Sindromul de moarte subită la sugari. Cum îți protejezi copilul

Adriana Moscu
sindromul-de-moarte-subita-la-sugari-totul-despre-mame

Sindromul de moarte subită la sugari este principalul motiv de deces printre copiii cu vârste cuprinse între o lună și un an

Principala mea activitate de noapte, în primele luni după naștere, a fost să mă ridic din pat aproape de fiecare dată când din pătuțul copiilor nu se mai auzea niciun zgomot. Cu primul copil nici nu a fost greu, pentru că făcea vocalize de cu seară, până-n zori, însă a doua dormea dusă până dimineața. Credeți că eram mai odihnită? Dimpotrivă! Acea liniște era pentru mine apăsătoare și simțeam nevoia să verific la intervale regulate dacă totul e în regulă cu micuța. Iar gândul îmi fugea în permanență la sindromul de moarte subită la sugari.

Află câteva răspunsuri despre sindomul morții subite la sugari, care te vor ajuta să fii mai puțin panicată ca mine.

Cum reduci riscul apariției sindromului de moarte subită la sugari

Cauzele apariției sindromului de moarte subită la sugari nu sunt cunoscute în totalitate, însă există câteva modalități prin care poți preveni apariția unui eveniment atât de trist. Este motivul pentru care, în 1992, Academia Americană de Pediatrie a recomandat, pentru siguranță, adormirea sugarului pe spate. Rezultatele nu au întârziat să apară: la doar doi ani de la lansarea campaniei, sindromul de moarte subită la sugari s-a redus în Statele Unite cu 60%. Mai mult, între 1990 și 2013, sindromul de moarte subită la sugari s-a redus de la 130 de decese la 100.000 de copii, la doar 40 de decese la 100.000 de copii.

Pune-l să doarmă pe spate

Riscul apariției acestui fenomen este mult mai ridicat dacă sugarul doarme pe burtă sau pe-o parte (așezat pe-o parte, cel mic se poate rostogoli cu ușurință pe burtă și se poate sufoca în somn). Nu-ți face griji că se poate îneca cu salivă sau poate vărsa în timpul somnului. Sugarii au reflexul de a înghiți fluidele automat sau de a tuși și a le scuipa, astfel încât căile respiratorii să nu fie blocate.

Din momentul în care cel mic se poate rostogoli fără ajutor (în jurul vârstei de 6 luni), îl poți lăsa să doarmă și pe burtă – are deja abilitatea formată de a se întoarce singur de pe o parte pe cealaltă, dacă ceva îl deranjează.

Ca să afli mai multe despre sindromul morții subite îți recomandăm bestsellerul internațional Cartea bebelușului, pe care o poți cumpăra de AICI

Alege o saltea fermă și scoate jucăriile din pătuț

Pentru a preveni sufocarea accidentală, alege o saltea fermă pentru pătuț, care să nu se muleze după poziția lui. Asigură-te că cearșaful este bine fixat și optează mai degrabă pentru un sac de dormit decât pentru plapumă sau păturică – așa, cel mic nu și-o poate trage involuntar peste față. În timpul somnului, fie că e în timpul zilei, fie noaptea, scoate toate jucăriile din pătuțul unde doarme bebelușul – și ele pot cauza sindromul de moarte subită.

Nu fuma lângă copil

Oricum nu e sănătos să fumezi nici în timpul sarcinii și cu siguranță nici după ce naști, mai ales dacă alăptezi. S-a constatat că decesul provocat de sindromul de moarte subită în rândul bebelușilor aduși pe lume de mame fumătoare este de trei ori mai mare decât în cazul celorlalți. Fumul inhalat după ce s-a născut îl predspune pe cel mic în egală măsură sindromului de moarte subită.

Stai aproape de el

Studiile au demonstrat că un bebeluș care doarme în aceeași cameră cu mama sa este mai puțin predispus apariției sindromului de moarte subită. Dacă doarme cu tine în pat, respectă standardele de siguranță pentru cosleeping – nu dormiți împreună dacă ai consumat băuturi alcoolice, dacă ai luat somnifere etc. 

Alăptează cât de mult poți

Alăptarea poate reduce riscul apariției sindromului de moarte subită la sugari cu 50%, deși nu există explicații sigure în acest sens. Unii savanți cred că laptele matern protejează bebelușii de infecții care ar putea provoca apariția sindromului de moarte subită.

Păstrează o temperatură optimă în cameră

Nu supraîncălzi încăperea în care se află cel mic și nu-l îmbrăca nici pe el prea gros – o temperatură ridcată a corpului poate duce la apariția sindromului de moarte subită la sugari. Optează pentru hăinuțe confortabile, din bumbac, care lasă pielea să respire.

Ca să afli mai multe despre sindromul morții subite îți recomandăm bestsellerul internațional Cartea bebelușului, pe care o poți cumpăra de AICI

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa