Semnele colicilor la bebeluși. Cum îți dai seama de ce plânge copilul

Cristina Călin, redactor
semnele colicilor la bebeluși

Toți bebelușii plâng. Unii mai mult, alții mai puțin. Oricum, în medie, în primele trei luni de viață, un bebeluș plânge aproximativ două ore pe zi. Părinților nu le rămâne decât să afle dacă plânsul lor are legătură cu foamea, cu somnul, cu scutecul sau cu colicile.

Pentru bebeluși colicii și plânsul asociat lor este ceva normal. Pentru părinți însă poate fi frustrant mai ales când, din senin, cel mic începe să plângă și nimic nu pare să îl consoleze pentru o perioadă lungă de timp. Cel mai rău este că aceste episode se întâmplă seara când și mama și tata sunt obosiți.

Acest articol conține recomandare de produs.

Semnele colicilor la bebeluși. Cât durează colicii

Vestea bună este că colicii nu durează o veșnicie. Practic, se atinge un vârf în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar după 3-4 luni încep să dispară.

La începutul vieții de părinte descifrarea plânsului bebelușului poate da bătăi de cap. Cu timpul vei începe să înțelegi mai bine ce îl macină pe micuțul tău și îți va fi mai ușor să îi satisfaci nevoile.

Colicii sunt un mister pentru părinți și rămân la fel și pentru lumea științifică. Sunt mulți factori care contribuie la apariția lor, însă niciunul nu pare a fi determinant. Găsirea unor motive clare pentru care aceștia apar este îngreunată și de faptul că diferă foarte mult modul de manifestare la fiecare copil în parte. Totuși, există niște similarități care i-au făcut pe cercetători să facă un pic de lumină. Printre motivele pentru care apar colicii se enumeră: sistemul digestiv insuficient dezvoltat al bebelușilor, dezechilibrul bacterian la nivelul stomacului, alergii sau intoleranțe alimentare, hrănitul excesiv sau insuficient, anxietatea și starea de stres a familiei.

Semnele colicilor la bebeluși

  • Plânge aparent fără motiv, hrănit și schimbat fiind.
  • Plânge de obicei seara sau la aceleași ore.
  • Plânge cel puțin 3 ore pe zi în fiecare zi.
  • Plânsul este mult mai intens decât cel cu care te-ai obișnuit.
  • Nu poți să îl consolezi chiar dacă îl ții în brațe.

Care sunt semnele

  • Își încleștează pumnii.
  • Își arcuiește brațele și picioarele. Le strânge către burtică.
  • Are burtica balonată.
  • Se înroșește atunci când plânge.
  • Elimină gaze atunci când plânge, pentru că înghite mult aer.
  • Își încordează mușchii de la stomac.

Unii bebeluși au toate aceste semne, alții doar o parte dintre ele. Important este să îți urmărești copilul pentru a ști ce îl supără și care este cauza plânsului său. Dacă constați anumite schimbări este bine să mergi la medic pentru a vedea dacă doar colicii sunt cauza sau bebelușul are și alte probleme.

Pe termen lung, colicii nu afectează bebelușul și nu duc la complicații. Efectele se văd asupra părinților și, de cele mai multe ori, asupra mamelor. Acestea au risc crescut de apariție a depresiei post-partum, de renunțare la alăptare. De multe ori se simt vinovate, neajutorate, obosite și nervoase din cauza deprivării de somn. Din dorința de a-și calma copilul, uneori, îl zgâlțâie puternic. Așa apare sindromul bebelușului zgâlțâit care se manifestă printr-o serie de leziuni la nivelul creierului, coastelor, al retinei și la nivelul membrelor.

Semnele colicilor la bebeluși. Cum recunoști plânsul din cauza colicilor?

Când plânge pentru că are colici bebelușul o face tare, intens, uneori se aude ca un țipăt ascuțit. Orice ai face nu poți să îl oprești. Fie ca îl iei în brațe, că îl plimbi prin casă sau afară, că îl legeni, că îi cânți. Mai mult, durează ore fiecare repriză, în fiecare zi.

Ce poți face ca să reduci simptomele colicilor?

Chiar dacă nu va da rezultate de fiecare dată, poți să iei bebelușul în brațe și să îi arăți că ești acolo pentru el. Îi va da o doză de confort și va limita într-o oarecare măsură intensitatea plânsului. De asemenea, este indicat să încerci să nu îl suprastimulezi, mai ales la orele la care știi că apar colicii. Renunță la vizitele din timpul serii pentru o perioadă. Cel mai bine este să creezi o atmosferă calmă, cu lumini difuze, cu zgomot de fundal redus la maximum.

De ajutor în calmarea colicilor este și masajul aplicat la nivelul stomacului. Presiunea aplicată, care trebuie să fie totuși de intensitate redusă, va ajuta.

Întreabă medicul curant despre picăturile pe bază de simeticona. Acestea vor ajuta la tratarea simptomelor gastro-intestinale cu acumulare de gaze (meteorism). 

Oricum, ține minte că este doar o perioadă scurtă, iar bebelușul tău are nevoie de tine să îl iubești și să îi asiguri confortul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa