Primele semne de rahitism la copii

Ramona Dinescu
fontanela la bebeluşi
Fontanela la bebeluși se poate închide oricând în intervalul 3-24 de luni

Primele semne de rahitism la copii încep să apară, de obicei, în jurul vârstei de 3 luni. La prematuri sau la gemeni pot debuta mai devreme, pe la vârsta de 2 luni.

Rahitismul poate apărea și mai târziu, primele semne putând fi vizibile și după vârsta de 6 luni, sau chiar un an.

Cum apar primele semne de rahitism la copii

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, spune că primele semne de rahitism la copii sunt cauzate de sistemul nervos. Acestea apar înainte ca manifestările osoase să poată fi detectate. Copiii devin neliniștiți din cauza unor zgomote nesemnificative, nu doar în timpul somnului, ci și atunci când sunt activi. Tonusul muscular este mai scăzut, iar copiii devin relaxați. Însă, în cele mai multe dintre cazuri, aspectul general al copilului este unul bun.

Probabil extrem de important este că printre primele semne de rahitism al copilului se numără transpirația excesivă. Bebelușul transpiră în timpul alăptării sau în timpul somnului.

De asemenea, faptul că fontanela nu s-a închis la timp (craniul pare moale) este un alt semn de rahitism. De obicei, fontanela se închide până la vârsta de un an și primele semne că se întâmplă acest lucru sunt vizibile până la vârsta de 3 luni.

În cazul copiilor cu rahitism, fontanela rămâne deschisă până pe la 14-16 luni, uneori chiar după vârsta de 2 ani.

Coloana vertebrală și sternul suferă mai multe modificări în cazul copiilor cu rahitism. Chiar și la 4-5 luni pot apărea primele semne ale rozariilor rahitice (noduli la nivelul toracelui cauzați de îngroșarea coastelor). Alte semne pot fi sternul împins înainte sau cocoașa provocată de scolioză la coloana vertebrală.

Din cauza slăbiciunii mușchilor dorsali, atunci când copiii încep să stea în șezut, oasele spatelui se distorsionează sub greutatea corpului.

În cazurile cele mai severe de rahitism, oasele pelviene se pot deforma. Acest lucru se întâmplă din cauza forței gravitației ce apasă pe organism.

De asemenea, oasele membrelor pot suferi diferite grade de afectare la copiii cu rahitism. Pe de o parte, acumularea de țesut osteoid în epifiză duce la îngroșarea lor, iar pe de altă parte, înmuierea oaselor provoacă distorsiunea lor. Îngroșarea epifizei osului radial de la încheietura mâinii formează așa zisele brățări rahitice. Acestea apar în jurul vârstei de 5-6 luni. Distorsiuni la nivelul oaselor picioarelor apar după 2-3 ani. Femurul este îndoit și nu mai formează curbura normală a piciorului în raport cu corpul, iar aspectul este asemănător ca în cazul copiilor cu displazie congenitală de șold. Picioarele copilului cu rahitism descriu adesea literele O, K sau X, iar distorsiunea este cea mai pronunțată la nivelul genunchilor.

Oasele rahitice sunt dureroase din moment ce copiii sunt reticenți în a păși și a sta drepți în picioare. De obicei, copiii cu rahitism învață să meargă mai greu, uneori chiar după vârsta de 2 ani.

Erupția dinților copiilor cu rahitism este și ea întârziată, după vârsta de 10-12 luni. O caracteristică a rahitismului este încălcarea ritmului normal de erupție a dinților, premolarii penetrând gingia înaintea incisivilor.

Un alt simptom caracteristic al rahitismului este hipotonia musculară. Hipotensiunea mușchilor abdominali dă naștere unui abdomen mărit.

Hipotensiunea musculară respiratorie duce la o maturitate incompletă a plămânilor, ceea ce favorizează dezvoltarea mai frecventă a pneumoniei la copiii rahitici.

Hipotonia musculară contribuie în unele cazuri la oase și picioare plate, hipotensiunea este atât de pronunțată încât chiar și copiii de peste un an nu pot sta bine în picioare și dorm pe mâini seamănând cu o pisică ghemuită pe labele din față. Se întâlnesc adesea ficatul și splina mărite, dar și ganglioni limfatici la dimeniuni anormale. Așadar, aproape toate sistemele corpului sunt afectate.

Tratamentul rahitismul este complex, se face doar sub supreveghere medicală, și se bazează în primul rând pe iradieri cu lumină ultravioltet și terapie cu vitamine, în special vitamina D.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa