7 situații comune apărute la nou născut. Când se impune consultul medical

Ramona Dinescu

Unele situații fizice sunt comune nou născuților în primele săptămâni de viață. Dacă observi una dintre următoarele condiții la bebelușul tău, cere sfatul pediatrului.

1. Distensie abdominală

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru consideră că distensia abdominală este una dintre situațiile des întâlnite în cazul bebelușilor. După masă, majoritatea bebelușilor au abdomenul puțin umflat, iar între mese, acesta ar trebui să se relaxeze. Dacă burtica bebelușului tău pare umflată și tare și dacă nu a avut scaun de una sau două zile, sau vomită, atunci sună medicul pediatru. Probabil, problema este cauzată de gaze sau constipație, dar ar putea fi și semnul unei probleme intestinale mai serioase.

2. Accidentări la naștere

Este posibil ca un bebeluș să sufere de unele accidente în timpul nașterii, mai ales dacă travaliul este în mod particular lung și dificil, sau dacă bebelușul este foarte mare. Chiar dacă nou născuții își revin repede în urma acestor accidentări, unele persistă pe termen lung. Printre cele mai întâlnite se numără fractura de claviculă care se vindecă relativ repede dacă brațul este imobilizat.

Leziunile musculare reprezintă un alt tip de accidentare la naștere și sunt cauzate de presiunea ce se pune pe nervii mușchilor. Apar la nivelul feței, a umărului sau brațului și revin la normal după câteva săptămâni.

3. Culoarea vineție a pielii

Bebelușii pot avea mânuțele și picioarele ușor albăstrii, dar acesta nu e un motiv de îngrijorare. Ocazional, fața, limba și buzele se pot albăstri atunci când bebelușul plânge puternic, însă imediat ce se calmează culoarea pielii revine la normal. Cu toate acestea, o culoare albăstrie persistentă a pielii însoțită de dificultăți respiratorii sau de hrănire, reprezintă un semn că inima sau plămânii nu funcționează normal, iar bebelușul nu primește suficient oxigen în sânge. Este necesară îngrijire medicală de urgență în astfel de cazuri.

4. Tuse

Dacă bebelușul bea foarte repede, ar putea tuși și chiar să scuipe puțin, însă acest tip de tuse ar trebui să se oprească imediat ce revine la rutina de hrănire familiară lui. Dacă tușește persistent, ar trebui să ceri sfatul medicului pentru că acest simptom ar putea indica o problemă ascunsă la plămâni sau la tractul digestiv.

5. Plânsul excesiv

Toți bebeluși plâng, adeseori fără un motiv aparent. Dacă te-ai asigurat că bebelușul tău este hrănit, i-ai scos gazele, nu-i este prea frig sau prea cald sau are scutecul uscat, iar el tot plânge, probabil cea mai bună abordare este să-l iei puțin în brațe, să-i vorbești sau să-i cânți până se oprește. La această vârstă nu poți să-l răsfeți oferindu-i prea multă atenție.

În timp te vei obișnui cu tipul său de plâns. Dacă însă sună neobișnuit precum un țipăt de durere sau persistă pe durate lungi de timp, ar putea să fie semnul unor probleme medicale.

6. Icterul

Foarte mulți bebeluși perfect sănătoși capătă o culoare gălbuie a pielii la câteva zile de la naștere, cunoscută sub denumirea de icter. Apare din cauza creșterii nivelului de bilirubină din sânge și dispare de la sine imediat ce bebelușul se adaptează la noul mediu. În unele cazuri, bilirubina poate crește foarte mult și icterul se poate agrava și poate fi nevoie ca nou născutul să petreacă câteva ore în dreptul unei raze cu ultra violete până ce se reglează nivelul de bilirubină.

7. Insuficiență respiratorie

Un nou născut ar putea avea nevoie de câteva ore după naștere pentru a intra într-un ritm respirator normal.

Însă, dacă arată vreunul dintre semnele următoare, ar trebui să ceri imediat sfatul medicului:

–          Respirație accelerată (mai mult de 60 de respirații pe minut)

–          Retractări musculare în zona pieptului

–          Sunete ciudate asemănătoare unu grohăit în timp ce respiră

–          Colorație albăstruie persistentă a pielii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa