Deși poate fi înfricoșătoare pentru părinți, răceala la un bebeluș de o lună reprezintă o modalitate de întărire a sistemului imunitar. Nu este nimic neobișnuit ca un bebeluș să răcească, iar tratată corect, orice răceală va trece cu bine.
Toți bebelușii se nasc cu ceva imunitate la boli, dar chiar și așa, e nevoie de timp până ce sistemul lor imunitar se maturizează. Răcelile obișnuite la nou născuți nu sunt periculoase, însă pot escalada repede într-o complicație precum pneumonie. Orice boală la un copil de sub 3 luni reprezintă un motiv de a suna medicul pediatru, mai ales dacă este însoțită de febră, așa că răceala la un bebeluș de 1 lună poate fi înspăimântătoare pentru proaspeții părinți.
Un alt nume pentru răceală este infecție a tractului respirator superior. Răcelile nu sunt cauzate de bacterii, motiv pentru care nu reacționează la antibiotice. Există peste 200 de tipuri de virusuri care cauzează răceli, iar un bebeluș poate răci la orice vârstă și în orice perioadă a anului. Răcelile la nou născut nu sunt neobișnuite. Virusul care le provoacă poate trăi în aer și pe suprafețe pentru perioade scurte de timp. Acest lucru face posibilă transmiterea de la o persoană la alta indiferent dacă intri sau nu în contact cu persoana bolnavă.
- CITEȘTE ȘI: Prima febră și prima internare a primului copil- odată ce treci de ele, poți muta munții
Prima răceală. Cauze
Încă din primele zile de viață, bebelușul ia contact cu agenții patogeni – virusuri și bacterii. Dacă, în plus, se asociază cu primii musafiri, atunci va face cunoștință, în egală măsură, cu microbii tuturor celor care vă vizitează. Bun venit în club!
Dacă mai aveți acasă un copil mai mare, bebelușul de o lună este destul de predispus la răceli. Dar și o vizită la cabinetul pediatrului se poate solda ulterior cu o răceală, la fel cum se poate întâmpla și după o vizită la supermarket.
Bebelușii alăptați au mai multă imunitate decât cei hrăniți cu formule de lapte praf. Acest lucru deoarece alăptarea furnizează anticorpi, celule albe din sânge și enzime, de la mamă la bebeluș. Asta nu înseamnă că cei alăptați nu vor răci niciodată. Sau dacă vor răci este vorba de ceva grav. Nicidecum!
Cum se manifestă răceala la un bebeluș de 1 lună?
După una până la trei zile după ce au luat contact cu virusul, bebelușii dau semne de răceală. Rinoreea (secreții nazale abundente) poate reprezenta primul indiciu al faptului că bebelușul a răcit. Secrețiile pot fi la început apoase și incolore, iar apoi se pot îngroșa și deveni gălbui după câteva zile. Acest lucru este normal și nu înseamnă că răceala bebelușului tău s-a agravat, susține dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Alte simptome mai includ:
- stare de agitație;
- febră;
- tuse, în special noaptea;
- nas înfundat;
- strănut;
- răgușeală;
- reducerea poftei de mâncare;
- dificultăți de hrănire din cauza nasului înfundat;
- dificultăți la adormire sau somnolență.
Răceala la un bebeluș de 1 lună are aceleași simptome la debut ca și gripa. Descoperă care este diferența dintre răceală și gripă, dar și tratamentul specific fiecărei boli. Dar nu uita:: diagnosticul îl vei obține numai după vizita la medic. Mai ales când copilul e mai mic de 3 luni.
- CITEȘTE ȘI : Dr. Mihai Craiu, ce NU se face în caz de gripă: „Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră!”
Când să mergi la pediatru?
Febra reprezintă una dintre modalitățile de apărare ale organismului bebelușului împotriva răcelii. Chiar și așa, o febră mai mare de 38 de grade Celsius la un bebeluș de 1 lună reprezintă un motiv de îngrijorare și de a contacta medicul pediatru. Indiferent de vârstă, o febră care persistă mai mult de 5 zile este un alt motiv să suni medicul.
Un bebeluș mai mic de 3 luni trebuie neapărat văzut de un medic dacă este răcit. Inclusiv medicamentele antitermice sunt interzise copiilor mai mici de 3 luni. Medicul este cel care îi va pune cel mai bun diagnostic și, evident, îi va prescrie cel mai bun tratament.
Fii cu ochii pe simptomele bebelușului și comunică-i medicului toate simptomele bebelușului, chiar și pe cele care par să nu aibă legătură cu răceala, cum ar fi:
- erupție cutanată;
- vomă;
- diaree;
- tuse persistentă și de mai multă vreme;
- un plânset ciudat, neobișnuit;
- probleme respiratorii – spre exemplu, șuierături (wheezing respirator);
- mucozități groase, de culoare verzuie, sau mucus cu sânge care iese din nas sau din gură;
- cacă bebelușul se freacă la ureche sau orice semn care arată un disconfort sau o durere fizică;
- câte scutece udă pe zi (și mai ales dacă numărul acestora s-a redus);
- refuzul hranei;
- piele de culoare albăstrie în jurul unghiilor sau buzelor.
Unele boli bacteriene, precum streptococul de la nivelul gâtului sau pneumonia, au manifestări asemănătoare cu gripa și răceala. De aceea, este important ca bebelușul să fie consultat de un medic, mai ales dacă pare că starea lui se înrăutățește, are probleme la respirație, febră foarte mare, gâtul inflamat și pare confuz.
Ce să faci când ai un bebeluș de o lună răcit?
Pentru a-l ajuta să se simtă confortabil, trebuie să-i ameliorezi acele simptome care îl împiedică fie să se hrănească așa cum trebuie, fie să doarmă, singurele lui activități de la această vârstă, dar și cele mai importante. Vestea bună e că dacă îl alăptezi, are șanse mai mari să depășească acest episod de răceală mai repede și mai ușor, pentru că în primele zile de viață a primit colostru, cel mai puternic antiviral natural. Construirea sistemului imunitar prin alăptare are loc și după ce colostrul s-a transformat în lapte matur și ține atât timp cât bebe primește sân.
Cum desfundăm năsucul pentru a-l ajuta să se hrănească
Deoarece unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei răceli este nasul înfundat, alimentarea prin formulă sau alăptare poate deveni o provocare pentru bebeluș și mamă, deoarece copilul are nevoie de căi nazale libere când gura este ocupată.
De aceea, recomandarea este să:
- înmuiați secrețiile nazale cu ser fiziologic înaintea fiecărei mese sau țineți bebelușul în aburii calzi de la dușul pornit pentru a umezi mucoasele;
- hrăniți-l ținându-l pe bebe în poziție verticală (într-un marsupiu, de exemplu);
- hrăniți-l mai des, deoarece cu nasul înfundat nu poate consuma mult lapte la o singură masă;
- când alăptați, presați sânul când bebelușul e deja la sân, pentru a ajunge o cantitate mai mare de lapte în gura lui. Astfel faceți două lucruri importante în timpul unei răceli, care scurtează perioada bolii: îl hidratați și îi asigurați cantitatea optimă de anticorpi.
Un nas înfundat la un copil mic înseamnă nopţi nedormite pentru întreaga familie, chin la masă şi un bebeluş foarte supărat. Mai ales în cazul copiilor foarte mici, deoarece ei nu ştiu să respire pe gură.
- CITEȘTE ȘI: Cum desfunzi nasul bebeluşului
Cum întreținem un mediu umed pentru a-l ajuta să respire
Având în vedere că nările unui nou-născut sunt foarte mici, chiar și o mică piedică îl poate face să strănute sau să respire greu. Asta se poate întâmpla oricând, nu doar când bebelușul este răcit. Nările bebelușilor se pot congestiona rapid de la praf, scame, reziduuri de lapte, sau factori iritanți din mediu cum sunt fumul de țigară, parfumul, fixativul de păr. Cei mici pot respira cu mare dificultate din cauza nasului încărcat, pentru că ei încă nu știu să respire pe gură. De aceea, respirația pe nas e zgomotoasă și poate însoțită de strănut – modul bebelușului de a încerca să-și elibereze căile nazale.
De aceea, respectarea câtorva reguli simple îl poate ajuta pe bebe să respire mai ușor fie că trece printr-o răceală, fie că factorii de mediu îi creează aceste simptome:
- Mențineți umed aerul din camera bebelușului. Un higrometru care să arate umiditatea este la fel de important ca termometrul care ne spune temperatura ambientală. Dacă umiditatea e mai mică de 50%, ceea ce se întâmplă adesea iarna, când sunt pornite caloriferele, e cazul să utilizați un umidificator al aerului. Într-un mediu mai umed, particulele iritante de praf rămân la nivelul solului, iar copilul respiră mai ușor.
- Irigați nasul. Folosiți un spray sau picături cu soluție nazală salină pentru a înmuia secrețiile nazale și pentru a-l stimula pe bebeluș să elimine prin strănut secrețiile din partea superioară a nasului spre exterior, de unde le puteți elimina ușor cu o pompiță, disponibilă în farmacii.
Păstrează o temperatură între 20 și 22 °C în casă, indiferent de anotimp și o umiditate între 30 și 50%, așa cum recomandă Asociația Pediatrilor din Europa.
- CITEȘTE ȘI: Temperatura si umiditatea in camera copilului
Cum îi calmăm simptomele răcelii pentru a-l liniști
Următoarele sfaturi îl vor ajută să treacă mai ușor peste acest episod de răceală.
- Ridică-i capul bebelușului ca să-l ajuți să respire mai ușor. Poți face asta cu o pernă mai tare pe care să o pui sub salteaua pătuțului, nu sub capul lui.
- Hidratează-l! Dă-i să bea lichide inclusiv lapte matern, formulă de lapte praf și apă sau ceai, dar totuși, nu exagera! Când dăm intensiv copilului lichide, nu facem decât să-i forțăm rinichii. Hidratarea corectă se face lent, câte 1-2 lingurițe la 5-10 minute.
- Nu-l înfofoli. Un bebeluș răcit nu are nevoie de pături peste el și nici de haine în plus peste scutec și un body. Înfofolindu-l nu vei face decât să-i crești temperatura și să ajungeți la deshidratare, un simptom foarte periculos când e vorba despre un bebeluș de doar o lună.
- Aerisește zilnic, chiar și pe timpul iernii. Mută bebelușul în altă cameră deja aerisită când deschizi fereastra.
- Ține-l departe de persoanele bolnave, chiar dacă acestea sunt frățiorii lui mai mari. Sistemul imunitar încă imatur al bebelușului nu poate lupta cu mai multe
- Urmează întocmai tratamentul primit de la medicul pediatru, chiar dacă bebelușul dă semne de vindecare.
După cum observi, sfaturile sunt ușor de urmat și logice. La fel ai face și tu pentru tine dacă te-ai simți doborât de o răceală. Cum bebelușul tău depinde 100% de tine, va trebui să te gândești să-i ușurezi suferința așa cum te-aii gândi să o faci pentru tine.
Ce să nu faci când ai un bebeluș de o lună răcit?
Nu e deloc plăcut să-ți vezi bebelușul chinuindu-se cu simptomele deranjante ale unei răceli. Ai vrea să-l vezi din bou fericit, zâmbindu-ți la adormind la sân. Și tocmai de asta, uneori mai facem greșeli din dorința de a-l ajuta pe cel mic. Iată câteva dintre ele, cu recomandarea de a încerca să le eviți:
- Nu-i da niciun fel de medicament fără prescripție. Nu-i da niciun fel de medicamente fără să-l consulte mai întâi un medic pediatru. Nici medicamentele pentru reducerea febrei, care se eliberează fără rețetă medicală, nu sunt prescrise copiilor până la 3 luni decât cu avizul medicului. Medicamentele de tuse și răceală nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani. Medicul îl va cântări și îi va recomanda doza necesară din orice medicament care se calculează la kilogram corp. Nu-i da în niciun caz antibiotice dacă este răcit! Antibioticele se dau pentru infecțiile provocate de bacterii, nu pentru răceli care sunt provocate de virusuri. Și niciodată nu-i da unui bebeluș aspirină!
- Nu folosi uleiuri volatile sau alte feluri de uleiuri ce se folosesc cu un vaporizator, direct pe pielea copilului.
- Nu lăsa copilul să doarmă pe burtă. Poziția a fost incriminată pentru decese în rândul bebelușilor din cauza a ceea ce se numește sindromul morții subite la sugari. Cu atât mai mult când este răcit și are căile respiratorii înfundate, poziția nu îl ajută deloc.
Dacă ai aflat tot ce trebuie să faci și mai ales să nu faci la răceala unui bebeluș de 1 lună, cu siguranță vei fi interesată și de următoarele articole care tratează alte simptome ale răcelii:
- Mit și adevăr despre răceli
- Afecțiuni ORL în primul an de viață. Care sunt, cum le tratezi?
- Răceală sau alergie? Iată cum le deosebești!