunci când bebelușul se confruntă cu durerile provocate de colici, primul tratament de care are nevoie este contactul direct cu pielea mamei sau chiar a tatălui.

Acest articol conține recomandare de produs.

Se învață în brațe? Foarte bine! Acolo e locul lui!

Instinctiv, părinții știu și simt că bebelușul lor are nevoie de brațele lor. Uneori, însă, se lasă influențați de prejudecățile celor din jur, care îi avertizează că un copil ținut în brațe se învață așa și devine un răsfățat. Este cât se poate de greșit, spun atât pediatrii, cât și psihologii. NU există niciun motiv pentru care un copil să nu fie luat în brațe și alinat atunci când plânge sau e supărat, indiferent din ce motiv.

Colicile se tratează în brațe

Colicile bebelușului, care apar de obicei după a doua săptămână de viață, îi sperie pe majoritatea părinților. Totuși, ele sunt normale în viața lui bebeluș, fiind un efect al faptului că sistemul digestiv al nouă născuților este insuficient dezvoltat, iar acest lucru favorizează acumularea de gaze și apariția durerilor abdominale.

De obicei, se manifestă prin plâns greu de consolat, timp de câteva ore, cu precădere seara, timp în care bebelușul își freacă picioarele unul de altul și le îndoaie pe burtică. Uneori, plânsul este foarte intens, și e important să te asiguri că micuțul nu are o problemă medicală.

De multe ore, simplul fapt că îl ții pe cel mic în brațe îi reduce semnificativ durerile. Acest lucru se întâmplă datorită presiunii care se creează la nivelul abdomenului și a căldurii rezultate din apropierea voastră piele pe piele. Poți să îi faci și un masaj ușor pe burtică, mișcând mâna în sensul acelor de ceasornic, lucru care ajută la eliminarea gazelor și calmarea durerii.

Transmite-i copilului iubire și siguranță, nu panică și stres

Când îl ții pe cel mic în brațe, poate fi de ajutor și legănarea lui ușoară, în ritm constant, având pe fundal o muzică liniștitoare sau un sunet alb. Nu doar liniștirea bebelușului este importantă, ci și a mamei. O mamă stresată, agitată, panicată că îi plânge bebelușul îi va transmite copilului și propria ei tensiune. Încearcă să-ți găsești propriile metode de relaxare, în așa fel încât, atunci când îl iei pe cel mic în brațe, să-i inspiri celui mic siguranță, nu panică și stres.

Ține cont de faptul că uneori, plânsul neconsolat, mai ales seara, poate fi cauzat și de nevoia bebelușului de a se descărca de tensiunile acumulate peste zi. Evident, e vorba de expunerea la diverși stimuli, într-o lume nouă pentru el, și incapacitatea lui de a-i gestiona la o vârstă atât de mică. În cazul acesta, cu siguranță, brațele mamei și liniștea transmisă de ea sunt singurele remedii de care are nevoie.

Picăturile care elimină durerea

O altă soluție împotriva colicilor, complementară contactului direct piepe pe piele, este folosirea picăturilor orale create special pentru a reduce durerea provocată de colici.

Un astfel de tratament este cel pe bază de simeticona. Este important de știut faptul că simeticona este o substanţă cu acţiune locală, doar la nivel intestinal, care nu este absorbită în organism.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa