Răceala la bebeluș de o lună. Ce să faci și ce nu atunci când un nou născut răcește?

Răceala la un bebeluș de o lună s-ar putea să te sperie peste măsură. Tocmai de aceea am cerut sfaturi avizate de la un pediatru cu experiență. Află în articolul următor tot ce trebuie să știi despre prima răceală a copilului tău!

Ramona Dinescu
răceala la bebeluș de o lună
Răceala la bebeluș de o lună poate fi motiv de panică pentru părinți. Iată un ghid ce îți va fi de ajutor!

Răceala la bebeluș de o lună deși poate fi înfricoșătoare pentru părinți, de cele mai multe ori reprezintă o modalitate de întărire a sistemului imunitar.

Toți bebelușii se nasc cu ceva imunitate la boli, dar chiar și așa, e nevoie de timp până ce sistemul lor imunitar se maturizează. Acest lucru îi face susceptibili la infecțiile virale. Există peste 200 de tipuri de viruși care cauzează răceli, iar un bebeluș poate răci la orice vârstă și în orice perioadă a anului.

Răcelile obișnuite la nou născuți nu sunt periculoase, însă pot escalada repede într-o complicație precum pneumonie.

Orice boală la un copil de sub 3 luni reprezintă un motiv de a suna medicul pediatru, mai ales dacă este însoțită de febră.

Prima răceală

Încă din primele zile din viaţa copilului tău este coordonată de primele contacte cu microbii şi viruşii.

Arată că… nu este protejat de anticorpi. Dacă, în plus, se asociază cu primii musafiri, atunci va face cunoştinţă, în egală măsură, cu microbii tuturor celor care vă vizitează. Bun venit în club!

Ce este de făcut? Răceala sau rinita reprezintă un fenomen frecvent şi banal. Nasul curge şi se înfundă, iar temperatura este puţin mai ridicată decât de obicei. Lichidul transparent, uneori puţin galben, care se scurge îl poate deranja la respirat. Singurul lucru de făcut este golirea la maxim a nărilor cu ser fiziologic sau cu spray-uri cu apă de mare. Este un mijloc eficient de a degaja secreţiile groase.

Colostrul, primul lapte pe care îl produce o mamă, are cel mai ridicat conținut de celule albe și de proteine care combat infecțiile, iar acesta este cel mai potrivit moment, respectiv atunci când sistemul de apărare al celor mici este foarte slab. Se poate spune despre colostru că este primul vaccin al unui bebeluș.

dr. William Sars, „Cartea bebelușului”, volumul 2

Cum se manifestă răceala la bebeluș de 1 lună?

Năsucul înfundat sau rinoreea pot reprezenta primele indicii ale faptului că bebelușul a răcit. Mucozitățile pot fi la început apoase și incolore, iar apoi se pot îngroșa și deveni gălbui după câteva zile. Acest lucru este normal și nu înseamnă că răceala bebelușului tău s-a agravat, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Alte simptome mai includ:

 • Stare de agitație
 • Febră
 • Tuse, în special noaptea
 • Strănut
 • Reducerea poftei de mâncare
 • Hrănirea cu dificultate din cauza nasului înfundat
 • Bebelușul adoarme cu greu sau este somnolent.

Răceala la bebeluș de 1 lună are aceleași simptome ca și alte boli precum gripă, anghină pectorală sau pneumonie.

De ce apare răceala la bebeluș de 1 lună?

Un alt nume pentru răceală este infecție a tractului respirator superior. Răcelile nu sunt cauzate de bacterii, motiv pentru care nu reacționează la antibiotice.

Medicul pediatru probabil va dori să-i ia celui mic un test de sânge pentru a determina care este cauza bolii, dacă este virală sau bacteriană. Infecțiile bacteriene, uneori apar ca și complicații după infecțiile virale. Iar o simplă răceală se poate complica în pneumonie sau infecție la nivelul urechii.

Răcelile la nou născut nu sunt neobișnuite. Virusul care le provoacă poate trăi în aer și pe suprafețe pentru perioade scurte de timp. Acest lucru face posibilă transmiterea de la o persoană la alta indiferent dacă intri sau nu în contact cu persoana bolnavă.

Dacă mai aveți acasă un copil mai mare, bebelușul de o lună este destul de predispus la răceli. Dar și o vizită la cabinetul pediatrului se poate solda ulterior cu o răceală, la fel cum se poate întâmpla și după o vizită la supermarket.

Bebelușii alăptați au mai multă imunitate decât cei hrăniți cu formule de lapte praf. Acest lucru deoarece alăptarea furnizează anticorpi, celule albe din sânge și enzime, de la mamă la bebeluș.

Când să mergi la medic?

Un bebeluș mai mic de 3 luni trebuie neapărat văzut de un medic dacă este răcit. Inclusiv medicamentele antitermice sunt interzise la copii mai mici de 3 luni.

Medicul este cel care îi va pune cel mai bun diagnostice și, evident, îi va prescrie cel mai bun tratament.

Febra reprezintă una dintre modalitățile de apărare ale organismului bebelușului împotriva răcelii. Chiar și așa, o febră mai mare de 38 de grade Celsius la un bebeluș de 1 lună reprezintă un motiv de îngrijorare și de a contacta medicul pediatru.

Indiferent de vârstă, o febră care persistă mai mult de 5 zile este un alt motiv să suni medicul.

Fii cu ochii pe simptomele bebelușului și cere sfatul medicului dacă apare vreunul dintre următoarele:

 • Erupție curtanată
 • Vomă
 • Diaree
 • Tuse persistentă
 • Un plânset ciudat, neobișnuit
 • Probleme respiratorii
 • Mucozități groase, de culoare verzuie, sau mucus cu sânge ce iese din nas sau din gură.
 • Febră mai mult de 5 zile.
 • Dacă copilul se freacă la ureche sau orice semn care arată un disconfort sau o durere fizică.
 • Semne ale deshidratării
 • Refuzul hranei
 • Piele de culoare albăstrie în jurul unghiilor sau buzelor.

Cum se poate trata acasă răceala la bebeluș de o lună?

A trata răceala unui bebeluș de 1 lună înseamnă a-l ajuta să se simtă confortabil.

Ce să faci?

 • Ridică-i capul bebelușului ca să-l ajuți să respire mai ușor. Poți face asta cu o pernă mai tare pe care să o pui sub salteaua lui.
 • Dă-i multe lichide inclusiv lapte matern, formulă de lapte praf și apă.
 • Scoate-i mucozitățile din nas după ce folosești în prealabil sare de mare sau ser fiziologic.
 • Umezește aerul din cameră cu un umidificator.

Ce să nu faci?

 • Nu-i da antibiotice dacă este răcit.
 • Nu-i da medicamente pentru reducerea febrei, ce se eliberează fără rețetă medicală, deoarece acestea nu sunt prescrise copiilor până la 3 luni decât cu avizul medicului.
 • Un bebeluș nu ar trebui să primească niciodată aspirină
 • Medicamentele de tuse și răceală nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani.
 • Nu folosi uleiuri volatile sau alte feluri de uleiuri ce se folosesc cu un vaporizator, direct pe pielea copilului.
 • Nu lăsa copilul să doarmă pe burtă.

Diferența între răceală și gripă la bebeluș de o lună. Ghidul simptomelor

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că răspunsurile la întrebările de mai jos, ne vor ajuta să putem prezice, dacă nu chiar să avem certitudinea diagnosticului. Într-adevăr, medicul este cel care pune diagnosticul corect și prin urmare oferă și tratamentul corect, însă, părintele poate observa cu atenție simptomatologia și poate acționa de urgență atunci când este cazul.

Ghidul simptomelor:

Cum debutează boala?
Gripă: brusc
Răceală: treptat

Copilul are febră?
Gripă: mare
Răcelă: febră moderată sau fără febră

Care este nivelul de epuizare al copilului?
Gripă: este sever, adică este foarte
Răceală: este destul de activ, cu mici episoade de oboseală

Pare că îl doare capul?
Gripă: prezintă dureri de cap
Răceală: nu are dureri de cap

Cum este apetitul copilului?
Gripă: în scădere, pare că suferă de lipsă de poftă de mâncare
Răceală: are un apetit normal

Copilul pare să ai crampe musculare?
Gripă: da
Răceală: nu

Copilul are frisoane?
Gripă: da
Răceală: nu

După ce vei răspunde la toate întrebările îți va fi mai ușor să încadrezi într-o categorie suferința copilului tău.

Însă nu te grăbi să pui diagnosticul care arată că cel mic suferă de încă o răceală. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că simptomele de gripă pot varia de la un copil la altul și se pot modifica pe măsură ce boala progresează.

Așadar, dacă suspectezi că este vorba de gripă, din nou, sfatul oricui este să ceri sfatul  medicului de familie sau pediatrului. Chiar și medicii au nevoie uneori de teste speciale pentru a afirma cu certitudine dacă este vorba de gripă sau nu, din moment ce simptomele sunt atât de asemănătoare.

Unele boli bacteriene, precum streptococul de la nivelul gâtului sau pneumonia, au manifestări asemănătoare cu gripa și răceala. Este important ca bebelușul să fie consultat de un medic, mai ales dacă pare că starea lui se înrăutățește, are probleme la respirație, febră foarte mare, o durere puternică de cap, gâtul foarte inflamat și pare confuz.

Chiar și copiii sănătoși pot suferi de complicații de pe urma unei gripe, iar cei cu anumite probleme medicale sunt extrem de expuși riscului de complicații.

Nicio răceală nu seamănă cu alta și nicio mamă nu are liniște până nu-și vede copilul sănătos. „Cartea bebelușului” scrisă de cunoscutul pediatru american, Dr. William Sears are răspunsuri pe care fiecare mamă și le pune la început de drum. Da, chiar și cum să treci relaxată peste zilele în care bebelușul tău tușește, are febră și nasul curge fără oprire! E la un click distanță de noptiera ta!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul ”parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa